email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Societate cu cod de TVA anulat din oficiu: ce implicatii are asupra deducerii TVA

Societate cu cod de TVA anulat din oficiu: ce implicatii are asupra deducerii TVA
cod de tva anulatdeducere tvacod de tva anulat din oficiureactivare cod de tva

De la inceput precizam ca nu deduceti TVA in perioada in care codul de TVA este anulat. Aceasta optiune este posibila doar ulterior, daca reactivati codul de TVA.

Intrebare: "Societate cu cod TVA anulat din oficiu (nedepunere deconturi TVA): se poate deduce TVA-ul din facturile receptie marfa pe perioada in care codul a fost anulat? Exista vreo situatie cand TVA-ul poate fi dedus in aceasta perioada?"

Raspuns:

Persoanele impozabile stabilite in Romania, carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. c)-e) si lit. h), nu beneficiaza, in perioada respectiva, de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate, dar sunt supuse obligatiei de plata a TVA colectate, in conformitate cu prevederile titlului VII, aferenta operatiunilor taxabile desfasurate in perioada respectiva.

Art. 316 alin. (11) din Codul fiscal se refera la cazul de anulare al codului de tva pentru neindeplinerea obligatiilor declarative:

d) daca nu a depus niciun decont de taxa prevazut la art. 323 pentru 6 luni consecutive, in cazul persoanei care are perioada fiscala luna calendaristica, si pentru doua trimestre calendaristice consecutive, in cazul persoanei impozabile care are perioada fiscala trimestrul calendaristic, dar nu este in situatia prevazuta la lit. a) ori b), din prima zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit termenul de depunere al celui de-al saselea decont de taxa in prima situatie si, respectiv, din prima zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit termenul de depunere al celui de-al doilea decont de taxa in a doua situatie;

In cazul reinregistrarii in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (12), persoana impozabila isi exercita dreptul de deducere pentru achizitiile de bunuri si/sau servicii efectuate in perioada in care a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, prin inscrierea in primul decont de taxa prevazut la art. 323 depus dupa inregistrare sau, dupa caz, intr-un decont ulterior, chiar daca factura nu cuprinde codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile.

Dupa inregistrarea in scopuri de taxa conform art. 316 alin. (12), pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate in perioada in care au avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, persoanele impozabile emit facturi in care inscriu distinct taxa pe valoarea adaugata colectata in perioada respectiva, care nu se inregistreaza in decontul de taxa depus conform art. 323.

Conform art. 324 alin. 10 lit. a) din Codul fiscal, declaratia D311 se depune doar daca persoana impozabila cu codul de TVA anulat a efectuat livrari de bunuri ori prestari de servicii pentru care datoreaza TVA colectata in perioada cat a avut anulata inregistrarea in scopuri de TVA, in conformitate cu prevederile art. 11 alin. 8 din Codul fiscal.

In situatia in care a avut activitate in aceasta perioada cand codul de tva a fost anulat si s-au emis facturi, atunci trebuie depusa D311 si platit tva.

Dupa anularea codului de TVA societatea nu va mai utiliza conturile 442, se vor utiliza conturile:

4481. Alte datorii fata de bugetul statului (P); si
4482. Alte creante privind bugetul statului (A).

Societatea are posibilitatea sa solicite reinregistrarea. Reinregistrarea in scopuri de TVA se solicita prin formularul cod 700 prin completarea, conform Instructiunilor, a informatiilor solicitate in "SUBSECTIUNEA VII - Inregistrarea in scopuri de TVA, potrivit art.316 alin.(12) din Codul fiscal Se marcheaza cu X, in mod corespunzator, de catre de catre persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA in conformitate cu dispozitiile art.316 alin.(11) lit.a) - e) si h) si care solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit prevederilor art.316 alin.(12) din Codul fiscal.

Se marcheaza cu X in casuta corespunzatoare, astfel:

Randul 1.24. se marcheaza cu "X" de catre persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA sau li s-a respins cererea de inregistrare in scopuri de TVA, intrucat au fost declarate inactive fiscal, potrivit legii."

