email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitarea chiriei in 2023: noile plafoane si exemple de calcul

Impozitarea chiriei in 2023: noile plafoane si exemple de calcul
contract de inchirierechirieimpozit anualdeclaratia unica

In sfera impozitarii chiriei au fost introduse modificari importante incepand din ianuarie 2023, printre care se numara noi obligatii si plafoane. 


Toti contribuabilii care obtin venituri din inchirierea imobilelor si a camerelor in scop turistic, care sunt proprietatea personala, trebuie sa le declare la ANAF si sa plateasca impozit si contributii sociale. 

Inregistrarea contractului de inchiriere la ANAF va deveni din nou obligatorie incepand de anul urmator, potrivit OG 16/2022. Obligatia inregistrarii contractelor la ANAF revine doar persoanelor fizice in calitate de proprietari din 2023 prin D168.ANAF organizeaza evidenta contractelor de locatiune in Registrul contractelor de locatiune care se conduce informatizat, iar inregistrarea contractelor de locatiune se efectueazain maximum 5 zile de la data depunerii cererii. 

Potrivit OPANAF Nr. 2902/2016, persoanele fizice care realizeazavenituridincedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contractedeinchirierela sfarsitul anului fiscal, incepand cu anul fiscal urmator, califica aceste venituri incategoriavenituri din activitati independente si le supun regulilor de stabilire a venitului netpentruaceasta categorie. 

Inregistrarea contractului de inchiriere la ANAF devine obligatorie

Potrivit OG nr. 16 din 15 iulie 2022, pentru contractele incheiate incepand cu1 ianuarie 2023, contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare si cele din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, au obligatia inregistrarii contractului incheiat intre parti, precum si a modificarilor survenite ulterior, in termen de cel mult 30dezile de la incheierea/producerea modificarii acestuia, la organul fiscal competent. 
Incepand cu 1 ianuarie 2023 in cazul contractelor de inchiriere aflate in derulare la data de 1 ianuarie 2023, inregistrarea, la organul fiscal competent, a contractului incheiat intre parti si a modificarilor survenite se efectueaza in termen de cel mult 90 de zile de la data la care a intervenit obligatia inregistrarii acestora. 

Impozitarea chiriei in 2023: stabilirea venitului net anual

Venitul brut din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendarea bunurilor agricole, reprezinta totalitatea sumelor in bani si/sauechivalentul in lei al veniturilor in natura stabilite potrivit contractului incheiat intre parti, pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul incasarii acestora. Venitul brut se majoreaza cu valoarea cheltuielilor ce cad in sarcina proprietarului, daca sunt efectuate de cealalta parte contractanta. In cazul veniturilor obtinute din inchirierea bunurilor mobile si imobile din patrimoniul personal, venitul brut se stabileste pe baza chiriei prevazute in contractul incheiat intre parti pentru fiecare an fiscal. In situatia in care chiria reprezinta echivalentul in lei al unei valute, venitul brut annual se determina pe baza chiriei lunare evaluate la cursul de schimb mediu anual al pietei valutare, comunicat de BNR, din anul de realizare a venitului. 
In vederea stabilirii venitului net anual se utilizeaza urmatoarele regimuri fiscale: 

 • regimul de impozitare pe baza cotelor forfetare se aplica:

-  in toate cazurile daca la data de 31 decembrie a anului anterior celui de impunere se aflau in derular eun numar de pana la 5 contracte de inchiriere, inclusiv;


- in cazul in care contribuabilii nu au optat pentru determinarea venitului net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate;

 • regimul de impozitare in sistem real, pe baza datelor din contabilitate se aplica: 

- in cazul depasirii numarului de 5 camere de inchiriat in cursul anului fiscal, pentru anul fiscal urmator;
- in cazul depasirii numarului de 5 contracte de inchiriere in cursul anului fiscal, pentruanul fiscalurmator;
- optional de catre contribuabilii care aplica regimul de impozitare pe baza cotelor forfetare de cheltuieli.

