De la inceput precizam ca nu deduceti TVA in perioada in care codul de TVA este anulat. Aceasta optiune este posibila doar ulterior, daca reactivati codul de TVA.
Intrebare: "Societate cu cod TVA anulat din oficiu (nedepunere deconturi TVA): se poate deduce TVA-ul din facturile receptie marfa pe perioada in care codul a fost anulat? Exista vreo situatie cand TVA-ul poate fi dedus in aceasta perioada?"
Raspuns:
Persoanele impozabile stabilite in Romania, carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. c)-e) si lit. h), nu beneficiaza, in perioada respectiva, de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate, dar sunt supuse obligatiei de plata a TVA colectate, in conformitate cu prevederile titlului VII, aferenta operatiunilor taxabile desfasurate in perioada respectiva.
- Noi 1899 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Art. 316 alin. (11) din Codul fiscal se refera la cazul de anulare al codului de tva pentru neindeplinerea obligatiilor declarative:
d) daca nu a depus niciun decont de taxa prevazut la art. 323 pentru 6 luni consecutive, in cazul persoanei care are perioada fiscala luna calendaristica, si pentru doua trimestre calendaristice consecutive, in cazul persoanei impozabile care are perioada fiscala trimestrul calendaristic, dar nu este in situatia prevazuta la lit. a) ori b), din prima zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit termenul de depunere al celui de-al saselea decont de taxa in prima situatie si, respectiv, din prima zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit termenul de depunere al celui de-al doilea decont de taxa in a doua situatie;
In cazul reinregistrarii in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (12), persoana impozabila isi exercita dreptul de deducere pentru achizitiile de bunuri si/sau servicii efectuate in perioada in care a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, prin inscrierea in primul decont de taxa prevazut la art. 323 depus dupa inregistrare sau, dupa caz, intr-un decont ulterior, chiar daca factura nu cuprinde codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile.
Dupa inregistrarea in scopuri de taxa conform art. 316 alin. (12), pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate in perioada in care au avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, persoanele impozabile emit facturi in care inscriu distinct taxa pe valoarea adaugata colectata in perioada respectiva, care nu se inregistreaza in decontul de taxa depus conform art. 323.
Conform art. 324 alin. 10 lit. a) din Codul fiscal, declaratia D311 se depune doar daca persoana impozabila cu codul de TVA anulat a efectuat livrari de bunuri ori prestari de servicii pentru care datoreaza TVA colectata in perioada cat a avut anulata inregistrarea in scopuri de TVA, in conformitate cu prevederile art. 11 alin. 8 din Codul fiscal.
In situatia in care a avut activitate in aceasta perioada cand codul de tva a fost anulat si s-au emis facturi, atunci trebuie depusa D311 si platit tva.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Manual de politici contabile - Stick USB
Examen Consultant Fiscal 2024
Dupa anularea codului de TVA societatea nu va mai utiliza conturile 442, se vor utiliza conturile:
4481. Alte datorii fata de bugetul statului (P); si
4482. Alte creante privind bugetul statului (A).
Societatea are posibilitatea sa solicite reinregistrarea. Reinregistrarea in scopuri de TVA se solicita prin formularul cod 700 prin completarea, conform Instructiunilor, a informatiilor solicitate in "SUBSECTIUNEA VII - Inregistrarea in scopuri de TVA, potrivit art.316 alin.(12) din Codul fiscal Se marcheaza cu X, in mod corespunzator, de catre de catre persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA in conformitate cu dispozitiile art.316 alin.(11) lit.a) - e) si h) si care solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit prevederilor art.316 alin.(12) din Codul fiscal.
Se marcheaza cu X in casuta corespunzatoare, astfel:
Randul 1.24. se marcheaza cu "X" de catre persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA sau li s-a respins cererea de inregistrare in scopuri de TVA, intrucat au fost declarate inactive fiscal, potrivit legii."
Dupa emiterea deciziei de inregistrare in scopuri de TVA ca efect al transmiterii electronice a formularul cod 700 si dupa verificarea datei certe de inregistrare in Registrul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA, persoana impozabila este obligata:
- sa colecteze TVA, daca realizeaza operatiuni taxabile in Romania;
- sa organizeze evidenta fiscala a operatiunilor realizate in baza jurnalului pentru cumparari si a jurnalului pentru vanzari;
- sa transmita, d.p.d.v. fiscal decontul de TVA cod 300 si d.p.d.v. informativ declaratia cod 394 sau 390 VIES.
De asemenea, dupa reinregistrarea in scopuri de TVA care are ca efect reactivarea codului de TVA anulat din oficiu, persoana impozabila:
- este obligata sa corecteze facturile emise cu TVA in perioada in care a figurat cu codul de TVA din oficiu;
- are drept de deducere pentru toate achizitiile efectuate in perioada in care a avut codul de TVA anulat din oficiu.
Raspuns oferit in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com