email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Societate cu cod de TVA anulat din oficiu: ce implicatii are asupra deducerii TVA

Societate cu cod de TVA anulat din oficiu: ce implicatii are asupra deducerii TVA
cod de tva anulatdeducere tvacod de tva anulat din oficiureactivare cod de tva

De la inceput precizam ca nu deduceti TVA in perioada in care codul de TVA este anulat. Aceasta optiune este posibila doar ulterior, daca reactivati codul de TVA.

Intrebare: "Societate cu cod TVA anulat din oficiu (nedepunere deconturi TVA): se poate deduce TVA-ul din facturile receptie marfa pe perioada in care codul a fost anulat? Exista vreo situatie cand TVA-ul poate fi dedus in aceasta perioada?"

Raspuns:

Persoanele impozabile stabilite in Romania, carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. c)-e) si lit. h), nu beneficiaza, in perioada respectiva, de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate, dar sunt supuse obligatiei de plata a TVA colectate, in conformitate cu prevederile titlului VII, aferenta operatiunilor taxabile desfasurate in perioada respectiva.

Art. 316 alin. (11) din Codul fiscal se refera la cazul de anulare al codului de tva pentru neindeplinerea obligatiilor declarative:

d) daca nu a depus niciun decont de taxa prevazut la art. 323 pentru 6 luni consecutive, in cazul persoanei care are perioada fiscala luna calendaristica, si pentru doua trimestre calendaristice consecutive, in cazul persoanei impozabile care are perioada fiscala trimestrul calendaristic, dar nu este in situatia prevazuta la lit. a) ori b), din prima zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit termenul de depunere al celui de-al saselea decont de taxa in prima situatie si, respectiv, din prima zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit termenul de depunere al celui de-al doilea decont de taxa in a doua situatie;

In cazul reinregistrarii in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (12), persoana impozabila isi exercita dreptul de deducere pentru achizitiile de bunuri si/sau servicii efectuate in perioada in care a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, prin inscrierea in primul decont de taxa prevazut la art. 323 depus dupa inregistrare sau, dupa caz, intr-un decont ulterior, chiar daca factura nu cuprinde codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile.

Dupa inregistrarea in scopuri de taxa conform art. 316 alin. (12), pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate in perioada in care au avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, persoanele impozabile emit facturi in care inscriu distinct taxa pe valoarea adaugata colectata in perioada respectiva, care nu se inregistreaza in decontul de taxa depus conform art. 323.

Conform art. 324 alin. 10 lit. a) din Codul fiscal, declaratia D311 se depune doar daca persoana impozabila cu codul de TVA anulat a efectuat livrari de bunuri ori prestari de servicii pentru care datoreaza TVA colectata in perioada cat a avut anulata inregistrarea in scopuri de TVA, in conformitate cu prevederile art. 11 alin. 8 din Codul fiscal.

In situatia in care a avut activitate in aceasta perioada cand codul de tva a fost anulat si s-au emis facturi, atunci trebuie depusa D311 si platit tva.

Dupa anularea codului de TVA societatea nu va mai utiliza conturile 442, se vor utiliza conturile:

4481. Alte datorii fata de bugetul statului (P); si
4482. Alte creante privind bugetul statului (A).

Societatea are posibilitatea sa solicite reinregistrarea. Reinregistrarea in scopuri de TVA se solicita prin formularul cod 700 prin completarea, conform Instructiunilor, a informatiilor solicitate in "SUBSECTIUNEA VII - Inregistrarea in scopuri de TVA, potrivit art.316 alin.(12) din Codul fiscal Se marcheaza cu X, in mod corespunzator, de catre de catre persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA in conformitate cu dispozitiile art.316 alin.(11) lit.a) - e) si h) si care solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit prevederilor art.316 alin.(12) din Codul fiscal.

Se marcheaza cu X in casuta corespunzatoare, astfel:

Randul 1.24. se marcheaza cu "X" de catre persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA sau li s-a respins cererea de inregistrare in scopuri de TVA, intrucat au fost declarate inactive fiscal, potrivit legii."

