email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

SRL cu asociat unic. Exista obligatia depunerii declaratiei privind beneficiarul real?

SRL cu asociat unic. Exista obligatia depunerii declaratiei privind beneficiarul real?
declaratie beneficiar realOUG 43/2021legea 101/2021

"Un SRL cu asociat unic are obligatia depunerii declaratiei privind beneficiarul real sau nu?" este una dintre intrebarile care circula recent printre antreprenori. Potrivit legislatiei in vigoare, termenul de depunere se apropie cu pasi repezi - 1 octombrie 2021.

Antreprenorii au tot sperat ca se va renunta oficial la aceasta obligatie, insa de abia din 2022 se pregateste eliminarea acestui formular. Recent, ONRC a facut cateva precizari importante despre Declaratia de beneficiar real. Institutia recomanda ca transmiterea cererilor de depunere a declaratiilor privind beneficiarii reali sa se faca in principal prin portalul de servicii (portalul de servicii al ONRC). De asemenea, declaratiile se pot depune prin e-mail (adresele de e-mail ale ORCT) sau prin corespondenta (posta/curier).

Nerespectarea de catre reprezentantul legal al persoanelor juridice a obligatiei de depunere a declaratiei privind datele de identificare ale beneficiarilor reali constituie contraventie se sanctioneaza cu amenda; daca in termen de 30 de zile de la data aplicarii sanctiunii contraventionale reprezentantul persoanei juridice nu depune declaratia privind datele de identificare ale beneficiarilor reali, tribunalul va putea pronunta dizolvarea societatii. (art. 57 din Legea nr. 129/2019).
 

Obligatia depunerii declaratiei privind beneficiarul real: raspunsul specialistului

Conform legislatiei in vigoare la momentul formularii raspunsului, da are aceasta obligatie.

Legislatia la care ne referim este Legea 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, care prevede :

Art. 56, alin. (1) :
Persoanele juridice supuse obligatiei de inregistrare in registrul comertului depun la inmatriculare, anual sau ori de cate ori intervine o modificare, o declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice, in vederea inregistrarii in Registrul beneficiarilor reali al societatilor.

Termenul de 01.10.2021 este prevazut in articolul unic din ORDONANTA DE URGENTA nr. 43 din 27 mai 2021, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 561 din 31 mai 2021:

Articolul unic


(1) Prin derogare de la prevederile art. 56 alin. (4) din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 589 din 18 iulie 2019, cu modificarile si completarile ulterioare, in anul 2021, declaratia anuala privind beneficiarul real al persoanei juridice supuse obligatiei de inregistrare in registrul comertului se depune la oficiul registrului comertului in care este inmatriculata persoana juridica pana la data de 1 octombrie 2021.

(2) Declaratia anuala privind beneficiarul real prevazuta la alin. (1) poate avea forma de inscris sub semnatura privata ori forma electronica si poate fi transmisa la oficiul registrului comertului prin mijloace electronice, cu semnatura electronica, sau prin servicii de posta si curier.

(3) Declaratia anuala privind beneficiarul real prevazuta la alin. (1) poate fi data si in fata reprezentantului oficiului registrului comertului sau se poate depune, personal sau prin reprezentant, avand data certa, data de notarul public ori atestata de avocat.

Observatie:

Inainte de 30 aprilie 2021 data la care a fost modificata Legea 129/2019 prin Legea 101/2021 pentru aprobarea OUG 111/2020 erau exceptate de la depunerea declaratiei privind beneficiarul real si persoanele juridice constituite doar din asociati persoane fizice. Acest lucru era prevazut la art.56, alin. (1 1), litera b).

Dar alin. (1 1) a fost modificat, astfel incat exceptia referitoare la societatile cu asociati persoane fizice a fost anulata.

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratie beneficiar realOUG 43/2021legea 101/2021


Data aparitiei: 14 Septembrie 2021

Votati articolul "SRL cu asociat unic. Exista obligatia depunerii declaratiei privind beneficiarul real?":
Rating:

Nota: 3.94 din 5 din 9 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X