email
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Granturi capital de lucru - model de monografie contabila

Granturi capital de lucru - model de monografie contabila
monografie contabilagranturi capital de lucruveniturisubventii

 

Firmele care au indeplinit criteriile de eligibilitate si au obtinut granturi pentru capital de lucru trebuie sa acorde atentie, printre alte inregistrari, si monografiei contabile. 


Spre exemplu, in cazul in care o societate a obtinut sumele solicitate si doreste sa le foloseasca pentru achitarea datoriilor curente si pentru achizitia de combustibil si diferite obiecte, in functie de domeniul de activitate, trebuie sa aiba in vedere urmatoarele informatii. 
 

Citeste si: Monografie contabila pentru micrograntul de 2000 de euro. Exemplul specialistului
 

Monografie contabila pentru granturile capital de lucru: raspunsul specialistului
 

Granturile sunt forme de finantare nerambursabila se contabilizeaza similar oricarei sume primite cu caracter nerambursabil, adica ca subventii.

Subventiile reprezinta resurse financiare nerambursabile primite de o entitate sub rezerva indeplinirii anumitor conditii, printre care si destinatia lor.

Din punct de vedere contabil, potrivit prevederilor pct. 392 , in categoria subventiilor se cuprind subventiile aferente activelor si subventiile aferente veniturilor. Acestea pot fi primite de la: guvernul propriu-zis, agentii guvernamentale si alte institutii similare nationale si internationale.

Subventiile aferente activelor reprezinta subventii pentru acordarea carora principala conditie este ca entitatea beneficiara sa cumpere, sa construiasca sau sa achizitioneze active imobilizate. 

Subventiile aferente veniturilor, care cuprind toate subventiile, altele decat cele pentru active.

In categoria veniturilor din subventii de exploatare intra cele aferente cifrei de afaceri, pentru materii prime si materiale consumabile, pentru alte cheltuieli externe, pentru plata personalului, pentru asigurari si protectie sociala, pentru alte cheltuieli de exploatare, aferente altor venituri, pentru dobanda datorata.

Subventiile se recunosc, pe o baza sistematica, drept venituri ale perioadelor corespunzatoare cheltuielilor aferente pe care aceste subventii urmeaza sa le compenseze.

In cazul in care intr-o perioada se incaseaza subventii aferente unor cheltuieli care nu au fost inca efectuate, subventiile primite nu reprezinta venituri ale acelei perioade curente.

O subventie guvernamentala care urmeaza a fi primita drept compensatie pentru cheltuieli sau pierderi deja suportate sau in sensul acordarii unui ajutor financiar imediat entitatii, fara a exista costuri viitoare aferente, trebuie recunoscuta in contul de profit si pierdere in perioada in care devine creanta.

Veniturile din subventii de exploatare aferente cifrei de afaceri nete se prezinta in contul de profit si pierdere ca parte a cifrei de afaceri nete, iar celelalte venituri din subventii se prezinta in contul de profit si pierdere ca o corectie a cheltuielilor pentru care au fost acordate sau ca elemente de venituri, potrivit structurii prevazute in acest sens.
 
Ati mentionat ca o parte din aceste subventii vor acoperi o parte din datoriile curente inclusiv datoriile catre bugetul statului
Asadar, o parte din aceste sume acopera cheltuieli ce au fost efectuate  iar cealalta parte va acoperi cheltuieli ce urmeaza a fi efectuate.
 

Granturi capital de lucru: inregistrarile contabile recomandate de specialist

1) Inregistrarea finantarii de primit conform cererii de rambursare depuse la finantator cu suma aferenta finantarii nerambursabile:
4452 = 7416 “Venituri din subventii de exploatare pentru alte cheltuieli de exploatare” pentru cheltuielile deja efectuate si inregistrare in contul 472” Venituri inregistrate in avans” respectiv: 4452=472 pentru cheltuielile ce urmeaza sa le efectuati.

2) Incasarea finantarii nerambursabile:
5121  =  4452

3) acoperire datoriile curente inclusiv datoriile catre bugetul statului:
401, 4315,4316, etc  =5121

4) Achizitie piese de schimb, combustibil:
3022,3024, 4426=401  si achitare :401=5121

5) consum:
6022=3022 si 6024=3024 si inregistrare in venituri: 472=7416Raspunsul oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal.


de Redactia Contabilul


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
monografie contabilagranturi capital de lucruveniturisubventii


Data aparitiei: 12 Februarie 2021

Votati articolul "Granturi capital de lucru - model de monografie contabila":
Rating:

Nota: 4.07 din 5 din 21 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2024!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X