 • regimul de impozitare pe baza normelor de venit

- se aplica numai incazul inchirierii in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, indiferent denumaruldelocuinte in care sunt situate acestea. 

Regimul de impozitare pe baza cotelor forfetare 

Determinarea venitului net anual se efectueaza prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea asupra venitului brut a cotei de 40%, reprezentand cheltuieli forfetare, pentru care nu trebuie sa se prezinte documente justificative.

Cheltuiala forfetara include:

- uzura bunurilor inchiriate;
- cheltuielile ocazionate de intretinerea si repararea acestora;
- impozitele si taxele pe proprietate datorate potrivit legii;
- comisionul retinut de intermediar;
- primele de asigurare platite pentru bunul cedat spre folosinta.

Exemple de cheltuieli ocazionate de intretinerea si repararea bunurilor inchiriate pe care proprietarul are obligatia sa le efectueze: 

- intretinerea in bune conditii a elementelor structurii de rezistenta a cladirii;
- elementele de constructie exterioara a cladirii, cum ar fi: acoperis, fatada, curtile si gradinile, precum si spatii comune din interiorul cladirii, cum ar fi: casa scarii, casa ascensorului, etc;
- intretinerea in bune conditii a instalatiilor comune proprii cladirii, respectiv ascensor, hidrofor, instalatii de alimentare cu apa, de canalizare, instalatii de incalzire centrala si depreparareaapeicalde, instalatii electrice si de gaze.

Potrivit OG 16/2022 articolul 84, alineatul (3), incepand cu veniturileaferente anului 2023: "In cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, altele decat veniturile din arenda si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, venitul brut reprezinta venitul impozabil." 

Regimul de impozitare in sistem real, pe baza datelor din contabilitate

Venitul net anual se determina pe baza datelor din contabilitate ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri ,in conformitate cu evidenta contabila. Persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere la data de 31 decembrie a anului curent,determina, in anul fiscal urmator, venitul net anual in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, utilizand regulile de stabilire a venitului net pentru categoriaveniturilordinactivitati independente. Contribuabilii care opteaza pentru determinarea venitului net din cedarea folosintei bunurilorin sistem real, pe baza datelor din contabilitate, aplica regulile de impunere specificeveniturilordin activitati independente si au obligatia completarii Registrului de evidentafiscalasipe cea de conducere a evidentei contabile. Optiunea de a determina venitul net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, este obligatorie pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada daca contribuabilul nu solicita revenirea la sistemul anterior, prin completarea declaratiei unice pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani. 

Optiunea pentru determinarea venitului net in sistem real se exercita prin completarea Declaratiei unice cu informatii privind determinarea venitului net anual in sistem real si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 25 mai, inclusiv, in cazul contribuabililor care au desfasurat activitate in anul precedent, respectiv in termen de 30 de zile de la inceperea activitatii, in cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal. Cota de impozitare este de 10% aplicata asupra venitului net. Plata impozitului se efectueaza la bugetul de stat pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului. 

Contributia de asigurari sociale de sanatate in cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor. Contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, indiferent de regimulfiscal de impozitare aplicabil, datoreaza CASS daca realizeaza pentru anul curent venituri, altele decat venituri din salarii si asimilate salariilor sau venituri din pensii, a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara in vigoare la data depunerii Declaratiei unice Capitolul II Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate. Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara se efectueaza prin cumularea veniturilor nete din cedarea folosintei bunurilor cu veniturile nete din activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala, asocierea cu o persoana juridica,activitati agricole, silvicultura si piscicultura, investitii, precum si din alte surse, care se estimeaza a se realiza in anul curent.

