Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Vanzare teren in regim de taxare inversa: cum facturam avansul?

Data actualizarii: 21 August 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vanzare teren in regim de taxare inversa: cum facturam avansul?
vanzare terrentaxare inversafactura avans vanzare terenregim de scutirecertificat de urbanism

In ipoteza in care terenul este construibil, vanzarea acestuia este o operatiune taxabila obligatorie, pentru care se colecteaza TVA prin aplicarea cotei standard (TVA 19%).
 
In conformitate cu prevederile art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, regula generala este ca livrarea unui bun imobil (o constructie sau o parte a acesteia sau un teren) este scutita de TVA. Totusi, scutirea de TVA nu este aplicabila in cazul livrarii unei constructii noi sau a unui teren construibil (reiese din certificatul de urbanism), informeaza specialistii PortalContabilitate.ro.
 
In cazul in care cumparatorul este persoana inregistrata in scopuri de TVA, poate fi aplicat mecanismul taxarii inverse (masuri de simplificare), ceea ce presupune ca vanzatorul va emite o factura fara TVA cu mentiunea taxare inversa, in timp ce cumparatorul va evidentia TVA aferenta atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila.

Cum se inregistreaza factura de avans

Facturarea avansului in legatura cu vanzarea terenului urmeaza acelasi principiu cu privire la tva si, prin urmare, inregistrati factura de avans:
411 = 419 (cu taxare inversa la beneficiar).
 
Stornarea avansului se face in concordanta cu documentele incheiate cu clientul.Daca reziliati un contract stornati si factura aferenta si reemiteti in concordanta cu noile conditii contractuale.

Spre exemplu, pe factura mentionati noul contract in baza careia emiteti factura de avans si reverificati daca poate fi emisa tot in regim de taxare inversa, daca clientul dupa un an are de exemplu in continuare cod de tva valid, daca terenul vandut este sau nu construibil.

Spre exemeplu, un teren care nu e construibil se vinde in regim de scutire.



Notificarea se depune de la data inceperii tranzactionarii terenurilor cu taxare tva. Puteti depune si mai tarziu de exemplu, insa specificati data retroactiv de la care se aplica taxarea tranzactionarii terenurilor.
 
De preferat este sa depuneti notificarea privind taxarea cu tva si ulterior sa derulati tranzactii.
 
Potrivit Art. 282 din Codul Fiscal, exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator. Prin exceptie de la prevederile alin. (1), exigibilitatea taxei intervine: b) la data la care se incaseaza avansul, pentru platile in avans efectuate inainte de data la care intervine faptul generator. Avansurile reprezinta plata partiala sau integrala a contravalorii bunurilor si serviciilor, efectuata inainte de data livrarii ori prestarii acestora.
 
Atunci cand se emite o factura de avans, cota aplicabila este cea de la data emiterii facturii. Totusi, in cazul in care cota de TVA se modifica si la data faptului generator este o noua cota de TVA, facturile de avans sau facturile emise anterior trebuie stornate cu cota veche de TVA si refacturate cu noua cota de TVA.
 
Daca vindeti cu taxare inversa, nu percepeti TVA.

Nu in ultimul rand, certificatul de urbanism califica un teren construibil sau nu. Deci e necesar sa analizati certificatul de urbanism si apoi sa decideti regimul tva la vanzarea terenului.
 

Foto: pixabay.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X