email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modificari Decont de TVA: noul model pentru Formularul 300

Modificari Decont de TVA: noul model pentru Formularul 300
decont de tvaformularul 300Decontul de taxa pe valoarea adaugatascutire de tva
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat un proiect de Ordin ce intentioneaza sa aduca modificari la OPANAF nr. 1253/2021, care aproba modelul si continutul formularului (300) „Decont de taxa pe valoarea adaugata”.

Decont de TVA, formular 300: ce modificari are ANAF in vedere?

Prin art. III, pct. 46 din Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 977 din 27 octombrie 2023, incepand cu data de 1 ianuarie 2024 a fost eliminata scutirea de TVA pentru operatiunile prevazute la art. 294 alin. (5) lit. a) si b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, efectuate catre unitati spitalicesti din reteaua de stat, ramanand in vigoare doar scutirea de TVA prin restituire catre entitatile nonprofit.
 
Avand in vedere aceste modificari, Directia generala de legislatie fiscala si reglementari vamale si contabile din cadrul Ministerului Finantelor, prin adresa nr.739684/20.03.2024, a solicitat eliminarea din formularul (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" a urmatoarelor randuri:
 
- randul 14.1 ”Livrari de bunuri si prestari de servicii scutite cu drept de deducere, prevazute la art. 294 alin. (5) lit. a) si b) din Codul fiscal”;
- randul 14.2 ”Livrari de bunuri scutite cu drept de deducere, prevazute la art. 294 alin. (5) lit. c) si d) din Codul fiscal”.
 
 
In continuare, redam noul Ordin ANAF pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata": 
 
"ART. I - Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.253/2021 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata", publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 791 din 17 august 2021,  cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
 
1. Anexa nr. 1, prin care se aproba modelul si continutul formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata", se modifica si se inlocuieste cu anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
2. In anexa nr. 2, prin care sunt aprobate Instructiunile pentru completarea si depunerea formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata", la Sectiunea "Taxa pe valoarea adaugata colectata", instructiunile pentru completarea randurilor 14.1 si 14.2 se abroga.
 
ART. II - Decontul de taxa pe valoarea adaugata, prevazut in anexa la prezentul ordin, se utilizeaza incepand cu declararea obligatiilor fiscale aferente lunii in care prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
 
ART. III - Directiile de specialitate din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Directia generala de administrare a marilor contribuabili, directiile generale regionale ale finantelor publice si unitatile fiscale subordonate acestora vor lua masuri pentru ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin."
 
Foto: pixabay.com

de Alina Ilie

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
decont de tvaformularul 300Decontul de taxa pe valoarea adaugatascutire de tva


Data aparitiei: 05 Aprilie 2024

Votati articolul "Modificari Decont de TVA: noul model pentru Formularul 300":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X