email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OFICIAL! Ce anunta Inspectia Muncii despre majorarile din sfera salariului minim

OFICIAL! Ce anunta Inspectia Muncii despre majorarile din sfera salariului minim
O.U.G. nr.114/2018zilierisalariul minim

Inspectia Muncii face precizari referitoare la noutatile legislative privind salariul minim brut pe tara garantat in plata si legea zilierilor. Pe fondul ultimelor acte normative ce afecteaza si domeniul muncii incepand cu data de 1 ianurie, inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu, avertizeaza agentii economici.
 

 „Avertizam agentii economici ca transmiterea in Revisal a modificarilor contractelor individuale de munca, survenite in urma majorarii salariului minim brut pe tara garantat in plata, trebuie facuta in termen de 20 de zile lucratoare, calculate incepand cu 1 ianuarie 2019. In ceea ce priveste masura stabilirii salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, in domeniul constructiilor, la suma de 3.000 de lei, consideram ca aceasta va diminua considerabil fenomenul muncii subdeclarate (neevidentierea, in documentele contabile, a unei parti din salariul acordat), care are incidenta mare in acest sector de activitate si este un fenomen cu efecte negative atat asupra lucratorilor cat si asupra mediului de afaceri, prin concurenta neloiala practicata. Aceasta masura se aplica tuturor salariatilor incadrati la angajatori care desfasoara activitati in sectorul constructii. De asemenea, restrangerea domeniilor de activitate in care se pot folosi zilieri, prin limitarea acestora la trei, respectiv, agricultura, vanatoare si servicii anexe, sivicultura, cu exceptia exploatari forestiere, pescuit si acvacultura, da posibilitatea lucratorilor care erau folositi inainte ca zilieri sa beneficieze de contracte individuale de munca, cu toate avantajele care decurg, astfel, pentru ei, in calitate de salariati. Beneficiarul care va utiliza o persoana ca zilier pentru o perioada mai mare de 25 de zile calendaristice succesive trebuie sa incheie cu aceasta contract individual de munca pe perioada determinata”.

Va reamintim ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2019, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 2.080 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 12,43 lei/ora. Toate acestea in  conformitate cu  H.G. nr. 937/2018

Tot de la 1 ianuarie 2019, pentru personalul incadrat pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, fara a include sporuri si alte adaosuri, se majoreaza de la 2.080 lei la 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore in medie pe luna, reprezentand 14,044 lei/ora. De asemenea, prin O.U.G. nr.114/2018, in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2019, pentru domeniul constructiilor, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 17,928 lei/ora. In ceea ce priveste exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, prin O.U.G. nr.114/2018, s-a modificat si Legea nr. 52/2011,noua prevedere legala intrand in vigoare la data de 29 decembrie 2018.
 

 Principalele modificari sunt cele referitoare la:

- domeniile de activitate in care se pot utiliza zilieri pentru munca necalificata cu caracter ocazional sunt: agricultura, vanatoare si servicii anexe;
– diviziunea 01; sivicultura, cu exceptia exploatari forestiere;
– diviziunea 02; pescuit si acvacultura – diviziunea 03;

- durata activitatii prestate ca zilier poate fi de maxim 120 de zile in decursul unui an calendaristic, indiferent de numarul de beneficiari, cu exceptia zilierilor care presteaza activitati in domeniul cresterii animalelor in sistem extensiv prin pasunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activitati sezoniere in cadrul gradinilor botanice aflate in subordinea universitatilor acreditate, precum si in domeniul viticol, pentru care perioada poate fi de 180 de zile in decursul unui an calendaristic.


Este important de retinut ca un beneficiar nu poate utiliza o persoana ca zilier mai mult de 25 de zile calendaristice in mod continuu, fiind impusa conditia ca, pentru activitati ce necesita o perioada mai mare de timp, sa fie incheiate contracte individuale de munca pe perioada determinata.

O.U.G. nr.114/2018 prevede sanctiuni pentru zilieri daca nu respecta numarul de zile cumulate in decursul unui an calendaristic, fiind pasibili de a fi sanctionati contraventional cu amenda cuprinsa intre 500 – 2.000 lei.


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
O.U.G. nr.114/2018zilierisalariul minim


Data aparitiei: 10 Ianuarie 2019

Votati articolul "OFICIAL! Ce anunta Inspectia Muncii despre majorarile din sfera salariului minim":
Rating:

Nota: 4.26 din 5 din 27 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X