email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cota de TVA de 5% s-ar putea aplica pentru mai multe categorii de produse pentru copii

Cota de TVA de 5% s-ar putea aplica pentru mai multe categorii de produse pentru copii
tva 5%tva redusscaune autocod fiscal

O propunere legislativa de completare a Codului fiscal prevede ca mai multe produse destinate copiilor ar putea avea cota de TVA de 5% de la 1 ianuarie 2024. Proiectul a fost adoptat luni, in plen, de Senat si acum urmeaza sa fie dezbatut in Camera Deputatilor, care este for decizional in acest caz.

Printre produsele pentru care se va aplica cota redusa de TVA, de la 1 ianuarie 2024, se numara alimentele pentru sugari, articole de imbracaminte, accesorii de imbracaminte si incaltaminte, servetele, scutece pentru copii si scaunele auto pentru copii si carucioarele, scaunele sau fotoliile rulante auto pentru persoanele cu handicap. Masurile propuse pentru produsele pentru copii au in vedere stimularea natalitatii. 

Acesta nu este primul proiect de lege care sustine scaderea cotei de TVA la 5% la scaunele auto pentru copii. Initiativa legislativa a fost inregistrata la Senat in 11 aprilie 2023 si asteapta votul din Parlament. 

Iata mai jos forma adoptata de Senat: 

"LEGE pentru completarea art. 291 alin. (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal

Art.I.- La articolul 291 alineatul (3) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa litera q) se introduc doua noi litere, lit.r) si s), cu urmatorul cuprins:

„r) livrarea urmatoarelor bunuri: lapte si smantana din lapte, concentrate sau cu adaos de zahar sau alti indulcitori, sub forma de ptaf, granule sau alte forme solide, cu un continut de grasimi de peste 1,5% din greutate care se incadreaza la codurile NC 0402 29 11, NC 0402 29 15 si NC 0402 29 19, preparate potrivite pentru sugari sau pentru copiii de varsta mica, prezentate pentru vanzarea cu amanuntul care se incadreaza la codul NC 190110 00, preparate omogenizate care se incadreaza la codul NC 1602 10 00, legume omogenizate care se incadreaza la codul NC 2005 10, preparate pentru supe, ciorbe sau supe crema; supe, ciorbe sau supe crema preparate; preparate alimentare compuse omogenizate care se incadreaza la codul NC 2104, imbracaminte si accesorii de imbracaminte, tricotate sau crosetate, pentru sugari care se incadreaza la codul NC 6111, imbracaminte si accesorii de imbracaminte pentru sugari care se incadreaza la codul NC 6209, servetele, scutece si articole similare care se incadreaza la codul NC 9619 0050 si servetele si scutece pentru copii care se incadreaza la codul NC 9619 0081, precum si livrarea de scaune pentru copii;



s) livrarea de carucioare, scaune sau fotolii rulante auto pentru persoanele cu handicap;”

Art.II.- Prezenta lege intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2024.

 „.Este un proiect la care tin foarte mult, m-am implicat si eu si colegii mei pentru ca stimularea natalitatii reprezinta o prioritate. Ce presupune reducerea aceasta de TVA? Presupune o reducere pentru o serie de produse destinate copiilor si pentru livrarea de scaune auto pentru copii, incurajeaza achizitionarea si utilizarea lor, asa cum prevede legea, si contribuie la cresterea sigurantei rutiere" a declarat Alina Gorghiu, presedintele interimar al Senatului. 
 

"Statisticile indica faptul ca pana in 2050 Romania este in pericol sa aiba o populatie de doar 15 milioane, din care o treime vor fi pensionari. De peste 30 de ani, in Romania, sporul natural este negativ. Romania se confrunta cu cateva fenomene negative: scaderea numarului de nou-  nascuti si cresterea numarului de decese si migratia masiva a populatiei in ultimii ani. Avand in vedere aceasta situatie, este necesara luarea unor masuri urgente care sa vina in sprijinul natalitatii.

Prin urmare, sustinerea familiilor constituie un obiectiv national, astfel ca statul trebuie sa isi asume un rol cat mai mare in sprijinirea tinerilor, pentru ca acestia sa poata face fata provocarilor financiare, sociale si psihice pe care le presupun intemeierea unei familii si cresterea copiilor.

In acest sens, este necesar sa se dezvolte un sistem previzibil si stabil de facilitati si asistenta, care sa ofere un ajutor real parintilor si persoanelor care au in intretinere copii.

Totodata, reducerea cotei TVA la livrarile de scaune auto pentru copii va facilita achizitionarea si utilizarea acestora, asa cum legea prevede, pentru cresterea sigurantei rutiere.

Reducerea cotei TVA la livrarile produselor mentionate conduce la diminuarea veniturilor bugetului general consolidat, insa efectele pozitive generate, in special pe plan social, justifica adoptarea acestor masuri
", se arata in expunerea de motive a initiativei legislative. 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

NOUTATILE momentului sunt aici:


 E-FACTURA - de la 1 iunie se dau deja amenzi!
- Legislatia explicata + Intrebari si Raspunsuri

E-TRANSPORT - intra in totalitate in vigoare - atentie, amenzi!
- CE s-a schimbat si CUM trebuie sa aplicam noua lege

E-TVA - ultimele noutati, OUG nr. 70

Impozite, Salarii, TVA, Contabilitate, Procedura fiscala, case de marcat - noutati

Dezbatem NOUTATILE la Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - transmisa LIVE in 6 august 2024

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tva 5%tva redusscaune autocod fiscal


Data aparitiei: 24 Mai 2023

Votati articolul "Cota de TVA de 5% s-ar putea aplica pentru mai multe categorii de produse pentru copii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

X