email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care sunt avantajele inregistrarii in scopuri de TVA?

Care sunt avantajele inregistrarii in scopuri de TVA?
inregistrarea in scopuri de tvaavantaje platitor de tvadepasire plafondeclaratie de inregistrare fiscala

Inregistrarea in scopuri de TVA a companiilor poate avea o multime de avantaje. Mai exact, o companie ce devine platitoare de TVA prin optiune sau la depasirea plafonului, poate constata faptul ca va realiza pe viitor o consolidare a parteneriatului cu furnizorii si clientii. Daca majoritatea partenerilor comerciali ai firmei sunt platitori de TVA, atunci cu siguranta vor putea sa isi deduca TVA-ul din facturile furnizate de compania inregistrata in scopuri de TVA.

Un alt avantaj deloc de neglijat, se refera la faptul ca unele domenii beneficiaza de o cota de TVA redusa, astfel ca o societatea ce devine platitoare de TVA va colecta TVA redus (9 sau 5%), dar va putea deduce TVA-ul aferent facturilor de la furnizori (19%, 9% sau 5%).

Este evident avantajul de cash-flow pentru contribuabili platitori de TVA care solicita rambursare de TVA de la buget, acestia nemaitrebuind sa astepte finalizarea inspectiei fiscale pentru a beneficia de suma de rambursat.

Totusi, odata cu avantajul oferit de aceasta facilitate, pot aparea si dezavantaje pentru contribuabili. Astfel, contribuabilii multumiti de faptul ca primesc suma de rambursat, trec pe plan secund pregatirea documentelor pe care ar trebui sa le puna la dispozitia organelor de control (amanand obtinerea de documente pana in momentul in care inspectia va incepe).

Cele mai des intalnite situatii sunt cele in care organele de control constata faptul ca persoana impozabila nu detine suficiente documente care sa justifice fie dreptul de deducere a TVA, fie aplicarea scutirilor cu drept de deducere (ex.: exporturi, livrari intracomunitare de bunuri).

In astfel de cazuri, inspectorii emit decizii de impunere prin care stabilesc sume suplimentare de plata de TVA, precum si dobanzi/penalitati de intarziere (incepand cu anul 2016 penalitate de nedeclarare) si incep procedurile de colectare a acestor sume (daca executarea nu este suspendata). Astfel, desi initial rambursarea s-a dovedit a fi avantajoasa, exista cazuri in care acest mecanism de rambursare a avut un efect de boomerang pentru contribuabili.

Pentru a minimiza aceste riscuri, pe langa colectarea pro-activa de documente justificative la momentul desfasurarii tranzactiilor (time-sheeturi, rapoarte de lucru, documente de transport) si arhivarea lor corespunzatoare, este recomandabila reanalizarea tratamentului TVA aplicabil operatiunilor desfasurate.

Neinregistrarea in scopuri de TVA la depasirea plafonului 

Neinregistrarea in scopuri de TVA la depasirea plafonului este una dintre problemele fiscale care pot daca multe batai de cap, mai ales ca Fiscul nu o trece cu vederea.

Ca regula generala o societate are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316, in termen de 10 zile de la data atingerii ori depasirii plafonului.

Nedepunerea declaratiei de inregistrare fiscala /de mentiuni constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 500 si 1000 lei (art. 336 alin. 1 lit. a si alin. 2 din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala).

Pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, facturile emise de o societate neplatitoare de TVA nu cuprind taxa pe valoarea adaugata.

Pentru perioada in care o societate trebuia sa emita facturi cu TVA, organul fiscal stabileste obligatii de plata suplimentare privind taxa pe valoarea adaugata, constand in diferenta dintre taxa pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze si taxa pe care ar fi avut dreptul sa o deduca daca taxa colectata este mai mare decat taxa deductibila, precum si accesoriile aferente, sau determina suma negativa a taxei in situatia inversa.

Asadar, in urma inspectiei fiscale se pot stabili sume de plata privind TVA conform deciziei de impunere.


Continutul a fost preluat din ghidul "Procedura inregistrarii in scopuri de TVA
Problematica inregistrarii in scopuri de TVA beneficiaza de o legislatie foarte stricta. Puteti comite foarte usor erori, iar singura modalitate de a va proteja este o intelegere exacta a problemelor care pot aparea. Lucrarea noastra va ajuta in acest sens, garantandu-va accesul atat la subtilitatile acestui subiect, cat si la solutiile optime. Comandati chiar acum lucrarea “Procedura inregistrarii in scopuri de TVA”!


de Alina Ilie

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inregistrarea in scopuri de tvaavantaje platitor de tvadepasire plafondeclaratie de inregistrare fiscala


Data aparitiei: 11 Aprilie 2023

Votati articolul "Care sunt avantajele inregistrarii in scopuri de TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X