Inspectorii antifrauda fiscala intensifica controalele privind veniturile obtinute din activitatea online, adaptandu-se astfel evolutiei tehnologiei, a informat institutia intr-un comunicat.
Fiscul este cu ochii pe monetizarea publicarii de continut multimedia pe website-uri, retele de socializare si platforme audio-video (Facebook, YouTube s.a.), sau din vanzarea de programe/aplicatii software pe platforme dedicate, precum Google Play Store.
Citeste si: Veniturile obtinute din postari pe retele de socializare sunt impozabile. Ce trebuie sa stie persoanele fizice
Astfel, de la inceputul anului 2021, inspectorii Directiei Generale Antifrauda Fiscala din cadrul ANAF au initiat controale pentru verificarea veniturilor persoanelor care desfasoara astfel de activitati. Pana in prezent, s-a constatat ca 35 persoane au obtinut venituri de cca 26,33 milioane lei, pe care au omis sa le declare, partial sau integral. Pentru recuperarea obligatiilor fiscale nedeclarate au fost emise deja decizii de impunere.
Una dintre cele mai mari sume nedeclarate, identificata pana in prezent, este de 2,11 milioane lei. Aceasta a fost obtinuta in perioada 2016-2017 de catre o persoana nascuta in anul 1993, care a monetizat prin Google AdSense traficul generat de continutul publicat pe un site web. Pe numele acestei persoane a fost emisa Decizie de impunere pentru suma de 483.587 lei.
Trebuie mentionat ca, in aceeasi masura, exista si persoane care si-au declarat veniturile obtinute din aceste activitati. De exemplu, o persoana nascuta in 1985 a obtinut in perioada 2020-2021 venituri totale de cca 1,70 mil lei si a depus Declaratia Unica, in care a declarat venitul net impozabil obtinut in 2020, si a achitat impozitul pe venit si contributiile sociale aferente.
Inspectorii antifrauda fiscala vor continua sa verifice veniturile obtinute din activitati specifice mediului online pentru asigurarea cresterii gradului de fiscalizare si a conformarii voluntare in randul tuturor categoriilor de contribuabili.
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
ANAF recomanda tuturor celor care desfasoara, sau intentioneaza sa inceapa, o astfel de activitate, sa se asigure ca declara si achita toate obligatiile fiscale datorate bugetului de stat.