email
MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

Pot fi distribuite dividende in lipsa situatiei financiare interimare sau anuale? Studiu de caz

Pot fi distribuite dividende in lipsa situatiei financiare interimare sau anuale? Studiu de caz
dividendecod fiscalsituatii financiare

Una dintre provocarile cu care se confrunta firmele nou infiintate are legatura cu distribuirea dividendelor, mai ales ca, incepand din anul 2018, profitul poate fi repartizat si trimestrial, nu doar o data de an. Aceasta operatiune implica intocmirea situatiilor financiare interimare si alte reguli cu care atat asociatii, cat si contabilii ar trebui sa fie la curent.
 

Vom dezbate mai jos cazul unui asociatul unic al unei microintreprinderi, ce a fost infiintata in luna martie 2018. Firma a obtinut in trimestrul IV 2018, pana la data de 20.12.2018, un profit de aproximativ 62.000 lei, suma ce se constituie in totalitate in dividende. Acesta a fost motivul pentru care in ultima parte a anului 2018 a ridicat din cont suma de 50.000 lei drept dividend.

Vom afla de la specialist ce obligatii declarative privind impozitul pe dividend si CASS exista si care sunt termenele de raportare si plata a acestor obligatii.
 

Iata raspunsul specialistului!

 Conform art. 67 alin. 3 coroborat cu alin. 2 din Legea societatilor nu se pot distribui dividende decat din profituri determinate potrivit legii, adica anual pe baza de situatii financiare anuale ori, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare, cu obligativitatea regularizarii anuale. Mai mult, incasarea ori plata de dividende, sub orice forma, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite, in lipsa situatiei financiare interimare/anuale sau contrar celor rezultate din aceasta reprezinta infractiune pedepsita cu inchisoarea de la un an la 5 ani (art. 272^1 lit. b din legea amintita).

De asemenea, potrivit art. 28 alin. 8^1 din Legea contabilitatii 82/1991, asa cum a fost modificata prin art. I pct. 3 din legea 163/2018 obligativitatea intocmirii situatiilor financiare interimare intervine in situatia in care se opteaza pentru repartizarea trimestriala a dividendelor, respectiv atunci cand se opteaza,  in cursul exercitiului financiar, pentru repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati,  in limita profitului contabil net realizat trimestrial, urmand ca regularizarea sumelor repartizate in cursul anului sa aiba loc pe baza situatiilor financiare anuale aprobate. Aceasta prevedere acopera situatiile in care se doreste repartizarea de dividende din profitul exercitiului financiar in curs, nedefinitivat.

La intocmirea situatiilor financiare interimare se vor in vedere prevederile art. III-V din OMFP 3067/2018 conform carora situatiile financiare interimare reprezinta situatii financiare cu scop special, fiind destinate repartizarii de dividende in cursul exercitiului financiar si trebuie depuse la organul fiscal, in termen de 30 de zile de la aprobarea lor de catre AGA.

Cu alte cuvinte, mai intai trebuie sa existe intocmite situatii financiare (anuale sau interimare) aprobate, din care sa reiasa profitul contabil distribuit pentru dividende si mai apoi se poate trece la plata/ridicarea dividendelor.

In acest cadrul legal asociatul unic nu putea ridica profitul in ultima parte a anului 2018 sub forma de dividende deoarece nu avea intocmite la acel moment situatii financiare interimare aprobate (spre exemplu, la 30.09.2018), care sa fie depuse ulterior la organul fiscal, astfel ca suma ridicata din cont de 50.000 lei in cursul trim. IV 2018 nu poate fi tratata ca dividend, ci ca un avans ridicat de asociatul unic in scop personal si nedecontat (contul 461).

Deoarece exercitiul financiar 2018 s-a incheiat deja, trebuie sa se procedeze la intocmirea si aprobarea situatiei financiare anuale, iar profitul rezultat din contul de profit si pierderi aprobat sa fie repartizat sub forma de dividende. Dupa aprobarea situatiei financiare anuale si repartizarea profitului pentru dividende (nota contabila 1171 = 457 intocmita la momentul respectiv – spre exemplu, in luna ianuarie 2019), se poate proceda la regularizarea platii dividendelor cuvenite prin compensarea cu avansul ridicat in anul 2018 si nedecontat (nota contabila 457 = 461 tot in luna ianuarie 2019).

Deabia la momentul aprobarii situatiei financiare anuale si aprobarii repartizarii profitului pentru dividende se poate vorbi de dividende distribuite si incasate.

Referitor la impozitul pe dividende, potrivit art. 97 alin. 7 din Codul fiscal dividendele repartizate/distribuite asociatilor/actionarilor se impun cu o cota de 5% din suma bruta a dividendelor, impozitul fiind final. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine societatii, odata cu plata dividendelor catre asociat. Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata (in cazul prezentat, 25 februarie 2019). Daca mai raman dividende distribuite, dar neplatite pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat situatia financiara anuala, impozitul pe dividende se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator.

Impozitul se declara de catre societatea platitoare cu ajutorul formularului D100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat" pana la termenul de plata al impozitului conform art. 132 alin. 1 din Codul fiscal si, informativ, prin formularul 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit", pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat potrivit art. 132 alin. 2 din Codul fiscal.

