email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Aspecte contabile privind cedarea imobilizarilor corporale

imobilizari corporalecontabilitatecontabile

Aspecte contabile privind cedarea imobilizarilor corporale

In vederea prezentarii tratamentului contabil privind cedarea imobilizarilor corporale, este necesara mai intai clarificarea aspectelor referitoare la evaluarea acestor elemente cu ocazia intrarii in entitate, la momentul inventarierii, la incheierea exercitiului financiar si la data iesirii din entitate.

In functie de tratamentul contabil adoptat pentru fiecare grupa de imobilizari corporale, se va reflecta in contabilitate, atat evaluarea acestora in situatiile financiare, la incheierea exercitiului, cat si scoaterea lor din gestiune, la casare sau la cedare.

Cele mai importante reglementari contabile legate de imobilizarile corporale sunt cuprinse in Sectiunea 7 din Reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005, cu modificarile si completarile ulterioare si se refera la aspecte legate de evaluarea imobilizarilor corporale pe toata perioada lor de utilizare.

Astfel, in continuare prezentam cele mai importante prevederi referitoare la tratamentul contabil al imobilizarilor corporale:

a) La data intrarii in entitate, imobilizarile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare, care reprezinta: costul de achizitie, costul de productie, valoarea de aport, sau valoarea justa (in cazul activelor primite cu titlu gratuit sau constatate plus la inventariere), dupa caz.

b) La data inventarierii, acestea se evalueaza conform reglementarilor mentionate mai sus si normelor emise in acest sens de Ministerul Economiei si Finantelor.

c) La incheierea exercitiului financiar , imobilizarilor corporale se reflecta in situatiile financiare la valoarea de intrare, diminuata cu ajustarile cumulate de valoare (ajustari permanente, denumite amortizari si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare). Acesta reprezinta tratamentul de baza pentru evaluarea imobilizarilor corporale.

Ca tratament alternativ, entitatile pot prezenta in situatiile financiare anuale, imobilizarile corporale la valoarea reevaluata, care reprezinta valoarea justa la data bilantului, cu respectarea prevederilor subsectiunii 7.2.5.1 ĄReevaluarea imobilizarilor corporaleĒ.

In acest caz, Ąvaloarea rezultata din reevaluare va fi atribuita activului, in locul costului de achizitie/costului de productie sau al oricarei alte valori atribuite inainte acelui activĒ, iar ďregulile privind amortizarea se vor aplica activului, avand in vedere valoarea acestuia, determinata in urma reevaluariiĒ (conform pct. 110 din Reglementari).

Potrivit pct. 111, alin. (4) din Reglementarile contabile conforme cu directivele europene, inregistrarea rezultatelor reevaluarii se efectueaza avand in vedere urmatoarele aspecte:

ĄDaca rezultatul reevaluarii este o crestere fata de valoarea contabila neta, atunci aceasta se trateaza astfel:

- ca o crestere a rezervei din reevaluare prezentata in cadrul elementului ĄCapital si rezerveĒ, daca nu a existat o descrestere anterioara recunoscuta ca o cheltuiala aferenta acelui activ; sau

- ca un venit care sa compenseze cheltuiala cu descresterea recunoscuta anterior la acel activ.Ē

ĄDaca rezultatul reevaluarii este o descrestere a valorii contabile nete, aceasta se trateaza ca o cheltuiala cu intreaga valoare a deprecierii, atunci cand in rezerva din reevaluare nu este inregistrata o suma referitoare la acel activ (surplus din reevaluare) sau ca o scadere a rezervei din reevaluare prezentata in cadrul elementului ĄCapital si rezerveĒ, cu minimul dintre valoarea acelei rezerve si valoarea descresterii, iar eventuala diferenta ramasa neacoperita se inregistreaza ca si cheltuiala (pct. 111, alin. (5) din Reglementari).

Nicio parte din rezerva din reevaluare nu poate fi distribuita, direct sau indirect, cu exceptia cazului in care activul reevaluat a fost valorificat, situatie in care surplusul din reevaluare reprezinta castig efectiv realizat (pct. 111, alin. (8) din Reglementari)Ē.

d) La data iesirii din entitate

Imobilizarile corporale se evalueaza si se scad din gestiune la valoarea de intrare (costul de achizitie, costul de productie, valoarea de aport, sau valoarea justa Ė in cazul activelor primite cu titlu gratuit sau constatate plus la inventariere), in cazul utilizarii tratamentului contabil de baza cu privire la evaluarea la data bilantului.

In situatia in care, pentru evaluarea acestora, societatea utilizeaza tratamentul alternativ, imobilizarile corporale se evalueaza si se scad din gestiune la valoarea determinata in urma reevaluarii.

