email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modificarea regimului de sponsorizari incepand cu 2022. Contribuabilii nu mai pot risca!

Modificarea regimului de sponsorizari incepand cu 2022. Contribuabilii nu mai pot risca!
sponsorizareLegea 322/2021mecenat

Prin Legea 322/2021 s-a stabilit modificarea regimului de sponsorizari incepand cu anul 2022, pentru microintreprinderi si entitatile platitoare de impozit pe profit. 

Avand in vedere modificarile in privinta sumelor alocate sponsorizarilor (incepand cu anul 2022) pentru o societate A care are anul financiar aprilie - martie:

1. Se pot face sponsorizari pe baza de contract, platite direct de societatea A catre beneficiarul sponsorizarii, pe parcursul anului aprilie 2022-martie 2023 (acelasi mod de sponsorizare ca si in trecut)?

2. Ce sume sunt distribuite de ANAF pe baza cererii societatii A?

3. In perioada ianuarie 2022 - martie 2022 se pastreaza conditiile de sponsorizare de pana la 31.12.2021?
 

Modificarea regimului de sponsorizari 2022: raspunsul specialistului

Sponsorizarile efectuate tratate drept cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit, se pot scade din impozitul pe profit de plata in limita plafonului determinat ca valoarea cea mai mica dintre:


- 0,75% din cifra de afaceri anuala si
- 20% din impozitul pe profit datorat

De la data la care incepe anul fiscal modificat 2022, pentru contribuabilii cu an fiscal modificat, cum este situatia dumneavoastra, se aplica procedura urmatoare:

- atunci cand sponsorizarile efectuate in timpul unui exercitiu financiar nu depasesc plafonul mentionat si ramane o diferenta pozitiva neutilizata de plafon, chiar si duipa utilizarea eventualelor sume reprezentand sponsorizari reportate din anii precedenti, pentru aceasta diferenta pozitiva, puteti dispune de redirectionarea impozitului pe profit pentru efectuarea de sponsorizari sau acte de mecenat, in termen de maxim 6 luni de la data depunerii declaratiei anuale de impozit pe profit.

- platile sumelor redirectionate vor fi efectuate de organul fiscal competent, la care s-a depus formularul de redirectionare.

- atunci cand sponsorizarile efectuate in timpul unui exercitiu financiar depasesc plafonul mentionat neputand fi scazute din impozitul pe profit datorat pentru acel an, ele nu se mai reporteaza in urmatorii ani consecutivi, pentru a se recupera prin scadere din impozitul pe profit in limta plafoanelor anilor urmatori.

- potrivit Legii 322/2021, care include masuri tranzitorii la noul sistem, numai sponsorizarile /actele de mecenat sau bursele private efectuate inainte de intrarea acesteia in vigoare, se reporteaza in perioada urmatoare, conform termenelor existente la data efectuarii contractelor respective, dar nu mai tarziu de anul 2028.

- sponsorizarile efectuate in anul 2021 care depasesc plafonul exercitiului 2021 sunt ultimele sume de aceasta natura reportabile si utilizabile in viitor pana in anul 2028.

Prin aceasta lege practic contribuabilii sunt stimulati sa utilizeze integral plafoanele anuale de deucere din impozit pe profit, dupa ce acestia cunosc cu certitudine nivelul respectivelor plafoane, dupa depunerea declaratiilor anuale, prin completarea si transmiterea formularului de redirectionare pentru sponsorizari, burse private sau mecenat.

Spre deosebire de anii anteriori, contribuabilii nu mai pot risca efectuarea unor sposorizari substantiale in timpul anului pentru ca nu vor mai putea recupera depasirile de plafon prin reportarea si scaderea sumelor efectiv platite din impozitele datorate in anii viitori.

Raspunzand punctual intrebarilor dumneavoastra:

1. Da, se pot face sponsorizari pe baza de contract platite direct de catre societate catre beneficiar pe parcursul anului, dar atentie la sume.
Daca depasiti plafonul nu mai puteti reporta in urmatorii ani, pentru a se recupera prin scadere din impozitul pe profit. Anul 2021 este ultimul an in care se pot face depasiri ale plafonului, iar sumele sunt utilizabile in viitor pana in anul 2028.

2. ANAF distribuie sumele pe care dumneavoastra le stabiliti ca diferenta pozitiva neutilizata din plafon
 
3. In perioada ianuarie - martie 2022 se pastreaza conditiile de sponsorizare. Modificarile incep odata cu anul fiscal modificat 2022, adica aprilie 2022.



Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Bajan Camelia - Expert contabil, expert judiciar, practician in insolventa


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sponsorizareLegea 322/2021mecenat


Data aparitiei: 24 Februarie 2022

Votati articolul "Modificarea regimului de sponsorizari incepand cu 2022. Contribuabilii nu mai pot risca!":
Rating:

Nota: 3.38 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X