Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Operatiuni contabile generate de sistemul francizei

Data actualizarii: 16 Iulie 2008
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bine v-am gasit,

In urma solicitarilor primite pe adresa de email a redactiei www.contabilul.ro venim in sprijinul dvs., prezentandu-va informatii despre Operatiunile generate de sistemul francizei.

    Studiu de caz                                                                                            

Reflectarea in contabilitate a operatiunilor generate de sistemul francizei

Operatiunile in franciza sunt reglementate de Ordonanta Guvernului nr. 52/1997 privind regimul juridic al francizei, republicata, conform prevederilor Legii nr. 79/1998.

Codul fiscal preia definirea francizei din Ordonanta nr. 52/1998, republicata, si precizeaza ca pentru folosirea sau dreptul de folosinta a francizei trebuie achitata o suma platibila in bani sau in natura, numita redeventa.

O afacere constituita in sistem-franciza implica din partea persoanei fizice sau juridice devenite francizat, achitarea a 3 categorii principale de taxe:

  • taxa initiala de franciza („franchise fee”) care permite francizatului sa beneficieze de toate avantajele oferite de francizor si reteaua de franciza.

Taxa initiala de franciza se achita o singura data, la intrarea in sistemul de franciza si se prezinta de regula, sub forma unei taxe in forma fixa, ce poate varia intre cateva mii si cateva sute de mii de dolari.

  • taxa de redeventa („royalty fee”) care, in general, trebuie platita saptamanal, lunar sau trimestrial, ca procent din vanzarile totale, brute sau nete. In anumite cazuri, aceasta poate fi o suma fixa ce trebuie platita, chiar in cazul in care afacerea nu aduce profit.

Aceasta taxa este justificata prin oferirea catre beneficiar a dreptului de a utiliza numele francizorului si a imaginii companiei acestuia. Trebuie deci avuta in vedere clauza contractuala a taxei de redeventa, deoarece aceasta poate obliga beneficiarul la plati pe toata durata contractului...

Pentru mai multe detalii apasati aici

Coordonator Alina Semeniuc

Puneti mana acum pe singura "colectie" de monografii contabile ce va ajuta sa ocoliti capcanele intinse de Fisc!

    Cele mai cautate produse                                                                          

»
Consilier Contabilitate

»
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili

»
Consilier TVA

»
Consilier Contabilitate pentru institutii publice

»
Revista Romana de Fiscalitate

    Stirile zilei                                                                                                    

Cum a cazut piata imobiliara din Ungaria. Similitudini cu Romania

"In ultimii zece ani s-au intamplat multe. Se pot scrie zeci de romane. In esenta insa cele doua piete se aseamana. Au existat si la noi cresteri si descresteri", spune Horváth László, analist al pietei imobiliare in cadrul Ingatlan.net, portalul national al agentiilor imobiliare. In opinia lui Horváth László, unul dintre punctele de referinta…

Inmatricularile auto au scazut cu 13% in iunie

Inmatricularile de automobile de pe piata locala au inregistrat o scadere de 13,6% in luna iunie, la 28.185 de unitati, comparativ cu nivelul consemnat in luna iunie a anului trecut, cand s-au inmatriculat mai mult de 32.600 de masini, potrivit Asociatiei Europene a Producatorilor de Automobile (ACEA). Pentru primele sase luni insa, statisticile…

Orban, Vosganian, Melescanu si Borbely – marii beneficiari ai rectificarii bugetare

Guvernul va aproba astazi printr-o ordonanta a doua rectificare bugetara din acest an, cele mai mari fonduri fiind destinate Ministerelor Transporturilor, Economiei, Apararii si Dezvoltarii. Potrivit unor surse citate de Mediafax, cheltuielile totale la bugetul de stat vor fi majorate cu 4,4 miliarde de lei, iar veniturile vor creste cu 3,8 miliarde de lei…

Noile norme de creditare nu sunt tocmai pe gustul institutiilor de credit

Bancile din Romania vor fi obligate sa aplice de la sfarsitul acestei luni noile norme de creditare impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Reglementarile vor fi discutate de conducerile institutiilor de credit membre ale Asociatiei Romane a Bancilor la sfarsitul acestei saptamani. Pana atunci, fiecare institutie de credit isi va prezenta pozitia in… 

 
O zi minunata!





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X