In acest caz, surplusul din reevaluare reflectat in contul 105 ĄRezerve din reevaluareĒ este capitalizat prin transferul direct in rezerve, in creditul contului 1068 ĄAlte rezerveĒ, atunci cand acest surplus reprezinta un castig realizat.

ĄCastigul se considera realizat la scoaterea din evidenta a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare. Cu toate acestea, o parte din castig poate fi realizat pe masura ce activul este folosit de entitate. In acest caz, valoarea rezervei transferate este diferenta dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii calculate pe baza costului initial al activului. Ē (pct. 111 alin. (3) din Reglementarile contabile).

Exemplu

S.C. ALFA S.A. a achizitionat in luna ianuarie 2005 o cladire si un echipament tehnologic, care au fost inregistrate in contabilitate in categoria imobilizarilor corporale.

Situatia privind valoarea de intrare (costul de achizitie) si durata de utilizare economica a acestora se prezinta astfel:

Tabelul nr. 1

Situatia imobilizarilor corporale achizitionate

Nr.

crt.

Denumirea elementului de activ

Valoare de intrare (costul de achizitie)

(lei)

Durata de utilizare economica

(ani)

1

Cladire

360.000

30

2

Echipament tehnologic

20.040

10

Pentru determinarea amortizarii contabile, societatea utilizeaza metoda liniara.

Societatea are urmatoarea politica de evaluare a imobilizarilor corporale la data incheierii exercitiului financiar:

- Grupa ĄCladiriĒ Ė la valoarea justa, determinata prin reevaluare (tratamentul alternativ);

- Grupa ĄEchipamente tehnologiceĒ Ė la costul istoric, respectiv costul de achizitie (tratamentul de baza).

La data de 31.12.2006 se reevalueaza cladirea de catre un evaluator specializat, valoarea justa atribuita acesteia fiind de 400.000 lei.

In anul 2007, in urma unui plan de reorganizare, societatea este nevoita sa vanda o parte din active, inclusiv cladirea si echipamentul tehnologic achizitionate in luna ianuarie 2005.

Inregistrari contabile

a) Inregistrarea achizitiei imobilizarilor corporale (pentru simplificare, nu se ia in considerare taxa pe valoarea adaugata):

           212               =                  404                                                 360.000
¬† ĄConstructiiĒ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄFurnizori de imobilizariĒ

                                  2131                  =           404                              20.040
¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄEchipamente tehnologice¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄFurnizori de imobilizariĒ
(masini, utilaje si instalatii de lucru)Ē

b) Calculul amortizarii contabile a activelor

Pe baza datelor cuprinse in Tabelul nr. 1, se determina amortizarea contabila lunara si anuala, astfel:

∑ pentru cladire: - amortizare anuala = 12.000 lei

(360.000 lei/30 ani)

- amortizare lunara = 1.000 lei

(360.000 lei/30 ani/12 luni)

∑ pentru echipamentul

tehnologic : - amortizare anuala = 2.004 lei

(20.040 lei/10 ani)

- amortizare lunara = 167 lei

(20.040 lei/10 ani/12 luni)

c) Inregistrarea lunara a cheltuielilor cu amortizarea imobilizarilor corporale:

                      6811                     =                       2812                                 1.000
ĄCheltuieli de exploatare privind¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄAmortizarea constructiilorĒ
¬†¬†¬† amortizarea imobilizarilorĒ

                        6811                 =                          2813                                  167
ĄCheltuieli de exploatare privind¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ¬†ĄAmortizarea instalatiilor, mijloacelor
¬†¬†¬† amortizarea imobilizarilorĒ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† de transport, animalelor si plantatiilorĒ

d) Inregistrarea in contabilitate a rezultatelor reevaluarii

La 31.12.2006 se efectueaza reevaluarea cladirii de catre un evaluator independent, valoarea justa atribuita acesteia la data bilantului fiind 400.000 lei.

Tabelul nr. 2

Situatia activelor inainte de reevaluare

Nr.

crt.

Denumirea elementului de activ

Valoare de intrare

ian. 2005

(lei)

Amortizare

an

2005

(lei)

Amortizare

an

2006

(lei)

Valoare ramasa neamortizata

31.12.2006

1

Cladire

360.000

12.000

12.000

336.000

2

Echipament tehnologic

20.040

2.004

2.004

16.032

Inregistrarea rezultatelor reevaluarii se efectueaza prin metoda anularii amortizarii, astfel:

∑ anularea amortizarii din valoarea contabila bruta a activului

                    2812                 =                212                                                24.000
ĄAmortizarea constructiilorĒ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄConstructiiĒ

∑ majorarea valorii cladirii in urma reevaluarii:

