Analizam cazul unei societati care face vanzari si prin Emag catre clienti din Romania si doreste sa se extinda si sa faca livrari si in UE (Ungaria, Bulgaria). Produsele se vor vinde atat catre clienti persoane juridice, cat si la persoane fizice. Contribuabilul este platitor de TVA lunar.
Iata care sunt dilemele in aceasta speta:
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
1. Trebuie sa ne inregistram in OSS inainte sa incepem vanzarile prin Emag catre cele 2 tari?
2. Care o sa fie cotele de TVA pentru facturile emise catre Ungaria, respectiv catre Bulgaria?
3. Prin ce declaratie se vor raporta aceste vanzari? Care sunt termenele de raportare?
4. Plata TVA se va face in valuta sau in lei?
5. In lunile in care nu sunt livrari se depune declaratia pentru OSS?
6. Daca ulterior o sa vindem si in alte tari decat cele mentionate, mai trebuie sa notificam la ANAF?
Vanzare prin EMAG catre UE: raspunsul specialistului
1. Potrivit prevederilor art. 266 pct. 35 din Codul fiscal, vanzarea intracomunitara de bunuri la distanta inseamna o livrare de bunuri expediate sau transportate de furnizor sau in numele acestuia, inclusiv in cazul in care furnizorul intervine in mod indirect in transportul sau expedierea bunurilor, dintr-un alt stat membru decat cel in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor catre client, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
a) livrarea de bunuri este efectuata pentru o persoana impozabila sau o persoana juridica neimpozabila ale carei achizitii intracomunitare de bunuri nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania in temeiul art. 268 alin. (4) si alin. (8) lit. a) si art. 315 ind. 1 alin. (9) sau corespondentul acestor articole din legislatia statului membru de destinatie, in cazul in care acesta este altul decat Romania, sau pentru orice alta persoana neimpozabila;
b) bunurile livrate nu sunt mijloace de transport noi sau bunuri livrate dupa asamblare sau instalare, cu sau fara functionare de proba, de catre furnizor sau in numele acestuia;
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Regula generala privind locul livrarii, este prevazuta la art. 275 alin (1) lit. a) din Codul fiscal, potrivit caruia este locul unde se gasesc bunurile in momentul cand incepe expedierea sau transportul, in cazul bunurilor care sunt expediate sau transportate de furnizor, de cumparator sau de un tert.
La alin. 2 se precizeaza ca prin exceptie de la prevederile alin. (1) lit. a), locul livrarii in cazul vanzarilor intracomunitare de bunuri la distanta este considerat a fi locul in care se afla bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor catre client.
Potrivit prevederilor de la art. 278 ind. 1 alin. (1), prevederile art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h) nu se aplica daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) furnizorul sau prestatorul este stabilit sau, daca nu este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita intr-un singur stat membru;
b) sunt prestate servicii catre persoane neimpozabile care sunt stabilite, isi au domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in orice stat membru, altul decat statul membru prevazut la lit. a), sau sunt expediate ori transportate bunuri catre un stat membru, altul decat statul membru prevazut la lit. a);
si
c) valoarea totala, fara TVA, a operatiunilor prevazute la lit. b) nu depaseste, in anul calendaristic curent, 10.000 euro sau echivalentul acestei sume in moneda nationala( 46.337 lei) si nici nu a depasit aceasta suma in cursul anului calendaristic precedent.
Atunci cand, in cursul unui an calendaristic, pragul prevazut la alin. (1) lit. c) este depasit, prevederile art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h) se aplica de la momentul depasirii pragului.
Asadar, pana la depasirea acestui plafon, locul livrarii este in Romania conform prevederilor de la art. 275 alin. 1, iar factura se va emite cu TVA aplicata in Romania.
Dupa depasirea plafonului, societatea din Romania trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in statul membru unde efectueaza livrari la distanta, intrucat se aplica prevederile de la art. 275 alin. 2, iar locul livrarii este locul in care se afla bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor catre client, sau in sistemul OSS.
Utilizarea sistemului OSS este optionala, simplificarea constand in faptul ca sistemul ofera posibilitatea ca societatile comerciale care vand la distanta sa nu se mai inregistreze si sa declare TVA in fiecare din statele membre in care datoreaza TVA.
2. Cota standard de TVA in Ungaria este de 27%, iar in Bulgaria este de 20%.
3. Se depune declaratia de TVA formular 398, electronic, prin semnatura electronica (practic, cum depune si celelalte declaratii) - pana la sfarsitul urmatoarei luni dupa incheierea fiecarui trimestru calendaristic, indiferent daca au fost sau nu efectuate livrari de bunuri sau daca au fost sau nu prestate servicii pentru care se utilizeaza regimul special art. 315 alin. (6) cod fiscal; deci, declaratia 398 se depune pana in ultima zi calendaristica;
4. La art. 315 alin. (12) si alin. 13 din Codul fiscal:
Declaratia speciala de TVA se intocmeste in euro. In cazul in care livrarile de bunuri si prestarile de servicii se platesc in alte monede se va folosi, la completarea declaratiei, cursul de schimb in vigoare in ultima zi a perioadei fiscale de raportare. Cursurile de schimb utilizate sunt cele publicate de Banca Centrala Europeana pentru ziua respectiva sau cele din ziua urmatoare, daca nu sunt publicate in acea zi.
Persoana impozabila trebuie sa achite suma totala a taxei datorate in statele membre de consum, facand referire la declaratia de TVA corespunzatoare, intr-un cont special, in euro, indicat de organul fiscal competent, pana la data la care are obligatia depunerii declaratiei.
5. In cazul in care o persoana impozabila care utilizeaza un regim special nu a prestat servicii sau nu a livrat bunuri in cadrul regimului special in niciun stat membru de consum in cursul unei perioade de declarare si nu are de efectuat nicio rectificare cu privire la declaratiile anterioare, aceasta sau intermediarul care actioneaza in numele sau trebuie sa depuna o declaratie speciala de TVA in care sa indice ca nu au avut loc prestari de servicii sau livrari de bunuri in cursul perioadei respective (declaratie speciala de TVA "zero").
6. Nu se anunta ANAF pentru livrari si in alte tari, vanzarile se declara in D398, atat timp cat societatea este inregistrata in sistemul special, poate sa vanda in orice stat membru.
Raspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.