Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Proiect OUG: cota de TVA redusa la produsele pentru sugari si alte 3 masuri dedicate sustinerii familiei

Data actualizarii: 28 Iunie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Proiect OUG: cota de TVA redusa la produsele pentru sugari si alte 3 masuri dedicate sustinerii familiei
cota tva redusaproduse sugariextindere cota redusa tvaindemnizatie

Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse (MFTES) a lansat spre dezbatere publica un proiect prin care sunt introduse o serie de facilitati fiscale, reprezentate de scaderea cotei de TVA la o serie de produse baza, indispensabile pentru ingrijirea sugarilor, ce vin in sprijinul familiilor vulnerabile cu copii.

De asemenea, in proiect se mai prevede posibilitatea acordarii unei indemnizatii lunare pentru persoanele care au fost desemnate de catre parintii plecati la munca in strainatate sa asigure cresterea si ingrijirea copiilor lor, pe durata absentei din tara. Aceasta va stimula ramanerea copiilor in familie si prevenirea intrarii acestora in sistemul de protectie speciala.

In continuarea, se mai propune interzicerea concedierii unui parinte care are in ingrijire copii cu varsta de pana la 3 ani, respectiv 7 ani pentru copilul cu dizabilitati si  posibilitatea de a lucra la distanta o zi pe saptamana (sau doua zile in cazul familiilor monoparentale) in timpul vacantelor scolare.

Sa discutam, mai jos, despre fiecare propunere in parte.

Reducerea cotei de TVA pentru produsele destinate sugarilor

In prezent, bunurile de tip alimente destinate sugarilor au o cota de TVA de 9%, in timp ce pentru imbracaminte si produse de igiena se aplica o cota de TVA de 19%.

Prima dintre aceste masuri vizeaza reducerea cotei de TVA aplicate pentru anumite bunuri.
Astfel, se propune extinderea categoriei bunurilor care beneficiaza de o cota TVA redusa de 5%, prin includerea unor bunuri destinate sugarilor in aceasta categorie.
Astfel, cota redusa de TVA de 5% se va aplica si pentru livrarea de alimente, imbracaminte si accessorii de imbracaminte pentru sugari, precum si pentru produsele de igiena de tip scutece pentru copii, toate produsele fiind definite conform codurilor din Nomenclatura tarifara si statistica si Tariful Vamal Comun.

In acest sens, se propune completarea art. 291. alin (3), al Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, prin introducerea literei r), cu urmatorul cuprins:
r) „livrarea urmatoarelor bunuri pentru sugari: alimente care se incadreaza la codurile NC 040 229 11, NC 0402 29 15, NC 0402 29 19, NC 1901 10 00, NC 1 602.10, NC 2005.10, NC 2104, imbracaminte si accesorii de imbracaminte pentru sugari, care se incadreaza la NC 6 111 si NC 6209 si scutece pentru copii care se incadreaza la NC 9619 00 50 si NC 96190081„.

De aceasta masura vor beneficia familiile cu copii foarte mici si care se confrunta cu dificultati financiare. Aceste familii, de cele mai multe ori cu 2 sau mai multi copii, traiesc preponderent in mediul rural, dispun de venituri foarte reduse, rezultate fie din prestarea cu caracter ocazional a unor munci de catre parinti, fie din prestatiile sociale acordate de la bugetul de stat. Aceste venituri sunt insa insuficiente pentru cheltuielile minime necesare unei familii. Potrivit celui de al VI-lea raport „Bunastarea Copilului din Mediul Rural” lansat de World Vision in anul 2022, 52% dintre familiile din mediul rural au cumparat anul trecut
alimente mai ieftine iar 48% dintre acestea au cumparat aceleasi alimente, dar in cantitati mai mici. Studiul mentionat indica faptul ca doi din zece copii din familiile din mediul rural au asigurata doar uneori suficienta mancare.

Aplicarea acestei masuri poate veni si in sprijinul familiilor tinere, care amana, de cele mai multe ori din cauze materiale, decizia de a avea copii.
Romania se confrunta in prezent cu un declin demografic accelerat, masurile care pot contribui la cresterea natalitatii fiind printre cele prioritare in acest moment.
Sustinerea tinerelor familii prin intermediul unui pachet de masuri financiare dar si prin implementarea unor facilitati de tipul programului de munca flexibil reprezinta un obiectiv prioritar pentru actuala coalitie de guvernare.

Indemnizatie pentru cei care au in grija copiii parintilor plecati la munca in strainatate

Se propune ca persoana desemnata sa se ocupe de intretinerea copilului pe perioada absentei din tara a parintelui, in conformitate cu prevederile art. 104 din Legea nr. 272/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sa beneficieze de alocatia lunara de sprijin, in valoare de 478,4 lei (0,8 ISR).

