email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reguli privind inspectia fiscala a documentelor necesare scutirii de TVA

Reguli privind inspectia fiscala a documentelor necesare scutirii de TVA
inspectie fiscalascutire de TVAdocumente scutire tva

Prezentarea documentelor pentru justificarea scutirii de taxa se va face in termen de maximum 150 de zile calendaristice de la data la care a intervenit faptul generator de taxa pentru operatiunea in cauza.

Este o noutate adusa de Ordinul M.F.P. nr. 2.148/2020, pana la aparitia acestui act normativ prezentarea documentelor pentru justificarea scutirii de taxa trebuia efectuata in termen de maximum 90 de zile calendaristice de la data la care a intervenit faptul generator de taxa pentru operatiunea in cauza. 

Daca pentru operatiuni scutite de taxa sunt emise facturi pentru valoarea totala ori partiala a unor operatiuni inaintea faptului generator de taxa sau sunt emise facturi pentru avansuri, scutirea se justifica in termen de 150 de zile de la data faptului generator de taxa.

Ce faceti cand organele de inspectie fiscala considera ca nu indepliniti conditiile necesare pentru scutirea de TVA in cazul exporturilor sau operatiunilor intracomunitare? Descoperiti in lucrarea "Inspectia fiscala si scutirea de TVA!" solutii/sugestii/recomandari/sfaturi si exemple pentru remedierea deficientelor constate de inspectia fiscala si pentru dobandirea acordului pentru scutirea de TVA.


In situatia in care la data la care se efectueaza o inspectie fiscala, persoana impozabila nu este in posesia documentelor de justificare a scutirii si nu este depasit termenul de 150 de zile, organele de inspectie fiscala nu considera operatiunile ca fiind taxabile.

In situatia in care la data la care se efectueaza o inspectie fiscala persoana impozabila nu este in posesia documentelor de justificare a scutirii si este depasit termenul de 150 de zile, organele de inspectie fiscala obliga persoana impozabila la colectarea TVA de la data faptului generator de taxa.

Daca inspectia fiscala a fost deja efectuata si, ulterior expirarii termenului de 150 de zile, fara sa depaseasca termenul legal de prescriptie, persoana impozabila intra in posesia documentelor de justificare a scutirii de taxa, aceasta procedeaza la regularizare in scopul aplicarii scutirii de TVA de la data faptului generator de taxa, urmand ca organul fiscal competent sa efectueze reverificarea in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala.

In situatia in care la data la care se efectueaza o inspectie fiscala persoana impozabila justifica scutirea de TVA, dar se constata ca dovada scutirii a fost primita dupa expirarea termenului de 150 de zile, scutirea se aplica de la data faptului generator de taxa.

Scutirile cu drept de deducere sunt aplicate in masura in care persoanele impozabile pot justifica scutirea cu documentele prevazute de prezentele instructiuni. Aplicarea regimului de taxare pentru operatiuni scutite cu drept de deducere de catre persoanele impozabile nu va fi sanctionata de organele de inspectie fiscala.

In cazul operatiunilor intracomunitare pentru care se aplica masuri de simplificare in domeniul taxei pe valoarea adaugata, nu se aplica prevederile referitoare la termenul de 150 de zile pentru prezentarea documentelor, pentru justificarea scutirii de TVA putand fi avute in vedere alte elemente, precum termenul prevazut in contract sau alte aspecte specifice aplicarii masurilor de simplificare.

Procedura de aplicare a scutirii de TVA pentru fiecare operatiune in parte (export, livrare intracomunitara, transport legat direct de export, servicii accesorii legate de export etc.) poate fi consultata in lucrarea "Inspectia fiscala si scutirea de TVA!"


Foto: pexels.com

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inspectie fiscalascutire de TVAdocumente scutire tva


Data aparitiei: 25 Octombrie 2023

Votati articolul "Reguli privind inspectia fiscala a documentelor necesare scutirii de TVA":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X