Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Declaratii si formulare

SAF-T: cum se completeaza Formularul pentru raportarea Declaratiei informative D406

Ultima actualizare: 09 Iunie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
SAF-T: cum se completeaza Formularul pentru raportarea Declaratiei informative D406
saf-td406recipisa saf-t

Una dintre cele mai spectaculoase schimbari in procedura fiscala este reprezentata de trecerea la sistemul de raportare prin fisierul standard de control fiscal SAF-T. Pentru contribuabilii incadrati in categoria contribuabili mijlocii la data de 31 decembrie 2021, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data de 1 ianuarie 2023, in timp ce micii contribuabili sunt mai norocosi, obligatia de depunere a Declaratiei informative incepe de la data de 1 ianuarie 2025.

Cu toate ca introducerea acestui sistem de raportare aduce o obligatie in plus pentru contribuabili (declaratia informativa 406) prin implementarea SAF–T, exista un motiv de bucurie datorita faptului ca relatia cu ANAF va fi mult mai simpla, unele verificari si corelatii ar putea fi facute numai electronic, fara sa mai fie nevoie de inspectii fiscale pe teren.

In urma acestor verificari preliminare de la distanta, A.N.A.F. ar putea lamuri rapid unele neclaritati si sa restranga astfel numarul de verificari la sediul contribuabilului, resursele umane si materiale in domeniul inspectiei fiscale putand fi astfel reorientate cu prioritate catre contribuabilii de rea-credinta.

In lucrarea SAF-T. Ghid de raportare corecta, fiecare sectiune si subsectiune a D406 este comentata si analizata in detaliu, astfel incat sa o completati fara erori, sa evitati amenzile contraventionale, sa scapati de amenintarea ca firma dvs. sa ridice semne de intrebare si sa atraga inspectii fiscale imediate.

Cum se completeaza Formularul pentru raportarea Declaratiei informative D406

Completarea si verificarea formularului pentru raportarea Declaratiei Informative D406 se va realiza avand in vedere urmatoarele elemente:

- Formularul are toate campurile colorate cu culorile albastru sau galben. Culoarea albastru indica etichete ale campurilor, iar culoarea galben indica spatiile unde informatiile solicitate sunt aduse automat din documentul XML. Culorile au fost alese asa incat sa fie usor de identificat care sunt campurile statice si care se completeaza in functie de informatiile fiecarui contribuabil.

- Campurile care au culoarea galbena sunt completate de catre aplicatia informatica folosita pentru generarea automata a Formularului pentru raportarea Declaratiei
Informativa D406.

- Sectiunea A are ca scop sa ofere o informare privind datele de identificare ale contribuabilului pentru care este depusa declaratia, iar setul de date este preluat automat din documentul XML.

- Sectiunea B are ca scop sa ofere o informare sumara asupra seturilor de date prezente in documentul XML atasat in PDF. Fiecare sectiune din documentul SAF-T, conform cu structura definita in documentul Fisierul Standard de Control Fiscal SAF-T si nomenclatoare, are asociata o casuta care trebuie sa fie marcata cu X daca datele asociate sunt prezente in documentul XML.

- Sectiunea C are ca scop sa identifice persoana care depune Declaratia Informativa D406.

- Sectiunea D este rezervata pentru A.N.A.F.. In aceasta sectiune contribuabilul va primi dovada depunerii sub forma unui numar de inregistrare. Numarul de inregistrare va fi furnizat contribuabilului prin mijloacele deja existente ale acestui canal de interactiune.

- Sectiunea E, Numar unic de Identificare este un sir alfanumeric generat de programul Validator Soft J, care identifica in mod unic documentul XML atasat in PDF si este utilizat ca o amprenta digitala a fisierului in scopul detectarii situatiilor in care apar
modificari in document, post transmitere catre A.N.A.F..

Foto: pixabay.com






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X