Principalul obiectiv al acestei masuri are in vedere, in mod evident, evitarea riscului de separare a copiilor de familie, reducerea intrarilor in sistemul de protectie speciala si asigurarea garantiilor ca pe durata absentei parintilor din tara acesti copii pot beneficia de cele mai bune conditii de ingrijire, in familie, alaturi de rudele apropiate sau de persoanele fata de care acestia au dezvoltat relatii de atasament, pe care parintii le-au considerat ca fiind cele mai potrivite pentru a le desemna, in mod oficial sa se ocupe de cresterea si ingrijirea copiilor lor.

In prezent, Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare prevede o serie de beneficii de natura financiara doar pentru familiile/persoanele care asigura cresterea si ingrijirea unui copil fata de care a fost instituita o masura de protectie speciala, respectiv indemnizatia de plasament.

Prin introducerea mazurii vizate de prezentul proiect de act normativ se asigura o abordare similara si fata de familiile/persoanele desemnate, de parintii plecati la munca in strainatate, pentru a avea grija de copiii lor pe durata absentei din tara.

Se asigura astfel o abordare similara si nediscriminatorie fata de toti copiii care din diferite motive nu sunt ingrijiti de proprii parinti, principalul avantaj al masurii propuse fiind acela ca va stimula ramanerea copiilor in familia extinsa/largita fara ca acest lucru sa implice instituirea unei masuri de protectie speciala, care sa ii transforme in beneficiari ai sistemului public de ingrijire.

Proiectul de act normativ propune masuri dedicate sustinerii familiilor care au in ingrijire copii cu varsta de pana la 3 ani, respectiv 7 ani pentru copilul cu dizabilitati, asigurandu-se astfel protejarea drepturilor si intereselor acestora prin crearea mijloacelor financiare de intretinere si asigurarea unui inceput adecvat in viata.

In conditiile modificarilor intervenite in Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, raportat la prevederile articolului 128 alin (5) din acelasi act normativ, pentru implementarea acestora, se impune modificarea in consecinta a procedurii de stabilire si de plata a alocatiei lunare de plasament si a indemnizatiei lunare de sprijin.

Se interzice concedierea unui parinte care are in ingrijire copii cu varsta de pana la 3 ani, respectiv 7 ani pentru copilul cu dizabilitati

Prin noile masuri propuse, concedierea nu poate fi dispusa in cazul salariatului care are in ingrijire copii cu varsta de pana la 3 ani, respectiv 7 ani pentru copilul cu dizabilitati,cu exceptia concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii, dar si a situatiei in care persoana vizata de concediere refuza in scris ocuparea unui post similar oferit de angajator, cu mentinerea drepturilor salariale si conditiilor de munca.

De asemenea, Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii se Sanse se preocupa nu numai de asigurarea confortului material al familiilor care au in intretinere copii mici, dar si de siguranta acestora in situatii neprevazute, ca de exemplu: inchiderea unitatilor de invatamant ca urmare a unor greve ale cadrelor didactice, a unor calamitati naturale.

Pentru astfel de evenimente neplacute si imprevizibile, propunem ca salariatul care are in ingrijire copii cu varsta de pana la 3 ani, respectiv 7 ani pentru copilul cu dizabilitati, sa beneficieze, la cerere, de adaptarea programului de lucru prin utilizarea formelor de munca la distanta 1 zi /saptamana, respectiv 2 zile /saptamana in cazul familiilor monoparentale, cu respectarea drepturilor salariale, potrivit legii, in situatia in care este posibila organizarea
unei forme de munca la distanta.

Munca la distanta o zi pe saptamana (sau doua zile in cazul familiilor monoparentale) in timpul vacantelor scolare

Totodata, pe perioada vacantelor scolare, salariatul care are in ingrijire copii cu varsta cuprinsa intre 3-12 ani, respectiv 14 ani in cazul copilului cu dizabilitati, poate beneficia, la cerere, de adaptarea programului de lucru prin utilizarea formelor de munca la distanta 1 zi /saptamana, respectiv 2 zile /saptamana in cazul familiilor monoparentale, cu respectarea drepturilor salariale, potrivit legii, in situatia in care este posibila organizarea unei forme de
munca la distanta.

Prin intrarea in vigoare a actului normativ va fi asigurata armonizarea legislatiei actuale in vederea sprijinirii familiilor cu copii mici, dar si cresterea gradului de accesibilitate la un program social de crestere a natalitatii.

Atentie! Pentru a se aplica, proiectul trebuie adoptat de Guvern si publicat in Monitorul Oficial.


Foto: pixabay.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X