email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia de beneficiar real: ce este, cine o depune si cine este exceptat

Declaratia de beneficiar real: ce este, cine o depune si cine este exceptat
declaratie beneficiar realspalarea baniloronrc

Prin Legea 101/2021, care a venit cu o serie de modificari privind spalarea banilor, a fost introdusa din nou obligatia depunerii Declaratiei de beneficiar real. Singura veste buna pe care au primit-o firmele in acest an a fost amanarea depunerii pana la 1 octombrie 2021 (OUG 43/2021), termen care bate insistent la usa. 
 

Legea 101/2021 (M. O. nr. 446 din 27 aprilie 2021) a intrat in vigoare din 30 aprilie si a introdus reglementari care prevad eliminarea inclusiv a scutirii de depunere pentru persoanele juridice constituite numai din asociati persoane fizice. 

"Un pas inainte, doi pasi inapoi in lupta contra birocratiei. Revine declaratia inutila de beneficiar real. Anul trecut am avut o mare victorie pentru antreprenorii romani si ONG-urile romanesti. Am reusit sa eliminam inutila declaratie de beneficiar real, prin care statul ne intreba informatii pe care le stie deja.", a scris la momentul respectiv Claudiu Nasui, ministrul demisionar al Economiei, intr-o postare publica. 

Declaratia de beneficiar real a starnit o multime de controverse in ultima perioada, avand in vedere ca s-a trecut vijelios de la o modificare legislativa la alta: promisiuni, amanari, simplificari, etc. Spre exemplu, o noutate importanta este ca, in relatia cu Registrul Comertului, se vor folosi noi modele de declaratii simplificate, unele pentru depunerea la ghiseu ori prin posta, altele pentru depunerea online. 

Prezentam in continuare toate noutatile pe care trebuie sa le cunosti despre Declaratia de beneficiar real. 

Ce este Declaratia de beneficiar real? 

Declaratia de beneficiar real reprezinta o declaratie pe proprie raspundere pe care o da reprezentantul legal/administratorul firmei. Formularul trebuie sa cuprinda informatii referitoare la datele de identificare ale beneficiarilor reali si modalitatile in care se exercita controlul asupra firmei. 

Termenul pentru depunerea Declaratiei de beneficiar real

La 1 octombrie 2021 se implineste termenul pentru depunerea Declaratiei de beneficiar real, dupa cum a fost stabilit prin OUG 43/2021. Doar in acest an se va mai depune Declaratia de beneficiar real, urmand ca din 2022 sa se revina asupra ei doar cand au loc schimbari, nu in fiecare an. 

Cine depune Declaratia de beneficiar real la ONRC? 

Incepand cu data de 30 aprilie 2021, ca urmare a intrarii in vigoare a Legii nr. 101/2021 pentru aprobarea OUG nr. 111/2020, persoanele juridice supuse obligatiei de inregistrare in registrul comertului depun la inmatriculare, anual sau ori de cate ori intervine o modificare, o declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice, in vederea inregistrarii in Registrul beneficiarilor reali.


In functie de categoria din care fac parte, beneficiarii reali sunt: 

  • firme - reprezentantul legal/administratorul;
  • fiducii sau constructii juridice similare - fiduciarul/constituitorul/beneficiarul
  • ONG-uri - asociatii/fondatorii, membrii in consiliul director, persoanele imputernicite

Citeste si

SRL cu asociat unic. Exista obligatia depunerii declaratiei privind beneficiarul real?

SRL cu doi asociati. Este necesara depunerea a doua Declaratii privind beneficiarii reali?

Firmele in insolventa ori faliment au obligatia sa depuna Declaratia de beneficiar? Ce spune legea

- PFA-urile trebuie sa depuna Declaratia de beneficiar real sau nu: raspunsul specialistului

Declaratia privind beneficiarii reali este obligatorie si pentru Intreprinderile individuale, societatile agricole si asociatii? Legea interpretata

Cine NU trebuie sa depuna Declaratia de beneficiar real? 

Sunt exceptate de la obligatia depunerii Declaratiei privind beneficiarul real urmatoarele categorii: 

 - regiile autonome;

- companiile si societatile nationale;

- societatile detinute integral sau majoritar de stat.

Cand se depune Declaratia de beneficiar real?

- La infiintare.

- Declaratia anuala se depune la oficiul registrului comertului in care este inmatriculata persoana juridica in termen de 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare anuale (exceptie in acest an).

- Daca intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, declaratia se depune in termen de 15 zile de la data la care aceasta a intervenit.

