email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O noua lege: NU se dau amenzi daca ANAF a avut probleme cu serverele in perioada depunerii declaratiilor fiscale

O noua lege: NU se dau amenzi daca ANAF a avut probleme cu serverele in perioada depunerii declaratiilor fiscale
declaratii fiscaleformulare onlineanaf

Operatorii economici nu vor fi sanctionati daca nu depun in termenele stabilite de legislatia aplicabila declaratiile fiscale, din cauza problemelor tehnice sau de alta natura, potrivit unei initiative legislative adoptate de Senat pe 21 decembrie 2022. 

Masura se va aplica dupa publicarea in Monitorul Oficial. Momentan, documentul este trimis la Camera Deputatilor pentru dezbatere. 

Initiativa legislativa propune nesanctionarea contribuabililor care nu depun in termenele stabilite de legislatia aplicabila declaratiile fiscale, din cauza problemelor tehnice sau de alta natura (lipsa declaratiilor electronice puse la dispozitie de Ministerul Finantelor si structurile acestuia cu minim 5 zile lucratoare inaintea termenului de depunere), cu conditia ca declaratiile respective sa fie depuse in termen de 30 de zile calendaristice de la termenul legal de depunere.

Suplimentar, initiativa legislativa abroga prevederea potrivit careia organele fiscale pot sanctiona contraventional contribuabilii care nu isi depun declaratiile la termenele legale, prin exceptie de la regula generala impusa prin Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, cu modificarile si completarile ulterioare, in termen de 5 ani de la data savarsirii faptei.
Initiatorii precizeaza in expunerea de motive ca modificarile propuse vor avea ca efect reducerea costurilor suportate de contribuabili (contribuabili obligati la transmiterea de declaratii, persoane fizice sau juridice), dar si de autoritatile statului (nemaiexistand presiunea de a finaliza contra-cronometru aplicatii complexe si reducand riscul de erori repetate, in conditiile existentei unui timp mai mare de testare a aplicatiilor).



Iata mai jos proiectul de lege: 

Articol unic: . Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 547 din 23 iulie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:


1. Dupa art. 337^1 se introduce un nou articol, art. 337^2, care va avea urmatorul cuprins:

„Alt. 337^2 Perioadele de nefunctionare ale sistemelor prin care trebuie transmise declaratiile fiscale si formulare electronice inexistente sau eronate

(1) Prin exceptie de la art. 336, 337 si 337^1, nu se sanctioneaza contraventional persoanele care, ulterior termenului legal de depunere, depun declaratiile fiscale care se completeaza cu ajutorul programului de asistenta pus la dispozitie gratuit de organul fiscal si care se transmit prin mijloace electronice de transmitere la distanta in termen de 15 de zile calendaristice in oricare dintre situatiile urmatoare:

a) Formularele electronice reprezentand declaratiile care se depun in format electronic nu sunt finalizate de Ministerul Finantelor sau structurile sale subordonate cu cel putin 7 zile lucratoare inaintea termenului lor legal de depunere;

b) Formularele electronice reprezentand declaratiile care se depun in format electronic au erori tehnice care impiedica declararea corecta a informatiilor solicitate de legislatia fiscala si, in consecinta, transmiterea lor in format electronic este imposibila cu minim 7 zile lucratoare inaintea termenului lor legal de depunere;

c) Serverele Ministerului de Finante sau ale structurilor sale subordonate pe care trebuie transmise prin mijloace electronice de transmitere la distanta declaratiile fiscale nu functioneaza o perioada cumulata de minim 20 de ore, in intervalul orar 8 - 20, in cele 5 zile lucratoare anterioare termenului legal de depunere;

d) Serverele Ministerului de Finante sau ale structurilor sale subordonate, pe care trebuie transmise prin mijloace electronice de transmitere la distanta declaratiile fiscale nu functioneaza fara intreruperi tehnice cumulate mai mari de 2 ore in cele 2 zile lucratoare anterioare termenului legal de depunere.

(2) Perioadele de nefunctionare ale serverelor Ministerului de Finante sau ale structurilor sale subordonate pe care trebuie transmise prin mijloace electronice de transmitere la distanta declaratiile fiscale vor fi publicate pe paginile de internet ale Administratiei Nationale de Administrare Fiscala si Ministerului Finantelor.

(3) Termenul de 15 de zile calendaristice se calculeaza de la termenul la care formularele electronice reprezentand declaratiile care se depun in format electronic erori tehnice care impiedica transmiterea lor, pentru situatiile de la alin (1), lit a si b.
Termenul de 15 de zile calendaristice se calculeaza de la termenul de depunere pentru situatiile de la alin (1), lit c si d.

2. Alineatul 1 al art. 339 Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga.


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratii fiscaleformulare onlineanaf


Data aparitiei: 01 Noiembrie 2022
Ultima actualizare: 22 Decembrie 2022

Votati articolul "O noua lege: NU se dau amenzi daca ANAF a avut probleme cu serverele in perioada depunerii declaratiilor fiscale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X