email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzare prin EMAG catre UE. Este necesara inregistrarea in OSS?

Vanzare prin EMAG catre UE. Este necesara inregistrarea in OSS?
ossvanzari onlineD398

Analizam cazul unei societati care face vanzari si prin Emag catre clienti din Romania si doreste sa se extinda si sa faca livrari si in UE (Ungaria, Bulgaria). Produsele se vor vinde atat catre clienti persoane juridice, cat si la persoane fizice. Contribuabilul este platitor de TVA lunar.

Iata care sunt dilemele in aceasta speta: 

1. Trebuie sa ne inregistram in OSS inainte sa incepem vanzarile prin Emag catre cele 2 tari?

2. Care o sa fie cotele de TVA pentru facturile emise catre Ungaria, respectiv catre Bulgaria?

3. Prin ce declaratie se vor raporta aceste vanzari? Care sunt termenele de raportare?

4. Plata TVA se va face in valuta sau in lei?

5. In lunile in care nu sunt livrari se depune declaratia pentru OSS?

6. Daca ulterior o sa vindem si in alte tari decat cele mentionate, mai trebuie sa notificam la ANAF?

Vanzare prin EMAG catre UE: raspunsul specialistului

1. Potrivit prevederilor art. 266 pct. 35 din Codul fiscal, vanzarea intracomunitara de bunuri la distanta inseamna o livrare de bunuri expediate sau transportate de furnizor sau in numele acestuia, inclusiv in cazul in care furnizorul intervine in mod indirect in transportul sau expedierea bunurilor, dintr-un alt stat membru decat cel in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor catre client, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

a) livrarea de bunuri este efectuata pentru o persoana impozabila sau o persoana juridica neimpozabila ale carei achizitii intracomunitare de bunuri nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania in temeiul art. 268 alin. (4) si alin. (8) lit. a) si art. 315 ind. 1 alin. (9) sau corespondentul acestor articole din legislatia statului membru de destinatie, in cazul in care acesta este altul decat Romania, sau pentru orice alta persoana neimpozabila;
b) bunurile livrate nu sunt mijloace de transport noi sau bunuri livrate dupa asamblare sau instalare, cu sau fara functionare de proba, de catre furnizor sau in numele acestuia;

Regula generala privind locul livrarii, este prevazuta la art. 275 alin (1) lit. a) din Codul fiscal, potrivit caruia este locul unde se gasesc bunurile in momentul cand incepe expedierea sau transportul, in cazul bunurilor care sunt expediate sau transportate de furnizor, de cumparator sau de un tert.

La alin. 2 se precizeaza ca prin exceptie de la prevederile alin. (1) lit. a), locul livrarii in cazul vanzarilor intracomunitare de bunuri la distanta este considerat a fi locul in care se afla bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor catre client.

Potrivit prevederilor de la art. 278 ind. 1 alin. (1), prevederile art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h) nu se aplica daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) furnizorul sau prestatorul este stabilit sau, daca nu este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita intr-un singur stat membru;
b) sunt prestate servicii catre persoane neimpozabile care sunt stabilite, isi au domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in orice stat membru, altul decat statul membru prevazut la lit. a), sau sunt expediate ori transportate bunuri catre un stat membru, altul decat statul membru prevazut la lit. a);
si
c) valoarea totala, fara TVA, a operatiunilor prevazute la lit. b) nu depaseste, in anul calendaristic curent, 10.000 euro sau echivalentul acestei sume in moneda nationala( 46.337 lei) si nici nu a depasit aceasta suma in cursul anului calendaristic precedent.

Atunci cand, in cursul unui an calendaristic, pragul prevazut la alin. (1) lit. c) este depasit, prevederile art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h) se aplica de la momentul depasirii pragului.

Asadar, pana la depasirea acestui plafon, locul livrarii este in Romania conform prevederilor de la art. 275 alin. 1, iar factura se va emite cu TVA aplicata in Romania.

Dupa depasirea plafonului, societatea din Romania trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in statul membru unde efectueaza livrari la distanta, intrucat se aplica prevederile de la art. 275 alin. 2, iar locul livrarii este locul in care se afla bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor catre client, sau in sistemul OSS.

Utilizarea sistemului OSS este optionala, simplificarea constand in faptul ca sistemul ofera posibilitatea ca societatile comerciale care vand la distanta sa nu se mai inregistreze si sa declare TVA in fiecare din statele membre in care datoreaza TVA.

