email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Procedura de vanzare a unui autovehicul neamortizat integral

Procedura de vanzare a unui autovehicul neamortizat integral
autovehicul neamortizat integralscoatere din gestiune stocurimijloc fix

Procedura de vanzare a unui autovehicul neamortizat integral, inregistrat ca mijloc fix si utilizat in activitatea de inchiriere de autovehicule, implica cateva etape specifice pe care le vom prezenta in randurile de mai jos.

Analizam aceasta procedura pornind de la urmatorul studiu de caz: "Avem inregistat in mijloace fixe un autovehicul care deserveste activitatea de inchiriere auto; bunul nu este amortizat integral, iar societatea doreste sa il vanda. Poate sa il treaca din mijloc fix in marfa in vederea vanzarii? Transferul se poate face la valoarea ramasa neamortizata?"

Raspuns: Nu este necesar sa transferati un autoturism din categoria mijloacelor fixe in categoria marfurilor pentru a-l vinde, chiar daca acesta nu este amortizat integral. Vanzarea se poate realiza direct din categoria mijloacelor fixe. Puteti vinde autoturismul direct din categoria mijloacelor fixe, urmand procedurile contabile si fiscale corespunzatoare, si stabilind un pret corect bazat pe valoarea de piata. Este important sa aveti toate documentele necesare pentru a sustine valoarea de piata si pentru a asigura conformitatea cu reglementarile fiscale.

Vanzarea unui autovehicul neamortizat integral - procedura de urmat

Procedura de vanzare a unui autovehicul neamortizat integral, inregistrat ca mijloc fix si utilizat in activitatea de inchiriere de autovehicule, implica cateva etape specifice.

- Inregistrarea Operatiunii de Vanzare: Trebuie sa inregistrati vanzarea in contabilitate. Debitati contul 4111 Clienti sau 461 Debitori diversi si creditati conturile 7583 Venituri din vanzarea activelor si alte operatiuni de capital si 4427 TVA colectata .

- Inregistrarea Operatiunii de Scoatere din Gestiune: Pentru scoaterea autovehiculului din gestiune, operatiunea contabila implica debitarea conturilor 2813 Amortizarea instalatiilor si mijloacelor de transport , si 6583 Cheltuieli privind activele cedate si alte operatiuni de capital si creditarea contului 2133 Mijloace de transport

- Emiterea Facturii: Societatea care vinde autoturismul trebuie sa emita factura. Pretul de vanzare ar trebui sa reflecte pretul pietei la momentul vanzarii, mai ales daca vanzarea se face catre o persoana afiliata entitatii.

Vanzare autovehicul neamortizat integral - documente necesare

Pentru a demonstra valoarea de piata a autovehicului neamortizat integral pe care doriti sa-l vindeti, este important sa aveti la dispozitie o serie de documente si dovezi care sa sustina aceasta valoare. Acestea includ:

- Evaluare Independenta: Un raport de evaluare realizat de un evaluator autorizat. Acesta va oferi o estimare obiectiva a valorii de piata a autovehiculului, luand in considerare factori precum vechimea, starea, kilometrajul, marca si modelul, precum si tendintele pietei auto.

- Compararea Preturilor: Dovezi ale preturilor cerute pentru vehicule similare pe piata, cum ar fi anunturi de vanzare, liste de preturi de la dealeri auto sau alte surse relevante.

- Istoricul Vehiculului: Documentatia vehiculului, inclusiv istoricul de service si reparatii, care poate influenta valoarea acestuia.

- Documentatia Financiara: Inregistrarile contabile ale vehiculului, inclusiv istoricul de amortizare si orice alte cheltuieli legate de vehicul care ar putea afecta valoarea sa.

- Certificat de Conformitate: Un document care atesta conformitatea vehiculului cu standardele tehnice.

- Documente Legale: Acte de proprietate, cum ar fi certificatul de inmatriculare si cartea de identitate a vehiculului.

Este important sa retineti ca aceste documente vor servi nu doar pentru a justifica valoarea de piata a vehiculului, ci si pentru a asigura transparenta si legalitatea intregului proces de vanzare.

Raspuns oferit in luna decembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
autovehicul neamortizat integralscoatere din gestiune stocurimijloc fix


Data aparitiei: 14 Decembrie 2023
Ultima actualizare: 09 Februarie 2024

Votati articolul "Procedura de vanzare a unui autovehicul neamortizat integral":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X