Totusi, ONRC a subliniat ca, potrivit dispozitiilor art. 62 alin. (1) din Legea nr. 129/2019, astfel cum a fost modificat prin OUG nr. 191/2020 pentru prelungirea termenelor privind depunerea unor documente prevazute in sarcina asociatiilor si fundatiilor, precum si a persoanelor juridice inregistrate in registrul comertului, termenul pana la care se depune declaratia privind beneficiarii reali pentru societatile inregistrate in registrul comertului pana la data intrarii in vigoare a legii referite, cu exceptia celor prevazute la art. 56 alin. (11), este de maximum 90 de zile de la incetarea starii de alerta.

Cum se depune Declaratia de beneficiar real? 

In contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, in vederea evitarii aglomerarii ghiseelor, ONRC recomanda ca transmiterea formularelor privind beneficiarii reali sa se faca prin mijloacele electronice (portalul de servicii al ONRC /adresele de e-mail ale ORCT) sau prin corespondenta (posta/curier).

Declaratia anuala privind beneficiarii reali se poate depune si personal la oficiul registrului comertului de pe langa tribunalul unde persoana juridica are sediul social,  in spatii special amenajate in acest sens.

Declaratia anuala privind beneficiarul real poate fi data si in fata reprezentantului oficiului registrului comertului sau se poate depune, personal sau prin reprezentant, avand data certa, data de notarul public ori atestata de avocat.

Declaratia de beneficiar real - formularele 6 si 6 A

Depunerea Declaratiei de beneficiar real a fost simplificata, noul model avand doar o pagina si jumatate. Mai mult, nu trebuie insotita de alte cereri, cum ar fi „cererea pentru depunerea declaratiei de beneficiar real”. Totodata, ONRC precizeaza ca oficiile registrului comertului de pe langa tribunale nu vor mai elibera confirmarea depunerii declaratiei pe propria raspundere privind beneficiarii reali.

In aceasta vara au fost elaborate noi modele de declaratii privind beneficiarii reali pentru simplificarea formalitatilor de depunere si inscriere in Registrul Beneficiarilor Reali a declaratiei pe propria raspundere privind beneficiarii reali. 

Declaratie privind beneficiarii reali - nr. 6 (format editabil - document atasat)

Acest formular – tip va fi utilizat numai in situatia in care declaratia este data in fata reprezentantului oficiului registrului comertului de pe langa tribunal.

Declaratie privind beneficiarii reali - nr. 6A (format editabil - document atasat)

Acest formular – tip este orientativ si poate fi utilizat in cazul declaratiilor pe propria raspundere sub semnatura privata.

Formularele – tip vor fi adaptate, dupa caz, prin raportare la numarul reprezentantilor legali ai persoanelor juridice si la numarul beneficiarilor reali declarati.

Declaratia de beneficiar real - mod de completare

ONRC a venit in sprijinul contribuabililor si a publicat un ghid detaliat pentru completarea Declaratiei de beneficiar real. 

- caseta I - se va completa cu ORCT- ul catre care se trimite declaratia (oficiul registrului comertului de pe langa tribunalul in raza caruia persoana juridica isi are stabilit sediul social.

- caseta II - se va bifa o singura casuta, dupa cum urmeaza... citeste continuarea AICI

Ce risti daca nu depui Declaratia de beneficiar real?

Nerespectarea de catre reprezentantul legal al persoanelor juridice a obligatiei de depunere a declaratiei privind datele de identificare ale beneficiarilor reali constituie contraventie se sanctioneaza cu amenda.

Sanctiunile prevazute in legislatie: amenda intre 5.000 lei – 10.000 lei (firme) si amenda de la 200 lei la 2.500 lei (asociatii si fundatii). 

Daca in termen de 30 de zile de la data aplicarii sanctiunii contraventionale reprezentantul persoanei juridice nu depune declaratia privind datele de identificare ale beneficiarilor reali, tribunalul va putea pronunta dizolvarea societatii. (art. 57 din Legea nr. 129/2019). 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor 2024


Alegeti:

  •     sa fiti rapid si corect informat asupra modificarilor legislative ce va impacteaza munca;
  •     sa gasiti instant solutia potrivita pentru problemele dvs. specifice legate de calculul si plata impozitului pe venit si a contributiilor (CAS si CASS);
  •     sa aveti siguranta legala a actiunilor si deciziilor dvs.;
  •     sa economisiti timp, bani si energie!
  •     sa fiti ferit de rigorile noii legi (amenzile privind incalcarea disciplinei financiare au explodat! Ating chiar si 20.000 lei!)

Comandati acum exemplarul dvs. din lucrarea Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor 2024!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratie beneficiar realspalarea baniloronrc


Data aparitiei: 04 Mai 2021
Ultima actualizare: 21 Septembrie 2021

Votati articolul "Declaratia de beneficiar real: ce este, cine o depune si cine este exceptat":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 23 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X