Prin Legea 322/2021 s-a stabilit modificarea regimului de sponsorizari incepand cu anul 2022, pentru microintreprinderi si entitatile platitoare de impozit pe profit.
Avand in vedere modificarile in privinta sumelor alocate sponsorizarilor (incepand cu anul 2022) pentru o societate A care are anul financiar aprilie - martie:
1. Se pot face sponsorizari pe baza de contract, platite direct de societatea A catre beneficiarul sponsorizarii, pe parcursul anului aprilie 2022-martie 2023 (acelasi mod de sponsorizare ca si in trecut)?
2. Ce sume sunt distribuite de ANAF pe baza cererii societatii A?
3. In perioada ianuarie 2022 - martie 2022 se pastreaza conditiile de sponsorizare de pana la 31.12.2021?
Modificarea regimului de sponsorizari 2022: raspunsul specialistului
Sponsorizarile efectuate tratate drept cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit, se pot scade din impozitul pe profit de plata in limita plafonului determinat ca valoarea cea mai mica dintre:
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
- 0,75% din cifra de afaceri anuala si
- 20% din impozitul pe profit datorat
De la data la care incepe anul fiscal modificat 2022, pentru contribuabilii cu an fiscal modificat, cum este situatia dumneavoastra, se aplica procedura urmatoare:
- atunci cand sponsorizarile efectuate in timpul unui exercitiu financiar nu depasesc plafonul mentionat si ramane o diferenta pozitiva neutilizata de plafon, chiar si duipa utilizarea eventualelor sume reprezentand sponsorizari reportate din anii precedenti, pentru aceasta diferenta pozitiva, puteti dispune de redirectionarea impozitului pe profit pentru efectuarea de sponsorizari sau acte de mecenat, in termen de maxim 6 luni de la data depunerii declaratiei anuale de impozit pe profit.
- platile sumelor redirectionate vor fi efectuate de organul fiscal competent, la care s-a depus formularul de redirectionare.
- atunci cand sponsorizarile efectuate in timpul unui exercitiu financiar depasesc plafonul mentionat neputand fi scazute din impozitul pe profit datorat pentru acel an, ele nu se mai reporteaza in urmatorii ani consecutivi, pentru a se recupera prin scadere din impozitul pe profit in limta plafoanelor anilor urmatori.
- potrivit Legii 322/2021, care include masuri tranzitorii la noul sistem, numai sponsorizarile /actele de mecenat sau bursele private efectuate inainte de intrarea acesteia in vigoare, se reporteaza in perioada urmatoare, conform termenelor existente la data efectuarii contractelor respective, dar nu mai tarziu de anul 2028.
- sponsorizarile efectuate in anul 2021 care depasesc plafonul exercitiului 2021 sunt ultimele sume de aceasta natura reportabile si utilizabile in viitor pana in anul 2028.
Prin aceasta lege practic contribuabilii sunt stimulati sa utilizeze integral plafoanele anuale de deucere din impozit pe profit, dupa ce acestia cunosc cu certitudine nivelul respectivelor plafoane, dupa depunerea declaratiilor anuale, prin completarea si transmiterea formularului de redirectionare pentru sponsorizari, burse private sau mecenat.
Spre deosebire de anii anteriori, contribuabilii nu mai pot risca efectuarea unor sposorizari substantiale in timpul anului pentru ca nu vor mai putea recupera depasirile de plafon prin reportarea si scaderea sumelor efectiv platite din impozitele datorate in anii viitori.
Raspunzand punctual intrebarilor dumneavoastra:
1. Da, se pot face sponsorizari pe baza de contract platite direct de catre societate catre beneficiar pe parcursul anului, dar atentie la sume.
Daca depasiti plafonul nu mai puteti reporta in urmatorii ani, pentru a se recupera prin scadere din impozitul pe profit. Anul 2021 este ultimul an in care se pot face depasiri ale plafonului, iar sumele sunt utilizabile in viitor pana in anul 2028.
2. ANAF distribuie sumele pe care dumneavoastra le stabiliti ca diferenta pozitiva neutilizata din plafon
3. In perioada ianuarie - martie 2022 se pastreaza conditiile de sponsorizare. Modificarile incep odata cu anul fiscal modificat 2022, adica aprilie 2022.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Bajan Camelia - Expert contabil, expert judiciar, practician in insolventa.