Dupa emiterea deciziei de inregistrare in scopuri de TVA ca efect al transmiterii electronice a formularul cod 700 si dupa verificarea datei certe de inregistrare in Registrul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA, persoana impozabila este obligata:

  • sa colecteze TVA, daca realizeaza operatiuni taxabile in Romania;
  • sa organizeze evidenta fiscala a operatiunilor realizate in baza jurnalului pentru cumparari si a jurnalului pentru vanzari;
  • sa transmita, d.p.d.v. fiscal decontul de TVA cod 300 si d.p.d.v. informativ declaratia cod 394 sau 390 VIES.

De asemenea, dupa reinregistrarea in scopuri de TVA care are ca efect reactivarea codului de TVA anulat din oficiu, persoana impozabila:

  • este obligata sa corecteze facturile emise cu TVA in perioada in care a figurat cu codul de TVA din oficiu;
  • are drept de deducere pentru toate achizitiile efectuate in perioada in care a avut codul de TVA anulat din oficiu.

Raspuns oferit in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

NOUTATILE momentului sunt aici:


 E-FACTURA - de la 1 iunie se dau deja amenzi!
- Legislatia explicata + Intrebari si Raspunsuri

E-TRANSPORT - intra in totalitate in vigoare - atentie, amenzi!
- CE s-a schimbat si CUM trebuie sa aplicam noua lege

E-TVA - ultimele noutati, OUG nr. 70

Impozite, Salarii, TVA, Contabilitate, Procedura fiscala, case de marcat - noutati

Dezbatem NOUTATILE la Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - transmisa LIVE in 6 august 2024

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cod de tva anulatdeducere tvacod de tva anulat din oficiureactivare cod de tva


Data aparitiei: 12 August 2024

Votati articolul "Societate cu cod de TVA anulat din oficiu: ce implicatii are asupra deducerii TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Contabilitatea in domeniul agriculturii: noutati fiscal-contabile si monografii contabile specifice

    • Cu siguranta stiti deja ca modificarile privind legislatia in domeniul agriculturii sunt multe si nisate pe fiecare subdomeniu al acestei arii de activitate. De asemenea, este evident cat de important este sa aveti inregistrari contabile ireprosabile, astfel incat atat dvs., cat si persoana pe care o reprezentati, sa incheiati fiecare an fiscal in mod profitabil!  Ghidul practic ...» citeste mai departe aici

  • Manualul de Politici Contabile: 3 argumente pentru necesitatea sa

    • Obligativitatea existentei unui manual de politici contabile este prevazuta de Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prin precizarea obligatiei dezvoltarii politicilor si procedurilor contabile prevazute de reglementarile contabile date in aplicarea Legii contabilitatii. In aplicarea reglementarilor contabile, societatile trebuie sa dezvolte politici contabile proprii care se aproba de administratori, potrivit leg...» citeste mai departe aici

  • Fisa Postului pentru Referent de specialitate financiar-contabilitate [Model]

    • Fisa postului pentru Referent de Specialitate Financiar-Contabilitate defineste in detaliu atributiile si responsabilitatile acestuia, stipuland cerintele necesare pentru ocuparea acestui rol, precum si conditiile de lucru si obligatiile specifice. In cadrul acestei fise, se ofera o imagine clara asupra sarcinilor zilnice si a competentelor personale necesare pentru a excela pe acest post.   In Fisa Postului pentru Referent de specialit...» citeste mai departe aici

  • Societate cu cod de TVA anulat din oficiu: ce implicatii are asupra deducerii TVA

    • De la inceput precizam ca nu deduceti TVA in perioada in care codul de TVA este anulat. Aceasta optiune este posibila doar ulterior, daca reactivati codul de TVA. Intrebare: "Societate cu cod TVA anulat din oficiu (nedepunere deconturi TVA): se poate deduce TVA-ul din facturile receptie marfa pe perioada in care codul a fost anulat? Exista vreo situatie cand TVA-ul poate fi dedus in aceasta perioada?" Raspuns:...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X