Declaratia de beneficiar real se va mai depune doar in acest an, iar din 2022 se va reveni asupra ei doar atunci cand au loc schimbari, promite Claudiu Nasui, ministrul Economiei.
Singura veste buna pentru 2021 este ca depunerea declaratiei de beneficiar real a fost simplificata. Noul model are doar o pagina si jumatate, fiind astfel mai usor de completat. In plus, nu trebuie insotita de alte cereri, cum ar fi „cererea pentru depunerea declaratiei de beneficiar real”. Reamintim ca declaratia de beneficiar real poate fi depusa fie in persoana, fie trimisa prin posta sau e-mail cu semnatura electronica pana pe 1 octombrie, potrivit OUG 43/2021. Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
SAF-T pentru Contribuabili Mici Examen Consultant Fiscal 2024 Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
"Anul acesta a fost reintrodusa declaratia de beneficiar real. Din pacate, Uniunea Europeana solicita ca anul acesta companiile romanesti sa depuna declaratia de beneficiar real, astfel incat registrul central sa fie complet.
Vestea buna este ca, dupa depunerea acestei declaratii anul acesta, de anul viitor revenim la sistemul mai simplu pe care l-am propus: se va depune declaratia doar cand au loc schimbari, nu in fiecare an.
Avem si o a doua veste buna. Cu ajutorul colegului meu Stelian Ion si al doamnei Valentina Burdescu, presedinte al ONRC, am reusit simplificarea declaratiei de beneficiar real, asa cum va anuntam cu ceva timp in urma. Le multumesc pentru sustinere pe aceasta cale.
Noua declaratie are doar o pagina si jumatate, este mai usor de completat si nu trebuie insotita de alte cereri, cum ar fi „cererea pentru depunerea declaratiei de beneficiar real”. Ea poate fi depusa fie in persoana, fie trimisa prin posta sau e-mail cu semnatura electronica pana pe 1 octombrie.
Dupa ce Romania isi va indeplini obligatia fata de Comisia Europeana de a avea acest registru completat, vom putea elimina definitiv declaratia anuala. Acest lucru s-ar fi intamplat deja, daca birocratia ar fi fost mai simpla. Este foarte important felul in care se implementeaza o directiva de la bun inceput. O birocratie sufocanta face mai grea respectarea obligatiilor si de catre contribuabili, si de catre statul roman. Vom continua discutiile cu Uniunea Europeana pentru alte simplificari suplimentare, si vom continua sa usuram povara mult prea mare asupra mediului privat.", a scris Nasui intr-o postare pe Facebook.
Citeste si: ONRC a publicat noile modele de declaratii privind beneficiarii reali