Referitor la CASS, obligatia de plata revine doar persoanei fizice/asociatului unic care obtine veniturile din dividende. Desi suma de 50.000 lei a fost ridicata din cont in 2019, aceasta nu va fi luata in calculul CASS pentru 2018, ci pentru anul 2019, cand va fi tratata ca dividend distribuit si incasat pe baza de situatie financiara anuala (de cea interimara nu poate fi vorba, asa cum s-a aratat anterior), in conformitate cu prevederile art. 170 alin. 2 lit. e din Codul fiscal.

Deoarece dividendele in cuantum de 50.000 lei se vor considera achitate in luna ianuarie 2019, rezulta ca a fost depasit plafonul de 12 salarii de baza minime brute pe tara (12 x 2.080 lei = 24.960 lei), iar asociatul unic va datora CASS pentru anul 2019 la suma de 24.960 lei x 10% = 2.496 lei, pe care o va declara prin intermediul declaratiei unice, care se depune in termen de 30 de zile de la data incasarii, avand in vedere prevederile art. 174 alin. 10 din Codul fiscal.

 

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa – Economist.

de Contabilul.ro

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dividendecod fiscalsituatii financiare

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 24 Ianuarie 2019


Votati articolul "Pot fi distribuite dividende in lipsa situatiei financiare interimare sau anuale? Studiu de caz":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 5 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

TVA intracomunitara de marfuri

Intrebare: Buna seara,

O societate comerciala nu este inregistrata ca platitoare de TVA in Romania, insa a depasit plafonul de 10000 euro pentru achizitii intracomunitare de marfuri in luna septembrie 2017, iar in luna februarie 2018 a obtinut cod special tva doar pentru achizitii intracomunitare de marfuri,
in Romania fiind in continuare neplatitoare de TVA.
Intrucat codul special de TVA a fost obtinut ulterior datei depasirii plafonului, se revine asupra operatiunilor din luna in care acest plafon a fost depasit si se completeaza decontul special TVA In luna in care a fost depasit plafonul se declara TVA aferent tuturor facturilor intracomunitare din luna respectiva (septembrie 2017) sau doar pentru cele de la care incepe (in aceeasi luna) depasirea plafonului de 10000 euro cumulat (34000 lei la cursul valutar de la data aderarii Romaniei in UE)? Societatea cumpara marfuri neaccizabile pentru revanzare, trebuie completata sectiunea 1 din decontul special 301 sau alta sectiune? Multumesc.Raspuns: Deoarece aveti o peridoada, anterioara, atunci catre furnizor veti achita tva.Din ziua in care va...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 24 Ianuarie 2019 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 10 + 1 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

 • Descarcati Declaratia 112 - Ultima versiune valabila 2020 - Stare D112

  • In data de 21 octombrie 2020, ANAF a adus o noua actualizare PDF-ului inteligent necesar pentru generarea Declaratiei 112 - declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate - conform Ordinului comun nr. 1942/979/819 al MFP/MMJS/MS, publicat in M.Of.426/ 21.05.2020, valabil incepand cu 01.04.2020.  Principala modificare a Declaratiei 112 din ultima perioada o reprezinta decla...» citeste mai departe aici

 • Guvernul a aprobat esalonarea datoriilor restante si a prelungit termenele pentru executari si accesorii

  • Guvernul a aprobat, joi, aplicarea procedurii alternative simplificate de acordare a esalonarii la plata pentru cel mult 12 luni, pentru obligatiile bugetare principale si accesorii a caror scadenta/termen de plata s-a implinit dupa data la care a fost declansata starea de urgenta si pana la data eliberarii certificatului de atestare fiscala, informeaza Finantele. Totodata, Executivul a decis prelungirea pana la 25 decembrie a perioadei in care nu se percep dobanzi ...» citeste mai departe aici

 • Noi zile libere platite pentru parinti. Care sunt conditiile?

  • Violeta Alexandru, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, a informat ca a adus in atentia Guvernului propunerea de completare a OUG 147/2020 privind acordarea de zile libere platite in contextul unor focare Covid-19 in scoli si gradinite.  "Asa cum am promis, astazi am adus in atentia Guvernului propunerea de completare a ...» citeste mai departe aici

 • Cele mai frecvente sanctiuni aplicate de ITM. Afla de unde vine pericolul!

  • Daca maine ar bate la usa ta un inspector ITM, cat de bine ai face fata controlului? Cu siguranta nu doar o data te-a chinuit acest gand, mai ales ca in ultima perioada institutia a devenit tot mai insistenta si mai acida.     Pentru ca firma ta sa fie imposibil de sanctionat, trebuie sa fii la curent cu urmatoarele informatii: ...» citeste mai departe aici

 • Granturi pentru investitii. Care este monografia contabila?

  •   Expertul nostru prezinta un model de monografie contabila pentru un proiect diversificare activitate cu granturi pentru investitii, conform OUG 130/2020.  Prin acest proiect urmeaza sa se achizitioneze utilaje de service, servere si alte echipamente. Pentru inceput, contribuabilul are doar contractul pentru asistenta si consultanta pentru elaborarea documentatiei pentru finantarea nerambursabila. Valoarea contractului intra drept cheltuial...» citeste mai departe aici

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X