Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Noile schimbari legislative pe care trebuie sa le cunosti

Data aparitiei: 28 Februarie 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Noile schimbari legislative pe care trebuie sa le cunosti
legislatienoutatischimbari

Legile sunt in continua schimbare si imbunatatire, motiv pentru care trebuie sa cunosti mereu noutatile. Fie ca este vorba de produse scoase de pe piata, legi pentru siguranta la volan sau reglementari pentru noile mijloace de transport, un cetatean informat poate sa se protejeze mai usor. Pentru siguranta ta, dar si pentru sanatate, ia din timp masuri pentru a te obisnui si a-i informa pe cei din jur cu privire la schimbari. Iata cateva dintre cele pe care trebuie sa le cunosti anul acesta:

Legea tichetelor de masa

Camera Deputatilor a adoptat la inceputul lunii februarie o lege care majoreaza valoarea tichetelor de masa de la 15,18 lei la 20 de lei. Modificarea adusa legii nr. 165/2018 va intra in vigoare de la 1 martie 2020, dupa ce va fi publicata in Monitorul Oficial. Legea a fost votata de 267 reprezentati ai tuturor partidelor. Aceasta modificare a aparut in urma constatarii ca o masa de pranz costa, in medie, peste 15,18 lei, iar o persoana care vrea sa se bucure de un meniu sanatos in fiecare zi are nevoie de cel putin 20 de lei. Grupurile parlamentare si-au asumat responsabilitatea pentru acordarea unui ajutor celor care nu au posibilitatea de a se descurca in timpul programului de munca fara a scoate mai multi bani din buzunar pe langa tichetele primite de la angajator.

Legea tutunului

Pentru a descuraja obiceiurile nocive, in special in randul tinerilor, anul acesta intra in vigoare un proiect de lege propus acum cativa ani la nivelul Uniunii Europene. Acesta va intra in vigoare pe data de 20 mai 2020 si vizeaza tigarile mentolate sau cu alte arome. Vanzarea si producerea acestora urmeaza a fi interzise pe tot teritoriul Europei. Tigarile care contin mentol la nivelul filtrului sau capsule cu mentol vor disparea de pe piata, asa ca, daca esti fumator si le preferi pe cele aromate, va trebui sa gasesti o alternativa. Bineinteles, cea mai buna solutie este sa renunti complet la fumat, insa ai si variante mai putin nocive, precum dispozitivele cu tutun incalzit.

 

O asemenea lege este importanta pentru tine si daca detii un magazin sau daca esti manager al unui minimarket. Schimbarile care scot anumite produse de pe piata trebuie respectate, altfel vei risca o amenda substantiala. Trebuie sa stii ca din data de 20 mai 2020, orice tigara cu mentol va fi interzisa de pe piata.

Legea trotinetelor

Dezbaterile pe fondul modificarilor codului rutier includ acum noi restrictii si reglementari pentru cei care folosesc trotinete electrice. Noul proiect vine cu modificari propuse de Ministrul Afacerilor Interne pentru OUG nr.195/2002 si urmareste o definire a trotinetelor electrice si interdictii privind circulatia cu acestea pe drumul public. De exemplu, detinatorii de trotinete electrice pot circula doar pe pistele pentru bicicleta, iar unde aceasta lipseste, li se permite accesul doar pe sectoarele de drum unde se poate circula cu maxim 50 km/h. De asemenea, trotineta poate fi folosita doar de persoanele care au peste 14 ani, iar casca de protectie este obligatorie pana la varsta de 16 ani. Daca ai copii si voiai sa le oferi cadou o trotineta electrica, asteapta pana cand acestia vor implini varsta potrivita si discuta in prealabil cu ei despre regulile pe care nu au voie sa le incalce.

 

Modificarile legislative propuse la acest capitol au fost introduse din cauza numarului mare de accidente care au avut loc intre 2016 si 2019. Numarul acestora a ajuns la 192, dintre care unul s-a soldat si cu deces. Popularitatea trotinetelor electrice continua sa creasca, in timp ce legislatia nu oferea pana acum o definire clara a acestor vehicule. Discutiile care se deschid acum reprezinta o oportunitate pentru mai multa siguranta pe soselele din Romania.

Legea telefonului

Aceasta nu reprezinta neaparat o noutate, insa este una important de tinut minte. Intrata in vigoare inca din 12 octombrie 2019, legea se refera la interzicerea folosirii telefonului mobil, a camerelor foto sau a tabletelor in timpul condusului. Daca esti prins incalcand legea, risti o amenda de pana la 725 de lei, puncte de amenda sau chiar suspendarea permisului. Modificarea se refera la folosirea unui device in timp ce conduci efectiv, asa ca daca masina este stationata la semafor sau intr-o parcare, poti butona telefonul mobil pana incepi sa te deplasezi de pe loc. Legea nu se refera doar la conducatorii de autoturisme, dar si la cei care folosesc bicicleta sau trotineta electrica. In acest caz, amenda este cuprinsa intre 870 si 1.160 de lei.

 

Seriozitatea cu care abordezi aceasta problema nu te va proteja doar de amenzi, dar te va ajuta sa eviti situatii neplacute, care se pot transforma usor in accidente grave. Neatentia la volan este una dintre principalele cauze ale tragediilor de pe soselele din tara.

 

Fii la curent cu toate noutatile in materie de legislatie si ajuta-i si pe cei din jurul tau sa cunoasca regulile care ii protejeaza. Intr-o societate in care totul merge bine, trebuie sa fii mereu conectat la ceea ce conteaza.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X