email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

La 1 octombrie se implineste termenul pentru depunerea Declaratiei de beneficiar real. Recomandari de la ONRC

La 1 octombrie se implineste termenul pentru depunerea Declaratiei de beneficiar real. Recomandari de la ONRC
declaratie beneficiar realOUG 43/2021

Termenul pentru depunerea Declaratiei de beneficiar real se apropie cu pasi repezi - 1 octombrie 2021, iar ONRC (Oficiul National al Registrului Comertului) a facut recent un anunt referitor la depunerea acestui formular.

ONRC a reamintit firmelor ca, la data de 1 octombrie 2021, se implineste termenul de depunere a declaratiei anuale privind beneficiarii reali ai persoanelor juridice supuse obligatiei de inregistrare in registrul comertului, prevazut la art. 56 alin. (4) din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, astfel cum a fost modificat prin OUG nr. 43/2021 pentru prelungirea termenului de depunere a declaratiei anuale privind beneficiarul real al persoanei juridice, prevazut la art. 56 alin. (4) din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Totodata, ONRC a subliniat ca, potrivit dispozitiilor art. 62 alin. (1) din Legea nr. 129/2019, astfel cum a fost modificat prin OUG nr. 191/2020 pentru prelungirea termenelor privind depunerea unor documente prevazute in sarcina asociatiilor si fundatiilor, precum si a persoanelor juridice inregistrate in registrul comertului, termenul pana la care se depune declaratia privind beneficiarii reali pentru societatile inregistrate in registrul comertului pana la data intrarii in vigoare a legii referite, cu exceptia celor prevazute la art. 56 alin. (11), este de maximum 90 de zile de la incetarea starii de alerta.

Pentru a evita aparitia unor erori la inscrierea datelor din declaratiile pe proprie raspundere in Registrul Beneficiarilor Reali, recomandam tehnoredactarea acestora.

Declaratia privind beneficiarii reali poate avea forma de inscris sub semnatura privata ori forma electronica si poate fi transmisa la oficiul registrului comertului prin mijloace electronice, cu semnatura electronica, sau prin servicii de posta si curier.


In contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, in vederea evitarii aglomerarii ghiseelor, institutia recomanda ca transmiterea cererilor de depunere a declaratiilor privind beneficiarii reali sa se faca in principal prin portalul de servicii (portalul de servicii al ONRC). De asemenea, declaratiile se pot depune prin e-mail (adresele de e-mail ale ORCT) sau prin corespondenta (posta/curier).

Declaratia anuala privind beneficiarii reali se poate depune si personal la oficiul registrului comertului de pe langa tribunalul unde persoana juridica are sediul social,  in spatii special amenajate in acest sens.

In vederea indeplinirii obligatiilor mentionate la articolele precitate, aveti posibilitatea de a bifa pe formularul-tip ”Declaratia privind beneficiarii reali”, ambele casete, atat cea corespunzatoare depunerii declaratiei anuale, cat si cea prevazuta de dispozitiile art. 62 alin. (1) din Legea nr. 129/2019, pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cu completarile si modificarile ulterioare.
 

Declaratia de beneficiar real - nerespectarea obligatiei poate duce la dizolvarea societatii

Nerespectarea de catre reprezentantul legal al persoanelor juridice a obligatiei de depunere a declaratiei privind datele de identificare ale beneficiarilor reali constituie contraventie se sanctioneaza cu amenda; daca in termen de 30 de zile de la data aplicarii sanctiunii contraventionale reprezentantul persoanei juridice nu depune declaratia privind datele de identificare ale beneficiarilor reali, tribunalul va putea pronunta dizolvarea societatii. (art. 57 din Legea nr. 129/2019) 

 

Declaratia de beneficiar real a inceput sa sune pentru multi antreprenori si contabili ca o poveste fara sfarsit. Dupa ce in vara anului 2020, se stabilise ca aceasta obligatie nu mai trebuie indeplinita anual, ci doar la inregistrarea unei companii la Registrul Comertului ori daca apar modificari, anul acesta a fost din nou introdusa pe scena fiscala. 

O sclipire de speranta in mediul de afaceri a fost adusa de Claudiu Nasui, ministrul demisionar al Economiei, care a precizat ca Declaratia de beneficiar real se va mai depune doar in acest an, iar din 2022 se va reveni asupra ei doar atunci cand au loc schimbari. 

Singura veste buna pentru 2021 este ca depunerea declaratiei de beneficiar real a fost simplificata. Noul model are doar o pagina si jumatate, fiind astfel mai usor de completat. In plus, nu trebuie insotita de alte cereri, cum ar fi „cererea pentru depunerea declaratiei de beneficiar real”. 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratie beneficiar realOUG 43/2021


Data aparitiei: 13 Septembrie 2021
Ultima actualizare: 27 Septembrie 2021

Votati articolul "La 1 octombrie se implineste termenul pentru depunerea Declaratiei de beneficiar real. Recomandari de la ONRC":
Rating:

Nota: 3.79 din 5 din 14 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X