Inspectia fiscala reprezinta activitatea ce are ca obiect verificarea legalitatii si conformitatii declaratiilor fiscale, corectitudinii si exactitatii indeplinirii obligatiilor in legatura cu stabilirea obligatiilor fiscale de catre contribuabil/platitor, respectarii prevederilor legislatiei fiscale si contabile, verificarea sau stabilirea, dupa caz, a bazelor de impozitare si a situatiilor de fapt aferente, stabilirea diferentelor de obligatii fiscale principale.
Inspectia fiscala se exercita asupra oricaror persoane si entitati, indiferent de forma lor de organizare, la contribuabili, cat si la platitori.
300 de inspectii ANAF la marii contribuabili, in primul trimestru al anului
In primele trei luni ale anului au fost efectuate 300 de inspectii fiscale la operatorii economici incadrati in categoria „mari contribuabili”, anunta ANAF.
Dintre inspectiile desfasurate, 68 au fost realizate pe baza delegarii de competente catre inspectorii din teritoriu.
Totodata, au finalizate 109 inspectii, cu control anticipat, in vederea solutionarii solicitarilor de rambursare a TVA. Sumele stabilite suplimentar au fost in valoare totala de 557,8 milioane de lei, iar pierderea fiscala a fost diminuata cu 1,1 miliarde de lei.
Care sunt domeniile sensibile cu probabilitate crescuta de a fi supuse controlului in ce priveste TVA si ce aspecte sunt verificate frecvent?
1. Tranzactii cu entitati afiliate. Dosarul preturilor de transfer
Contribuabilii/Platitorii care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate cu o valoare totala anuala, calculata prin insumarea valorii tranzactiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, exclusiv TVA, mai mare sau egala cu oricare din pragurile de semnificatie (stabilit prin ordin al presedintelui A.N.A.F.), au obligatia intocmirii si prezentarii dosarului preturilor de transfer la solicitarea organului fiscal.
Contribuabilii din categoria marilor contribuabili au obligatia intocmirii anuale a dosarului preturilor de transfer. Dosarul poate fi solicitat de organul fiscal si in afara unei actiuni de inspectie fiscala si se prezinta la solicitarea organului de inspectie fiscala, pe perioada derularii unei inspectii fiscale.
2. Neconcordante formular 394 – rapoarte primite in SPV privind analiza de risc
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Solutionarea inainte de control a neconcordantelor aparute in declaratia 394 comparativ cu datele declarate de clientii/furnizorii societatii, va reprezenta un atu in cazul in care urmeaza un control pe TVA, deoarece prezenta neconcordantelor in ce priveste TVA dedus in baza unei facturi de la un furnizor, declarat insa diferit de catre acesta, va da nastere cu siguranta la multe semne de intrebare.
3. Achizitii in baza bonurilor emise de casele de marcat
Achizitiile ce au la baza ca document justificativ bonul fiscal emis de casele de marcat sunt supuse conditionarii in ce priveste deducerea TVA, prin prisma aspectelor expuse in cele ce urmeaza. Daca bonul fiscal are o valoare mai mare de 100 EUR sau nu are tiparit codul de inregistrare in scopuri de TVA, nu se poate deduce TVA. In acest caz, trebuie solicitata factura de la furnizor.
4. Intocmirea foilor de parcurs pentru masinile aferente parcului auto propriu
Justificarea utilizarii vehiculelor in scopul activitatii economice se efectueaza pe baza documentelor justificative si prin intocmirea foii de parcurs care trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.