email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

e-Factura 2024: cele mai frecvente 50 de dificultati intalnite in practica de contabili

e-Factura 2024: cele mai frecvente 50 de dificultati intalnite in practica de contabili
e-facturafactura electronicaerori e-factura

Facturarea electronica a generat in practica probleme greu de anticipat. Firmele s-au confruntat brusc cu o schimbare radicala a modului lor de lucru, ceea ce a generat instantaneu o multime de situatii foarte dificil de gestionat. Ca urmare, intrebarile au inceput sa curga.

Multe dintre aceste intrebari sunt foarte specifice, de genul: „Oare societatea mea, cu codul CAEN X, care comercializeaza produsele Y catre clientii Z, trebuie sa emita facturi electronice incepand cu 1 ianuarie 2024?”. Altele sunt insa intrebari care puncteaza excelent probleme de interes general, la care nu v-ati fi gandit (gasiti mai jos cateva exemple).

Iar vestea buna este ca toate aceste intrebari, de fapt cele mai reprezentative 50 dintre ele, sunt rezolvate cu profesionalism intr-o lucrare de ultima ora si a carei utilitate in contextul actual este mai mult decat evidenta: E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!

Lucrarea explica excelent legislatia in vigoare in ceea ce priveste sistemul e-Factura si ofera solutii sigure pentru situatiile controversate pe care simpla lectura a acestor acte normative nu reuseste sa le limpezeasca.

Exemple de probleme solutionate in lucrare

1. O factura incarcata in sistemul e-Factura poate fi platita in numerar?

2. Daca dintr-o eroare la intocmirea facturilor de prestari servicii s-a omis un numar de facture, acea factura se anuleaza. Se declara in Ro e-Factura? ...detalii aici >>

3. Un CMI (cabinet medical individual), care emite o factura/luna pentru a fi decontata de CNAS, are obligatia de a o transmite in e-Factura?

4. Efectuam livrari intracomunitare de bunuri si servicii. Suntem obligati sa declaram in e-Factura facturile emise catre partenerii intracomunitari inregistrati in scopuri de TVA? 

5. De la 01.01.2024 trebuie raportate in e-Factura toate facturile emise catre persoanele juridice. Este obligatoriu de trecut codul CPV si NC8 la produsele comercializate daca nu au risc fiscal? ...detalii aici >>

6. Facturile de la transportatori se vor incarca in E-factura, dar ei sunt obligati sa incarce si CMR-ul in E-factura sau le vom primi intr-o corespondenta email/posta?

7. O societate nu are implementat sistemul RO e-Factura. Pana la 30.04 pot transmite in continuare facturile in format PDF? Un client ne-a transmis ca nu va inregistra factura trimisa in luna ianuarie si nu o va achita decat daca este transmisa prin RO e-Factura. Are temei legal aceasta amenintare?

8. Trebuie sa ne inscriem in Registrul operatorilor care au optat pentru utilizarea sistemului RO e-Factura? Pana acum puteam sa transmitem factura electronica fara sa fim inscrisi in Registru pentru produsele cu risc fiscal si facturile B2G. Daca ne inscriem va trebui sa transmitem toate facturile, inclusiv si cele catre persoane fizice? ...detalii aici >>

9. De la 01.01.24 este obligatoriu sa emitem si sa primim facturile de la furnizori si pe suport hartie? Daca furnizorul nu le transmite sau nu descarc confirmarea, este valabila factura de achizitie?

10. Facturile catre persoane fizice emise de societate trebuie sa le incarcam in e-factura? Si daca nu, TVA aferenta acestora este corect inregistrata in decontul 300? Mai putem deduce facturile simplificate si bonurile fiscale (de combustibil) de la furnizor cu codul fiscal al societatii?

11. Facturile emise de catre PFA sau SRL catre persoane juridice nerezidende, companii din UE sau NON-UE pentru prestari de servicii suport si consultanta, trebuie transmise prin E-Factura?

12. Facturile de la UBER catre persoane juridice trebuie trimise in e-Factura? ...detalii aici >>

Etc.

Sunt spete selectate de serviciul de consultanta al Grupului Rentrop & Straton care a primit zilele acestea sute de intrebari din partea contabililor, privind situatii concrete care apar in contextul creat de introducerea sistemului RO e-Factura. 

Parcurgeti chiar acum lucrarea E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!

Simpla parcurgere a celor 50 de spete rezolvate dovedeste cat de complexe sunt lucrurile in realitate si cate chestiuni de detaliu pot aparea. Dar dvs. puteti gestiona aceste schimbari fara stres. Consultati lucrarea E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri si veti fi mai linistit, avand la indemana solutiile unor specialisti de top. Si totodata veti beneficia de garantia ca in relatia cu ANAF procedati corect.

Click aici pentru Formularul de Comanda >>
 

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
e-facturafactura electronicaerori e-factura


Data aparitiei: 16 Ianuarie 2024

Votati articolul "e-Factura 2024: cele mai frecvente 50 de dificultati intalnite in practica de contabili":
Rating:

Nota: 3.83 din 5 din 23 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici