email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Facilitati si subventii in agricultura si constructii iunie 2022

Facilitati si subventii in agricultura si constructii iunie 2022
salarizaresubventiisalariati
Exista o vorba: “mai bine mai tarziu decat niciodata” care se aplica de multe ori si in cazul legilor si actelor normative care sa raspunda intrebarilor din mediul de afaceri.  Probabil ca multi dintre noi nu mai asteptam un astfel de act care sa dea detalii legate de aplicarea facilitatilor in agricultura stabilite prin Legea 135/2022 si care sunt valabile incepand cu veniturile lunii iunie 2022.  Surpriza si mai mare este ca a fost publicata procedura nu numai pentru sectorul agricol si industria alimentara cat si pentru domeniul constructiilor, desi facilitatile in acest domeniu se aplica deja de la 01 ianuarie 2019.  
 
Actele despre care vorbim au fost publicate in Monitorul Oficial nr.661 din 01.07.2022 si  sunt O.M.F.P. nr.1525 privind stabilirea Procedurii de acordare a facilitatilor fiscale în sectorul agricol si in industria alimentara si O.M.F.P. nr. 1528 privind stabilirea Procedurii de acordare a facilitatilor fiscal in domeniul constructiilor.
 
Intrucat pentru domeniul constructiilor lucrurile sunt cunoscute si aplicate deja de mai bine de 3 ani nu o sa insistam mult acum, doar o sa punctam  cateva.
 
Legea 135/2022  a adus o noutate si pentru constructii, concomitent cu introducerea ei pentru domeniul agricol, si care se refera la posibilitatea salariatului care indeplineste conditiile pentru aplicarea facilitatilor fiscale, sa poata opta totusi pentru plata celor 3.75% la fondul de pensii administrat privat. Astfel, salariatul din constructii sau din domeniul agricol, care opteaza pentru plata sumei la Pilonul II de pensii va achita un CAS de 25% si nu procentul redus de 21.25%.  Optiunea intra in vigoare incepand din luna urmatoare celei in care s-a inregistrat cererea scrisa a salariatului.
 
In OMFP 1528 se reaminteste ca facilitatea referitoare la contributia asiguratorie de munca se aplica numai dupa aprobarea schemei de ajutor de stat, care, asa cum stim, inca nu este apobata, ca atare procentul ramane cel de 2.25%.
 
Trecem acum la facilitatile fiscale pentru sectorul agricol si industria alimentara, care sunt asemanatoare celor din constructii si care au fost stabilite anul acesta prin Legea 135 publicata in MO nr.489/17.05.2022 si care a modificat articole 60 , 138, 154 si 220  din Codul Fiscal. Procedura de aplicare a fost stabilita in OMFP 1525/2022.
 
Din punct de vedere al angajatorului, sa poata aplica facilitatile, trebuie sa indeplineasca cumulativ conditiile de la art.60 pct.7 din Codul Fiscal, si anume:
    a)  sa isi desfasoare activitatea in domeniile aferente codurilor CAEN: 011, 012, 013, 014, 015, 016 si 10 pentru industria alimentara;
    b) sa obtina o cifra de afaceri din activitatile de mai sus de minim 80% din cifra de afaceri totala. Cifra se calculeaza pe baza veniturilor obtinute de la inceputul anului (pentru firmele existente la 01 ianuarie a fiecarui an)  sau a datei de inregistrare in cazul firmelor noi, inclusiv pentru luna curenta in care se calculeaza drepturile salariale si in care se aplica facilitatile. 
 
Vedem o deosebire fata de domeniul constructiilor, unde pentru firmele existente la 01 ianuarie a fiecarui an, cifra de afaceri la care se raporteaza angajatorii pentru pragul de  80% este cea a anului anterior. Doar in cazul in care acest criteriu nu este indeplinit se aplica principiul angajatorilor nou-infiintati, adica se calculeaza cifra de afaceri de la data infiintarii inclusiv luna curenta.
 
Cifra de afaceri totala este egala cu totalitatea veniturile obtinute din vanzarea de produse si prestarea de servicii, inregistrate conform OMFP 1804/2014 sau OMFP 2844/2016, la care se adauga sumele reprezentand venituri din subventiile de exploatare aferente cifrei de afaceri nete, soldurile lunare creditoare inainte de transferul in contul de profit si pierdere ale veniturilor aferente costurilor stocurilor de produse si servicii in curs de executie,  veniturile din productia de imobilizari corporale, si din care se scad sumele reprezentand soldurile lunare debitoare inainte de transferul in contul de profit si pierdere ale veniturilor aferente costurilor stocurilor de produse si servicii in curs de executie.
 
Cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea in sectorul agricol sau in industria alimentara este egala cu veniturile obtinute din vanzarea de produse si prestarea de servicii din activitatile incadrate la codurile CAEN de mai sus (art.60 pct.7 lit. a,  inregistrate in contabilitate conform OMFP 1804/2014 sau OMFP 2844/2016, la care se adauga sumele reprezentand venituri din subventiile de exploatare aferente cifrei de afaceri nete specifice activitatii in sectorul agricol si in industria alimentara, soldurile lunare creditoare inainte de transferul in contul de profit si pierdere ale veniturilor aferente costurilor stocurilor de produse si servicii in curs de executie specifice activitatii in sectorul agricol si in industria alimentara,  veniturile din productia de imobilizari corporale efectuate in scopul desfasurarii activitatii in sectorul agricol si in industria alimentara, si din care se scad sumele reprezentand soldurile lunare debitoare inainte de transferul in contul de profit si pierdere ale veniturilor aferente costurilor stocurilor de produse si servicii in curs de executie specifice activitatii in sectorul agricol si in industria alimentara.

ATENTIE: la determinarea Cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea in sectorul agricol sau in industria alimentara se iau in considerare la stabilirea ei numai veniturile obtinute din vanzarea de produse finite, semifabricate, produse reziduale si a marfurilor, care sunt obtinute din productia proprie. Nu se iau in calcul veniturile din vanzarea de produse achizitionate in scopul revanzarii.

Ca si in cazul constructiilor,  facilitatile se acorda numai pentru activitatea desfasurata in Romania, indiferent de statutul de rezidenta al beneficiarilor. Veniturile obtinute in afara teritoriului Romaniei se vor avea in vedere numai pentru calculul cifrei de afaceri totale realizate din intreaga activitate.

Ca si in cadrul salariatilor din constructii, pentru acordarea facilitatilor din sectorul agricol si al industriei alimentare mai trebuie indeplinit un criteriu, si anume, cel al salariului brut de baza minim, stabilit la suma de 3000 lei pentru un program de 8 ore pe zi.

Pornind de la salariul brut de incadrare de mai sus, pentru alte tipuri de contracte facilitatile fiscale se accorda doar daca salariul brut pentru contractele part-time, indemnizatia pentru contractele de internship, salariul de baza pentru ucenici, remuneratia pentru zilieri, toate sunt stabilite proportional cu un salariu brut de baza pentru 8 ore de 3000 lei. In cazul altor tipuri de contracte (mandat, administrare, etc) decat contractele de munca, facilitatile fiscale se acorda numai daca este indeplinita conditia ca venitul brut lunar realizat sa fie cel putin egal cu 3.000 de lei;

ATENTIE: daca o persoana fizica realizeaza in aceeasi luna, de la acelasi platitor de venituri/angajator, atat venituri din contracte de munca cat si contracte de administrare,  mandate sau altele, se stabileste intai pentru fiecare raport juridic daca sunt respectate conditiile de mai sus, adica cele de la art.60 pc.7 lit c) din Codul Fiscal. Apoi se cumuleaza veniturile si se acorda facilitatile pana la plafonul de 30.000 lei.

Legat de facilitatea pentru contributia asiguratorie de munca, si aici intervene vechea discutie de la constructii si anume, fiind un ajutor de stat trebuie aprobata schema de ajutor. Daca in procedura stabilita pentru constructii si prezentata In OMFP 1528/2022 se precizeaza clar ca nu se poate accorda facilitatea fara aprobarea schemei ajutorului de stat, in OMFP 1525/2022 in care se stabileste procedura pentru sectorul agricol nu se face nici o referire la acest lucru, desi facilitatea este identica. Putem doar sa presupunem ca a fost o omisiune din partea legiuitorului. Sau, cine stie, poate ne asteapta surprize in viitorul apropiat. 

Cum suntem deja in luna iulie si contribuabilii au inceput sa calculeze si chiar sa plateasca drepturile salariale pentru luna iunie, multe aplicatii de salarizare din piata (ca si NextUp Salarii) au implementat deja facilitatile din sectorul agricol pentru a veni in sprijinul firmelor. Precizarile venite prin cele doua acte normative sunt insa binevenite.

articol semnat de Catalina Mocanu – (Director Financiar NextUp)

 

de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salarizaresubventiisalariati


Data aparitiei: 05 Iulie 2022

Votati articolul "Facilitati si subventii in agricultura si constructii iunie 2022":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X