               212                  =                     105                                             64.000
¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄConstructiiĒ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ¬†ĄRezerve din reevaluareĒ

e) Recalcularea amortizarii cladirii, dupa reevaluare

Deoarece valoarea rezultata din reevaluare substituie costul de achizitie al imobilizarii corporale, costul de productie sau orice alte valori atribuite anterior acesteia, amortizarea se va calcula in functie de noua valoare rezultata in urma reevaluarii, pe durata de viata economica ramasa, astfel:

Amortizarea lunara:

400.000 lei/ 28 ani/12 luni = 1.190 lei/luna

(valoarea reevaluata)

Inregistrarea amortizarii lunare, in anii urmatori reevaluarii:

                     6811                       =                       2812                                  1.190
ĄCheltuieli de exploatare privind¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄAmortizarea constructiilorĒ
¬†¬†¬†¬† amortizarea imobilizarilorĒ

Determinarea amortizarii aferente perioadei, ianuarie Ė august 2007:

9.520 lei (1.190 lei/luna x 8 luni).

f) Determinarea si inregistrarea amortizarii echipamentului tehnologic, pentru perioada ianuarie - august 2007

Lunar, se efectueaza urmatoarea inregistrare contabila:

                    6811                      =                       2813                                    167
ĄCheltuieli de exploatare privind¬†¬†¬†¬†¬† ĄAmortizarea instalatiilor, mijloacelor
¬†¬†¬† amortizarea imobilizarilorĒ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† de transport, animalelor si plantatiilorĒ

Amortizarea cumulata pentru perioada ianuarie Ė august 2007 este in suma de 1.336 lei, determinata astfel:

167 lei/luna x 8 luni.

g) Vanzarea imobilizarilor corporale

La data de 1 septembrie 2007 societatea vinde activele, in urmatoarele conditii:

- cladirea, la pretul de vanzare de 450.000 lei;

- echipamentul tehnologic, la pretul de vanzare de 16.000 lei.

  • Inregistrarea vanzarii cladirii (pentru simplificare, nu se ia in calcul taxa pe valoarea adaugata):
               461                 =                      7583                                          450.000
¬†¬†¬†¬† ĄDebitori diversiĒ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄVenituri din vanzarea activelor
¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†si alte operatii de capitalĒ

Scoaterea din evidenta a imobilului vandut:

              %              =                   212                                               400.000
¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† 2812¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ¬†ĄConstructiiĒ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† 9.520
ĄAmortizarea constructiilorĒ
            6583                                                                                    390.480
ĄCheltuieli privind activele cedate si
¬†¬†¬†¬† alte operatii de capitalĒ

si, concomitent, realizarea castigului din reevaluare in urma vanzarii cladirii:

                   105               =                1068                                         64.000
¬†ĄRezerve din reevaluareĒ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄAlte rezerveĒ
  • Inregistrarea vanzarii echipamentului tehnologic (pentru simplificare, nu

se ia in calcul taxa pe valoarea adaugata):

                461            =                       7583                                             16.000
¬†¬†¬†¬†¬†¬†ĄDebitori diversiĒ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ĄVenituri din vanzarea activelor
¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† si alte operatii de capitalĒ¬† ¬†

Scoaterea din evidenta a activului vandut:

                  %                   =                        2131                                 20.040
¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† 2813¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ¬†ĄEchipamente tehnologice¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† 5.344
ĄAmortizarea instalatiilor,¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† (masini, utilaje si instalatii de lucru)Ē
 mijloacelor de transport,
¬†animalelor si plantatiilorĒ
               6583                                                                                    14.696
ĄCheltuieli privind activele cedate si
¬†¬†¬†¬†¬†¬† alte operatii de capitalĒ

NOTA

Din cele prezentate mai sus, rezulta urmatoarele:

- la data iesirii din entitate, imobilizarile corporale pentru care se utilizeaza tratamentului contabil de baza (in cazul nostru, echipamentul tehnologic) se scad din gestiune la valoarea de intrare (cost istoric);

- imobilizarile corporale evaluate la incheierea exercitiului financiar potrivit tratamentului alternativ (in cazul nostru, cladirea) se scad din gestiune, la data iesirii din entitate, la valoarea determinata in urma reevaluarii. Surplusul din reevaluare este transferat direct in rezerve, atunci cand acest surplus reprezinta un castig realizat, respectiv la scoaterea din evidenta a acelui activ.

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

NOU: Sistemul de raportare fiscal-contabila SAF-T


Raportarea corecta in SAF-T este esentiala!

Depuneti D406 corect si la timp, cu avantaje clare:
 
1) Scapati de amenzi
2) Evitati sanctiunile de orice fel
3) Va recuperati rapid sumele din TVA
4) Nu intrati in categoria de risc fiscal ridicat, deci nu va veti confrunta cu inspectii ANAF amanuntite la sediul dvs.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
imobilizari corporalecontabilitatecontabile

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 11 August 2008


Votati articolul "Aspecte contabile privind cedarea imobilizarilor corporale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 11 August 2008 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X