Baza anuala de calcul al CASS o reprezinta echivalentul a 12 salarii minime brute pe tara in vigoare la data depunerii declaratiei. Cota de contributie de asigurari sociale de sanatate este de 10%. Contribuabilii ale caror venituri se situeaza sub 12 salarii minime brute pe tara nu datoreaza CASS, dar pot opta pentru plata acesteia prin depunerea Declaratiei unice Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romaniasi contributiile sociale datorate.

Persoanele fizice al caror venit estimat se modifica in cursul anului in care se realizeaza veniturile si nu se mai incadreaza in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara isi pot modifica contributia datorata prin rectificarea venitului estimat, prin depunerea Declaratiei unice Capitolul II Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate, oricand pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor. Contribuabilii care datoreaza CASS si incep o activitate in luna decembrie depun Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului. Termenul de plata a CASS este pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmatorcelui pentru care se datoreaza contributia. 

Atentie! Potrivit OG 16/2022 Contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, indiferent de regimul fiscal de impozitare aplicabil, incepand cu veniturile aferente anului 2023 datoreaza CASS la o baza de 6, 12 sau 24 salarii minime brute pe tara, dupa caz, daca estimeaza pentru anul curent venituri, altele decat venituri din salarii si asimilate salariilor sau venituri din pensii a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice Capitolul II Dateprivind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate. 

Incepand cu veniturile aferente anului 2023, baza anuala de calcul al CASS o reprezinta: 

a) nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunerea declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 si 12 salarii minime brute pe tara; 
b) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunerea declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 de salarii minime brute pe tara; 
c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul dedepunerea declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe tara. Persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor stabilesc si declara contributia si depun Declaratia unica Capitolul II Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului pentru care se datoreaza contributia. Persoanele fizice depun Declaratia unica Capitolul I. Date privind veniturile realizate pana la termenul de 25 mai inclusiv al anului urmator celui pentru care se stabileste contributia datorata, daca realizeaza venituri peste plafoanele de 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara. In situatia in care venitul realizat se incadreaza in acelasi plafon cu venitul estimat, contribuabilii nu au obligatia depunerii Declaratiei unice Capitolul I. Date privind veniturile realizate, in vederea stabilirii contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Impozitarea chiriei in 2023: exemple de calcul

ANAF Iasi a publicat un ghid cu cateva exemple de calcul al impozitului pe venit anual datorat si al contributiei de asigurari sociale de sanatate. 

 Exemplul 1. Impozitare pe baza cotelor forfetare, chiria exprimata in lei 

O persoana fizica realizeaza venituri dintr-un contract de inchiriere, cu chiria in lei, care incepe la 01.10.2022 si se incheie in data de 31.12.2023. Pentru declararea venitului anual estimat, persoana fizica depune Declaratia unica Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. 

Chiria lunara mentionata in contractul de inchiriere = 2.000 lei/ luna. 
Stabilirea venitului brut estimat = 2.000 lei x 3 luni = 6.000 lei 
Determinarea cheltuielilor forfetare = 6.000 x 40% = 2.400 lei 
Stabilirea venitului net estimat = 6.000 lei – 2.400 lei = 3.600 lei 
Calculul impozitului pe venit estimat datorat = 3.600 lei x 10%= 360 lei 

Persoana fizica nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), intrucat venitul net anual este sub plafonul minim de 12 salarii minime brute pe tara, respectiv sub 30.600 lei (2.550leix12luni = 30.600 lei). 

Salariul minim brut pe tara pentru anul 2022 este in suma de 2.550 lei. Plata impozitului pe venit se va realiza pana la data de 25 mai 2023. In anul 2023 persoana fizica va inregistra contractul de locatiune la organul fiscal competent pana la data de 31.03.2023 si pana la data de 25.05.2023 va depune Declaratia unica Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate pentru anul 2023

Pentru anul 2023 venitului brut reprezinta venitul impozabil= 2000 lei x 12 luni=24.000lei 
Calculul impozitului pe venit estimat datorat=24.000 lei x10%=2.400 lei 
Baza de calcul a CASS se va stabili in functie de salariul minim brut pe tara pentru anul 2023.