Dupa emiterea deciziei de inregistrare in scopuri de TVA ca efect al transmiterii electronice a formularul cod 700 si dupa verificarea datei certe de inregistrare in Registrul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA, persoana impozabila este obligata:

  • sa colecteze TVA, daca realizeaza operatiuni taxabile in Romania;
  • sa organizeze evidenta fiscala a operatiunilor realizate in baza jurnalului pentru cumparari si a jurnalului pentru vanzari;
  • sa transmita, d.p.d.v. fiscal decontul de TVA cod 300 si d.p.d.v. informativ declaratia cod 394 sau 390 VIES.

De asemenea, dupa reinregistrarea in scopuri de TVA care are ca efect reactivarea codului de TVA anulat din oficiu, persoana impozabila:

  • este obligata sa corecteze facturile emise cu TVA in perioada in care a figurat cu codul de TVA din oficiu;
  • are drept de deducere pentru toate achizitiile efectuate in perioada in care a avut codul de TVA anulat din oficiu.

Raspuns oferit in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Cine are obligatia efectuarii inventarierii patrimoniului? AMENDA ajunge pana la 5.000 lei!


Scapati de orice grija privind inventarierea!
Urmati pas cu pas instructiunile prezentate pe lucrarea “Manualul de Inventariere”!


Gasiti:

  •     noile proceduri de inventariere, pas cu pas
  •     setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti
  •     exemple de inventariere pentru productie, agricultura, turism, constructii etc.
  •     modul in care se realizeaza procedura de inventariere in SAGA
  •     modul in care se face inventarierea pentru situatiile financiare interimare
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cod de tva anulatdeducere tvacod de tva anulat din oficiureactivare cod de tva


Data aparitiei: 12 August 2024

Votati articolul "Societate cu cod de TVA anulat din oficiu: ce implicatii are asupra deducerii TVA":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Cum se tine evidenta contabila la o asociatie de proprietari

    • Contabilitatea asociatiilor de proprietari se organizeaza si se conduce in principal, in baza urmatoarelor acte normative: Legea nr. 196 din 20 iulie 2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor; Legea nr. 82/1991 a contabilitatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare; OMFP nr. 3103/2017 privind aprobarea Reglementarilor contabile pentru persoanele ju...» citeste mai departe aici

  • Controale fiscale: ce probleme a identificat ANAF in semestrul I din 2024

    • Intr-un raport recent, ANAF prezinta principalele probleme pe care le-au constatat inspectorii in urma controalelor efectuate in semestrul I din 2024. Documentul este format din doua parti: "Principalele deficiente constatate ca urmare a actiunilor de control" si "Principalele problematici fiscale adresate de contribuabili".   Asadar, in urma controalelor facute in primele 6 luni ale anului 2024, iata, in randurile de mai...» citeste mai departe aici

  • Cod de TVA anulat pentru lipsa activitate economica: ce obligatii aveti pentru reinregistrarea in scopuri de TVA

    • Anularea codului de TVA din cauza lipsei activitatii economice reprezinta o situatie care necesita o abordare atenta. Pentru a deveni din nou platitor de TVA, contribuabilul trebuie sa urmeze un proces de reinregistrare. Cod de TVA anulat - cum ne reinregistram ca platitor de TVA Intrebare: "In cazul in care codul de tva a fost anulat ca urmare nerealizarii activitatii economice pe o perioada de 2 trimestre consecutive, ce obligatii...» citeste mai departe aici

  • Ce obligatii fiscale au companiile care platesc chirii persoanelor fizice

    • Incepand cu anul 2024, Codul fiscal prevede un tratament nou pentru chiria suportata de o societate comerciala in urma unui contract de inchiriere incheiat cu o persoana fizica. Astfel, persoana juridica va avea obligatia retinerii si platii catre bugetul de stat a impozitului pe venit, declararii prin intocmirea formularului lunar 100, precum si a formularului anual 205. In exemplul de mai jos, va prezentam tratamentul fiscal complet, inclusiv daca exista obligatii...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X