2. Cota standard de TVA in Ungaria este de 27%, iar in Bulgaria este de 20%.

3. Se depune declaratia de TVA formular 398, electronic, prin semnatura electronica (practic, cum depune si celelalte declaratii) - pana la sfarsitul urmatoarei luni dupa incheierea fiecarui trimestru calendaristic, indiferent daca au fost sau nu efectuate livrari de bunuri sau daca au fost sau nu prestate servicii pentru care se utilizeaza regimul special art. 315 alin. (6) cod fiscal; deci, declaratia 398 se depune pana in ultima zi calendaristica;

4. La art. 315 alin. (12) si alin. 13 din Codul fiscal:

Declaratia speciala de TVA se intocmeste in euro. In cazul in care livrarile de bunuri si prestarile de servicii se platesc in alte monede se va folosi, la completarea declaratiei, cursul de schimb in vigoare in ultima zi a perioadei fiscale de raportare. Cursurile de schimb utilizate sunt cele publicate de Banca Centrala Europeana pentru ziua respectiva sau cele din ziua urmatoare, daca nu sunt publicate in acea zi.

Persoana impozabila trebuie sa achite suma totala a taxei datorate in statele membre de consum, facand referire la declaratia de TVA corespunzatoare, intr-un cont special, in euro, indicat de organul fiscal competent, pana la data la care are obligatia depunerii declaratiei.

5. In cazul in care o persoana impozabila care utilizeaza un regim special nu a prestat servicii sau nu a livrat bunuri in cadrul regimului special in niciun stat membru de consum in cursul unei perioade de declarare si nu are de efectuat nicio rectificare cu privire la declaratiile anterioare, aceasta sau intermediarul care actioneaza in numele sau trebuie sa depuna o declaratie speciala de TVA in care sa indice ca nu au avut loc prestari de servicii sau livrari de bunuri in cursul perioadei respective (declaratie speciala de TVA "zero").

6. Nu se anunta ANAF pentru livrari si in alte tari, vanzarile se declara in D398, atat timp cat societatea este inregistrata in sistemul special, poate sa vanda in orice stat membru.

 

Raspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.  


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2023

Care sunt noutatile privind monografiile in 2023?


Aflati noutatile in Ghidul Practic al Monografiilor Contabile! Contine 86 monografii nou-noute, de maxima actualitate in 2023, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa, conforme cu ultimele modificarile din Codul fiscal, foarte usor de urmarit si inteles:

    • Prezentarea cadrului legal
    • Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
    • Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
    • Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ossvanzari onlineD398


Data aparitiei: 23 Mai 2023

Votati articolul "Vanzare prin EMAG catre UE. Este necesara inregistrarea in OSS?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Politici Contabile esentiale pentru orice firma - 42 modele editabile

  • Politicile contabile influenteaza dimensiunea rezultatului contabil, a elementelor bilantiere si, ca o consecinta, valoarea indicatorilor economico-financiari. Ele trebuie alese astfel incat sa reflecte cat mai fidel imaginea firmei. Modificarea politicilor contabile poate fi efectuata numai la inceputul unui exercitiu financiar si doar daca apar schimbari legislative sau daca noile politici ofera informatii mai relevante si mai credibile referitoare la operatiunile...» citeste mai departe aici

 • Cota de TVA creste la 9% pentru achizitia unei locuinte noi in 2024

  • Anul 2024 vine cu o modificare importanta privind TVA-ul pentru locuinte. Astfel, potrivit proiectului de lege privind masurile fiscale pus marti in dezbatere publica, TVA pentru locuintele cu o valoare sub 600.000 lei se va majora de la 5% la 9% incepand cu 1 ianuarie 2024. Desigur, cota redusa de 5% se va mentine pana la final...» citeste mai departe aici

 • Amenzi de la 5.000 lei la 30.000 lei pentru bunuri fara documente de provenienta

  • Documentele de provenienta, precum factura, avizul de insotire a marfii, documentele vamale sau orice alte documente justificative, sunt esentiale pentru a stabili legalitatea si autenticitatea bunurilor. Acestea ofera informatii despre provenienta, proprietarul si traseul bunurilor, ceea ce este crucial pentru a asigura conformitatea cu legile vamale, fiscale si comerciale. In plus, sunt esentiale pentru a preveni evaziunea fiscala. In acest context, in c...» citeste mai departe aici

 • Ce cote de TVA se vor modifica de la 1 ianuarie 2024

  • Anul 2024 aduce noi modificari privind cotele de TVA. Iata o sinteza a celor mai importante masuri care vizeaza TVA, asa cum arata proiectul cu care Guvernul va merge in Parlament pentru asumarea raspunderii. Modificari fiscale 2024: noile cote de TVA anuntate de Guvern Astfel, va creste TVA de la 5% la 9% pentru: - livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, incl...» citeste mai departe aici

 • Cum se completeaza Ordinul de plata multiplu electronic (OPME): instructiuni pas cu pas

  • Reamintim ca Ordinul de plata multiplu electronic (Formularul F1129) poate fi utilizat pentru a efectua plati online. Acesta se foloseste de catre institutiile publice care sunt inregistrate in Registrul entitatilor publice si de catre operatorii economici si alte entitati decat institutii publice pentru efectuarea de plati din conturile deschise la unitatile Trezoreriei Statului prin care isi desfasoara activitatea proprie. Administratia Judeteana a Finan...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X