Exemplul 2. Impozitare pe baza cotelor forfetare, chiria este echivalentul in lei al unei valute
 

O persoana fizica realizeaza venituri dintr-un contract de inchiriere, cu chiria echivalentul in lei al unei valute, care incepe la 01.09.2022 si se incheie in 31.12.2022. 

Chiria lunara mentionata in contractul de inchiriere = 1000 euro/ luna 
Persoana fizica depune Declaratia unica Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate, in data de 29.09.2022 (respectand termenul de depunere de pana la 30 zile). 
Stabilirea venitului brut estimat = 1.000euro x 4 luni x 4,9479= 19.792 lei 

*4.9479 este cursul de schimb al EURO comunicat de BNR in data de 28.09.2022 Determinarea cheltuielilor forfetare = 19.792 lei x 40% = 7.917 lei 
Stabilirea venitului net estimat = 19.792 lei – 7.917 lei = 11.875 lei 

Calculul impozitului pe venit estimat datorat = 11.875 lei x 10%= 1.188 lei Intrucat venitul net anual estimat pentru anul 2022 este sub plafonul de 12 salarii minime brute pe tara(2.550 lei x 12=30.600 lei), persoana fizica nu datoreaza CASS. In anul 2023, pana la data de 25 mai, inclusiv, persoana fizica are obligatia recalcularii venitului brut anual pe baza chiriei lunare evaluate la cursul de schimb mediu anual al pietei valutare, comunicat de BNR pentru anul 2022. Astfel, completeaza si depune Declaratia unica Capitolul I. Date privind veniturile realizate si contributiile sociale datorate in vederea stabilirii venitul brut realizat pentru anul 2022, respectiv venitul net realizat. 

Exemplul 3. Impozitare in sistem real, pe baza datelor din contabilitate

La data de 31.12.2021, o persoana fizica a realizat venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea a 6 contracte de inchiriere, cu chiria exprimata in lei. In anul 2022, persoana fizica are obligatia determinarii venitului net anual in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, utilizand regulile de stabilire a venitului net pentru categoria veniturilor din activitati independente. Persoana fizica a avut obligatia depunerii Declaratiei unice Capitolul II. Date privind impozitul peveniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate pana la data de25mai 2022, inclusiv. Contribuabilul a estimat un venit brut in valoare de 60.000 lei si cheltuieli deductibile estimate in valoare de 10.000 lei. 

Venitul net anual estimat se calculeaza ca diferenta intre venit brut estimat si cheltuielile deductibile estimate =60.000 lei – 10.000 lei =50.000 lei 
Impozitul pe venit estimat = 50.000 lei x 10% = 5.000 lei 
Venitul net anual estimat pentru anul 2022 este peste plafonul minim de 12 salarii minime brute pe tara (2.550 lei x12=30.600 lei), deci CASS este 10% x 30.600 lei= 3.060 lei 
In anul 2023 persoana fizica va avea obligatia recalcularii venitului net anual, conform datelor din evidenta contabila, prin completarea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I. Date privind veniturile realizate si contributiile sociale datorate, pana la data de 25 mai, inclusiv. 

Impozitarea chiriei in 2023: depunerea Declaratiei unice

Depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice – formular 212 Declaratia se depune astfel:

a) prin mijloace electronice de transmitere la distanta: 

- prin intermediul serviciului „Spatiul privat virtual” , disponibil pe www.anaf.ro; - pe site-ul www.e-guvernare.ro. Formularul electronic poate fi descarcat gratuit accesand www.anaf.ro, sectiuneaServiciionline, subsectiunea Declaratii electronice - Descarcare declaratii.
b) in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau prin posta, prinscrisoarerecomandata, cu confirmare de primire. 
Depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate.

