Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Declaratia privind beneficiarii reali este obligatorie si pentru Intreprinderile individuale, societatile agricole si asociatii? Legea interpretata

Data aparitiei: 23 Septembrie 2021
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Declaratia privind beneficiarii reali este obligatorie si pentru Intreprinderile individuale, societatile agricole si asociatii? Legea interpretata
declaratie beneficiar realintreprinderi individualeasociatii

Intreprinderile individuale, societatile agricole (Legea 36/1991) si asociatii (OG 26/2000) trebuie sa depuna Declaratia de beneficiar final real? Daca da, unde depune fiecare in parte? 

Citeste in continuare ce spune legislatia in vigoare si cum o intepreteaza specialistul nostru. 

Citeste si: Firmele in insolventa ori faliment au obligatia sa depuna Declaratia de beneficiar? Ce spune legea
 

Declaratia privind beneficiarii reali - II, societati agricole si asociatii: raspunsul specialistului

Potrivit art. 56 alin. (1) si (1 1) din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative,

(1) Persoanele juridice supuse obligatiei de inregistrare in registrul comertului depun la inmatriculare, anual sau ori de cate ori intervine o modificare, o declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice, in vederea inregistrarii in Registrul beneficiarilor reali al societatilor.

(1 1) Sunt exceptate de la obligatia depunerii declaratiei prevazute la alin. (1) regiile autonome, companiile si societatile nationale si societatile detinute integral sau majoritar de stat. .

Astfel, sunt exceptate de la obligatia depunerii declaratiei doar:

  • regiile autonome
  • companiile si societatile nationale
  • societatile detinute integral sau majoritar de stat
  • persoanele juridice constituite doar din asociati persoane fizice, atunci cand acestia sunt singurii beneficiari reali.

Mai mult decat atat, din prevederile sus-mentionate reiese faptul ca doar Persoanele juridice ( ) depun ( ) o declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice.

Referitor la intreprinderile individuale, potrivit art. 2 lit. g) din OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, g) intreprindere individuala - intreprinderea economica, fara personalitate juridica, organizata de un intreprinzator persoana fizica;

Referitor la societatie agricole, potrivit art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura, Formele de asociere simple sint asocierile pe baza de intelegere intre doua sau mai multe familii, avind ca scop exploatarea terenurilor agricole, cresterea animalelor, aprovizionarea, depozitarea, conditionarea, prelucrarea si vinzarea produselor, prestarea unor servicii, precum si alte activitati. (...)

Citeste si: PFA-urile trebuie sa depuna Declaratia de beneficiar real sau nu: raspunsul specialistului

Formele de asociere prevazute la alin. 2 nu au personalitate juridica.

Referitor la asociatii, potrivit art. 34 4 alin. (1 1) din OG nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, asa cum a fost modificat prin Legea nr. 276/2020, (1 1) Sunt exceptate de la obligatia depunerii declaratiei prevazute la alin. (1) si la art. 7 alin. (2) lit. d) sau, dupa caz, la art. 17 alin. (2) lit. d):

a) asociatiile sau fundatiile constituite/conduse doar de persoane fizice, atunci cand singurii beneficiari reali sunt cei prevazuti in statut. In acest caz, in lipsa depunerii declaratiei privind beneficiarul real, Ministerul Justitiei este obligat sa completeze din oficiu Registrul beneficiarilor reali pe baza documentelor care insotesc cererea de inscriere a modificarii care implica si schimbarea beneficiarilor reali;

b) asociatiile de dezvoltare intercomunitara, astfel cum sunt definite de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si structurile federative formate de acestea.

In cazul in care asociatia nu se incadreaza la exceptia sus-mentionata, potrivit art. 34 4 alin. (2) din OG nr. 26/2000, astfel dupa cum a fost modificata prin Legea nr. 276/2020, declaratia privind beneficiarul real (...) poate fi comunicata fara nicio alta formalitate, prin mijloace electronice, cu semnatura electronica sau prin servicii de posta si curier."

Prin urmare, atat intreprinderile individuale, cat si societatile agricole nu au personalitate juridica, rezulta ca nu trebuie sa depuna Declaratia privind beneficiarul real al persoanei juridice, dar nici asociatiile constituite/conduse doar de persoane fizice, atunci cand singurii beneficiari reali sunt cei prevazuti in statut.
 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Alina Elena - Consultant fiscal. 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X