Retragerea optionala din evidenta platitorilor de TVA se efectueaza conform prevederilor art. 310 alin. (7) din Codul fiscal: "Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 care in cursul anului calendaristic precedent nu depaseste plafonul de scutire prevazut la alin. (1) poate solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316, in vederea aplicarii regimului special de scutire, cu conditia ca la data solicitarii sa nu fi depasit plafonul de scutire pentru anul in curs."
Prin acelasi alineat se prevede ca:
- solicitarea se poate depune la organele fiscale competente intre data de 1 si 10 a fiecarei luni urmatoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabila;
- anularea codului de TVA este valabila de la data comunicarii deciziei privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA;
- organul fiscal competent are obligatia sa solutioneze solicitarea cel tarziu pana la finele lunii in care a fost depusa solicitarea;
- pana la comunicarea deciziei de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, persoanei impozabile ii revin toate drepturile si obligatiile persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316;
- persoana impozabila care a solicitat retragerea din evidenta platitorilor de TVA este obligata sa depuna ultimul decont de taxa cod 300 pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost comunicata decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, indiferent de perioada fiscala aplicata, lunara sau trimestriala;
- in ultimul decont de TVA persoana impozabila are obligatia sa raporteze, daca este cazul, baza de impozitare TVA si TVA aferenta ajustarii negative de TVA efectuate, fie conform prevederilor art. 304, fie conform prevederilor art. 305, in functie de natura bunurilor din patrimoniu pentru care s-a exercitat dreptul de deducere la momentul achizitiei.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Retragerea optionala din evidenta platitorilor de TVA: studiu de caz
De exemplu, o SRL fara angajati, care a devenit platitoare de TVA prin optiune incepand cu data de 01.05.2023, doreste sa redevina neplatitoare de TVA, deoarece a constatat ca in decursul activitatii pentru anul 2023, cifra de afaceri va fi sub plafonul de scutire, chiar posibil sa nu inregistreze niciun venit. De cand poate sa renunte la codul de TVA?
Obligatia efectuarii ajustarii negative a sumei TVA deductibile deduse este reglementata prin normele de aplicare ale art. 310 de la pct. 83 alin. (7) lit. b)
Examen Consultant Fiscal 2024
Manual de politici contabile - Stick USB
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
"(7) Persoana impozabila care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal in vederea aplicarii regimului special de scutire are obligatia sa ajusteze taxa deductibila aferenta:
a) bunurilor aflate in stoc, serviciilor neutilizate si activelor corporale fixe in curs de executie, constatate pe baza de inventariere, in momentul trecerii la regimul de scutire, in conformitate cu prevederile art. 270 alin. (4) lit. c) si art. 304 din Codul fiscal;
b) bunurilor de capital pentru care perioada de ajustare a deducerii nu a expirat, aflate in proprietatea sa in momentul trecerii la regimul de scutire, in conformitate cu prevederile art. 305 din Codul fiscal; "
Confirmarea aprobarii retragerii din evidenta platitorilor de TVA se efectueaza in baza documentului administrativ fiscal Decizie privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA, in vederea aplicarii regimului de scutire prevazut la art. 310 din Codul fiscal sau a regimului special pentru agricultori prevazut la art. 315^1 din Codul fiscal reglementat prin O.M.F.P. nr. 631 din 9 februarie 2016 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de inregistrare/anulare a inregistrarii in scopuri de taxa pe valoarea adaugata cu modificarile si completarile ulterioare.
In concluzie, in situatia in care in anul 2023 nu va realiza o cifra de afaceri mai mare de 300.000 lei/an, va avea dreptul sa solicite retragerea in anul 2024, daca in intervalul 1 ianuare 2024 – data transmiterii cererii (poate fi in luna februarie 2024 sau trim. I 2024), nu va realiza o cifra de afaceri de 300.000 lei.
Raspuns oferit in luna august 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com