Ce greseli pot sa apara la completarea Declaratiei unice si cum pot fi evitate? Citeste ghidul care prezinta modul corect de completare

Contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, pentru care impunerea este finala, au obligatia sa completeze si sa depuna Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate, in termen de 30 de zile de la incheierea contractului intre parti si respectiv pana la data de 25 mai, inclusiv, a fiecarui an,pentru contractele in curs, incheiate in anii anteriori.

Pentru contractele in care chiria reprezinta echivalentul in lei al unei sume in valuta, determinarea venitului net anual se efectueaza pe baza cursului de schimb al pietei valutare, comunicat de B.N.R.,din ziua precedenta celei in care se depune declaratia unica. Daca intervin modificari ale clauzelor contractuale sau in cazul rezilierii, in cursul anului fiscal, a contractelor incheiate, venitul este recalculat de catre contribuabil, pe baza declaratiei unice. 

Contribuabilii care incep o activitate in luna decembrie depun declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului.

Depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I. Date privind veniturile realizate si contributiile sociale datorate 

Contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, determinate in sistem real, precum si cei care obtin venituri din inchirierea in scop turistic al camerelor din locuintele proprietate personala au obligatia de a depune Declaratia unica la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a veniturilor, in vederea definitivarii impozitului anual pe venit. Declaratia se completeaza pentru fiecare sursa din cadrul fiecarei categorii de venit.
Declaratia unica Capitolul I. Date privind veniturile realizate si contributiile sociale datorate se completeaza si de catre contribuabilii care aplica regimul de impozitare pe baza cotelor forfetare si chiria este exprimata in valuta. Nu se depune Declaratia unica Capitolul I. Date privind veniturile realizate si contributiile sociale datorate, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor pentru care chiria este exprimata in lei si nu s-a optat pentru stabilirea venitului net anual in sistem real, iar la sfarsitul anului anterior nu au in derulare un numar mai mare de 5 contracte de inchiriere. Nedepunerea „Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanelefizice”, pana la data prevazuta in legislatia fiscala, se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 50 si 500de lei. 

Impozitarea chiriei in 2023 – termen si modalitati de plata

Termenul si modalitatile de plata ale impozitului pe venit si contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Termenul de plata al impozitului pe veniturile din cedarea folosintei bunurilor si a CASS este de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a veniturilor.

 

 Modalitati de plata: 

- prin virament bancar;
- in numerar, in conturile deschise la Trezoreria Statului pe raza caruia contribuabilii au domiciliul fiscal;
- prin mandat postal la subunitatile postale ale C.N. Posta Romana S.A.;
- on-line, cu cardul, prin intermediul platformei Ghiseul.ro care este interconectata cu serviciul Spatiul Privat Virtual;
- cu card bancar, la caseriile Trezoreriei Statului pe raza carora contribuabilii au domiciliul fiscal.

Impozitarea chiriilor in 2023 - Taxa pe valoarea adaugata 

Potrivit art. 292 din Codul fiscal, arendarea, concesionarea, inchirierea si leasingul de bunuri imobile, acordarea unor drepturi reale asupra unui bun imobil, precum dreptul de uzufruct si superficia, cu plata, pe o anumita perioada sunt operatiuni scutite de TVA, cu urmatoarele exceptii: 

- operatiunile de cazare care sunt efectuate in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping;
- inchirierea de spatii sau locatii pentru parcarea autovehiculelor;
- inchirierea utilajelor si a masinilor fixate definitiv in bunuri imobile;
- inchirierea seifurilor. Orice persoana impozabila poate opta pentru taxarea operatiunilor scutite mentionate mai sus.

Optiunea se notifica organelor fiscale competente prin depunerea formularului ”NOTIFICARE privind optiunea de taxare a operatiunilor prevazutelaart. 292 alin.(2) lit. e) din Codul fiscal”. 

