Anularea codului de TVA din cauza lipsei activitatii economice reprezinta o situatie care necesita o abordare atenta. Pentru a deveni din nou platitor de TVA, contribuabilul trebuie sa urmeze un proces de reinregistrare.
Cod de TVA anulat - cum ne reinregistram ca platitor de TVA
Intrebare: "In cazul in care codul de tva a fost anulat ca urmare nerealizarii activitatii economice pe o perioada de 2 trimestre consecutive, ce obligatii am de acum incolo? Cum pot deveni platitoare de tva?"
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 20100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Pe perioada anularii codului de TVA pentru neevidentierea, in deconturile de TVA depuse, a niciunei operatiuni realizate, in conditiile prevazute de art. 316 alin. 11 lit. e din Codul fiscal, obligatiile societatii sunt cele prevazute la art. 11 alin. 8 coroborat cu art. 324 alin. 10 lit. a din Codul fiscal, si anume sa colecteze TVA pentru eventualele livrari de bunuri si prestari de servicii realizate in aceasta perioada, fara a beneficia de drept de deducere a TVA aferenta achizitiilor, taxa astfel colectata fiind evidentiata ca TVA datorata prin intermediul declaratiei D311.
Dupa (re)inregistrarea in scopuri de TVA, pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate in perioada in care a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, societatea va emite facturi in care inscrie distinct TVA colectata in perioada respectiva, care nu se va inregistra in decontul de taxa D300.
Explicatii privind regulile speciale aplicabile in aceasta perioada in materie de TV se regasesc la pct. 5 1 din Normele metodologice date in aplicarea art. 11 din Codul fiscal.
In privinta (re)inregistrarii in scopuri de TVA, aceasta se va face pe baza unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte ca societatea va desfasura activitati economice, data (re)inregistrarii in scopuri de TVA fiind data comunicarii deciziei de inregistrare in scopuri de TVA, dupa cum se prevede la art. 316 alin. 11 lit. d din Codul fiscal. Detaliile sunt cele prevazute la Sectiunea a 5-a - Dispozitii speciale privind inregistrarea in scopuri de TVA, potrivit prevederilor art. 316 alin. 12 lit. d din Codul fiscal din Porcedura aprobata prin OPANAF 2011/2016, cu modificarile ulterioare.
Practic, societatea va depune delaratia de mentiuni D700, prin completarea subsectiunii B.VII - Inregistrarea in scopuri de TVA, potrivit art. 316 alin. (12)din Codul fiscal, declaratia reprezentand si declaratie pe propria raspundere ca se vor desfasura activitati economice, urmand ca organele fiscale sa verifice corectitudinea declaratiei si existenta altor situatii care ar atrage anularea inregistrarii in scopuri de TVA dintre cele enumerate la art. 316 alin. 11 din Codul fiscal.
In final, organele fiscale vor emite decizia de inregistrare, prin care se aproba cererea de (re)inregistrare in scopuri de TVA sau, dupa caz, decizia de respingere a cererii societatii, daca se constata neindeplinirea conditiilor pentru (re)inregistrarea societatii in scopuri de TVA.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Raspuns oferit in luna septembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com