UPDATE in 1 iulie 2019. OPANAF 1699/2019 privind aprobarea modelelor unor formulare utilizate in domeniul colectarii creantelor fiscale a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 259 din data de 28 iunie 2019.
**********
Pe site-ul oficial al Fiscului a fost publicat Proiectul de ordin al presedintelui ANAF pentru modificarea unor ordine ale presedintelui ANAF privind aprobarea modelelor unor formulare utilizate in domeniul colectarii creantelor fiscale.
Legea privind medierea fiscala a fost publicata in Monitorul Oficial la inceputul acestui an, insa mai are nevoie de cateva clarificari legislative in acest sens. Procedura de mediere din cadrul executarii silite fiscale este cuprinsa in Legea nr. 30/2019 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 25/2018, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 44 din data de 17 ianuarie 2019.
Astfel, in conformitate cu prevederile art.I pct.9 ale acestui act normativ, au fost modificate dispozitiile art. 230 alin.(1) si (2) din Legea nr. 207/2015 privind Codul deprocedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare in sensul includerii unor prevederi ce confera posibilitatea debitorului de a notifica organul fiscal cu privire la intentia de a demara procedura de mediere pentru identificarea impreuna cu organele fiscale a unei solutii optime de stingere a obligatiilor fiscale cuprinse in somatia ce i-a fost comunicata. In acest sens, se prevede si modificarea corespunzatoare a formularului Somatie, cu mentionarea in cuprinsul acestuia a posibilitatii debitorului de a intra intr-o procedura de mediere.
De asemenea, potrivit art.I pct.11 din acelasi act normativ, au fost modificate dispozitiile art. 233 alin. (3) din Codul de procedura fiscala in sensul ridicarii masurilor de executare silita in situatia in care, pentru creantele inscrise in actele administrative fiscale contestate, au fost constituite garantii sub forma scrisorii de garantie/politei de asigurare de garantie.
In acest context, este necesara modificarea corespunzatoare si a urmatoarelor formulare prevazute de Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 63/2017, mai sus mentionat, respectiv formularul „Decizie de ridicare a masurilor de executare silita asupra disponibilitatilor banesti”, formularul “Decizie de ridicare a masurilor de executare silita a sumelor datorate debitorului de catre terti”, precum si formularul “Decizie de ridicare a masurilor de executare silita aplicate asupra bunurilor sechestrate” .
Totodata, a fost emis Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 967/2017 pentru aprobarea modelelor unor formulare utilizate in domeniul colectarii creantelor fiscale, emise si tiparite prin intermediul unitatii de imprimare rapida, act normativ prin care au fost aprobate modelele precum si caracteristicile de tiparire, modul de difuzare, utilizare si pastrare a unor acte administrative fiscale ce sunt tiparite prin intermediul Unitatii de imprimare rapida, din cuprinsul caruia fac parte si formularele „Somatie”, „Decizie de ridicare a masurilor de executare silita asupra disponibilitatilor banesti” si „Decizie de ridicare a masurilor de executare silita a sumelor datorate debitorului de catre terti”. In acest sens, pentru corelarea cu dispozitiile cuprinse in Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 63/2017, este necesara modificarea acestui act normativ in mod corespunzator.
“Daca in termen de 15 zile de la primirea prezentei somatii, nu veti achita sumele mentionate pentru care termenul legal de plata a expirat, nu veti face dovada stingerii acestora sau nu veti depune o notificare cu privire la intentia de a se demara procedura de mediere, in baza prevederilor art. 230 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, se va proceda la continuarea masurilor de executare silita.”, se specifica in Anexa 1.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Declaratia Unica 2024 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Consultati documentele atasate mai jos:
ANEXA 2 – adresa de suspendare – indisponibilizarii conturilor
ANEXA 3 - adresa de suspendare - indisponibilizarii retinerilor
ANEXA 4 – decizie de ridicare a masurilor de executare silita asupra disponibilitatilor banesti
ANEXA 6 - decizie de ridicare a masurilor de executare silita aplicate asupra bunurilor sechestrate