Persoana impozabila stabilita in Romania, neinregistrata in scopuri de TVA conform art.316 din Codul fiscal, trebuie sa solicite inregistrarea, daca opteaza pentru taxare, si sa depuna si NOTIFICAREA. In urma depunerii declaratiei de inregistrare in scopuri de TVA, organul fiscal competent va emite certificatul de inregistrare in scopuri de TVA pe care este inscris codul si data de la care este valabila inregistrarea in scopuri de TVA. Dupa eliberarea certificatului de inregistrare in scopuri de TVA, organul fiscal va inscrie contribuabilul in Registrul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA.


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Contabilitate 2022


Va amintiti de prima Carte Verde a Contabilitatii, editata in urma cu peste 25 de ani de Ministerul Finantelor?

Ei bine, Cartea Verde a Contabilitatii 2022 este acum din nou prezenta, in varianta actualizata la zi, oferindu-va solutii impecabile pentru momentele de criza – cum este si acesta – cu modificari legislative majore.

Avantajul esential pe care vi-l ofera Cartea Verde a Contabilitatii 2022: ZERO erori in inregistrarile contabile!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract de inchirierechirieimpozit anualdeclaratia unica

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 21 Octombrie 2022


Votati articolul "Impozitarea chiriei in 2023: noile plafoane si exemple de calcul":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 4 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Apar noi conturi contabile in Planul de conturi. Vezi ce semnifica fiecare

  • Planul de conturi general ar putea fi completat in curand cu noi conturi contabile, dupa cum prevede un proiect de ordin al Finantelor pentru reglementarea unor aspecte contabile.  Mai exact, in Planul de conturi vor fi introduse urmatoarele conturi: 467, 6053, 6058, 694, 794, precum si grupa 79.  Ce reprezinta noile conturi contabile - 467 „Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende&...» citeste mai departe aici

 • Salariul minim in Romania – 3.000 de lei brut de la 1 ianuarie 2023

  • Liderii guvernamentali au cazut de acord sa majoreze salariul minim in Romania la 3000 de lei, 200 de lei fiind scutiti de taxe, iar in sectorul constructiilor va ajunge la 4.000 lei brut, a anuntat joi, Guvernul, dupa reuniunea Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social.  “Guvernul si partenerii sociali au cazut de acord in privinta majorarii salariului minim brut garantat in plata la 3.000 de lei - din care 200 lei scutiti de impozit si con...» citeste mai departe aici

 • Depunerea situatiilor financiare anuale pe 2022: termene si reguli noi

  • Ministerul Finantelor a publicat documentul care contine noile reguli privind depunerea situatiilor financiare anuale pe 2022.  Una dintre noutatile sesizate in proiectul de ordin al Finantelor este ca firmele care nu depun la timp situatiile financiare nu vor mai fi expuse riscului de a fi dizolvate, ci vor fi amendate.  Fata de informatiile raportate la data de 31 decembrie 2021, prin noul proiect al Finantelor se propune raportarea distin...» citeste mai departe aici

 • 6 schimbari principale la reglementarile contabile propuse de Finante

  • Finantele au in plan sa introduca noutati in sfera reglementarilor contabile, dupa cum reiese dintr-un document publicat in dezbatere publica pe site-ul institutiei.  Ministerul de Finante are in vedere cateva aspecte contabile precum distribuirea partiala a dividendelor in cursul exercitiului financiar, intreruperea capitalizarii costurilor indatorarii, natura contabila a sumelor primite in avans de la clienti si contabilizarea contractelor de licenta a propri...» citeste mai departe aici

 • Obligatii fiscale si contabile privind avantajele in natura. Studiu de caz

  • Expertul nostru explica in continuare care sunt obligatiile fiscale si contabile privind avantajele in natura.  Subiectul studiului de caz este o SRL microintreprindere platitoare de tva care incheie un contract de inchiriere a unui apartament (proprietarul este persoana fizica) pe care il pune la dispozitia unui salariat (cu norma de 8 ore/zi) ca si locuinta de serviciu. Lunar, in baza contractului de inchiriere, societatea achita chiria lunara prin transfer b...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X