Incepand cu data de 1 noiembrie, se aplica cota de 5% pentru servicii de cazare, restaurant si catering si utilizarea facilitatilor sportive prin O.U.G. nr. 89/2018, publicata in Monitorul Oficial nr. 854 din 9 octombrie 2018.
Nici nu a intrat bine in vigoare legea ca contabilii deja au inceput sa se confrunte cu primele capcane ale ei. Una dintre cele mai mari dificultati are legatura cu modul in care se aplica TVA-ul pentru preparatele servite la restaurant si cele luate la pachet. Spre exemplu, noile reglementari pun piedici si atunci cand vine vorba despre o pizza. Nu au fost oferite prea multe informatii care sa lamureasca daca acest preparat popular se incadreaza la livrare de alimente (pentru care se aplica vechea cota de 9%) sau la servicii de restaurant/catering (pentru care se aplica noua cota de 5%).
Aceeasi problema intervine si in cazul unei cofetarii. Pentru prajiturile servite in cadrul ei se aplica alt TVA, iar pentru cele luate la pachet, acasa, altul.
Si contabilii care se ocupa de activitatea unui hipermarket pot intampina probleme in aplicarea noii cote de TVA. Cand se aplica TVA de 5% sau de 9%, avand in vedere ca magazinul pune la dispozitia clientilor sai un spatiu propriu in care acestia pot consuma, la mese, produse alimentare si bauturi?
Daca v-ati lovit pana acum de una dintre aceste dileme ori aveti si alte nelamuriri in ceea ce priveste aplicarea noii cote de TVA, ai nevoie de o solutie cat mai curand.
Iti prezentam o lucrare pe stick care lamureste impecabil toate noutatile aduse de O.U.G. nr. 89: TVA redus pentru restaurante si catering. 25 de instructiuni pentru contabili. Detalii AICI. >>>
Ce contine lucrarea?
1. o analiza completa a textului de lege, cu comentarii si atentionari asupra pasajelor unde pot aparea greseli de interpretare;
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
2. 25 de studii de caz (cele mai relevante in contextul actual), solutionate intr-o maniera limpede si excelent argumentata, cu temeiuri legale, de catre un colectiv de experti in TVA.
Aplicarea noii cote de TVA: ce spun normele?
Conform normelor pentru aplicarea Codului fiscal, serviciile de restaurant si de catering implica, in esenta, ideea ca mancarea sa poata fi consumata imediat.
„In sensul TVA, serviciile de restaurant si de catering reprezinta servicii care constau in furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, insotita de servicii conexe suficiente care sa permita consumul imediat al acestora. Serviciile de restaurant constau in prestarea unor astfel de servicii in spatiile prestatorului, iar serviciile de catering constau in prestarea unor astfel de servicii in afara localurilor prestatorului”, se precizeaza in norme.
Totodata, regulile mai prevad ca, daca furnizarea de alimente si/sau bauturi, cu sau fara transport, se face fara vreun alt serviciu conex, nu vorbim de servicii de restaurant sau de catering. Detalii in lucrare. >>>
DE RETINUT!
Nu toate companiile care activeaza in sectorul alimentar aplica TVA de 5% de la 1 noiembrie!
Unele dintre acestea aplica noua cota de 5%, insa altele raman tot la cota de 9%. Mai exista si cazul celor care sunt obligate sa achite atat cota de 5%, cat si cota de 9%. Asadar, este lesne de inteles de unde provin atat de multe neintelegeri.
Concret:
- o firma care produce mancare si doar o livreaza la domiciliu va aplica o cota de 9%;
- o firma care produce mancare si o serveste intr-un spatiu propriu va aplica o cota de 5%;
- o firma care ofera ambele servicii de mai sus va aplica o cota de 9% pentru mancarea livrata si o cota de 5% pentru mancarea servita;
- o firma care doar vinde mancare va aplica o cota de 9%.
Ai nevoie ACUM de solutiile pentru 25 de situatii practice in care poti gresi grav, fiind convins sa procedezi corect. Consulta cele 25 de situatii prezentate in lucrare sunt situatii reale AICI. >>>