Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Deducere integrala cheltuieli combustibil: Ce documente trebuie sa intocmiti

Data actualizarii: 19 Mai 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Deducere integrala cheltuieli combustibil: Ce documente trebuie sa intocmiti
deductibilitate cheltuieli autocheltuieli cu autovehiculecheltuieli deductibile autoturismefoi de parcurs

In cadrul unei societati comerciale, autovehiculele reprezinta o componenta esentiala a activitatii operationale, fiind utilizate pentru transportul de marfuri, deplasarea angajatilor, prestarea de servicii sau desfasurarea altor activitati specifice.

Baza legala

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Baza legala

In cazul cheltuielilor privind combustibilul, referinta legala o regasim la art. 25 Cod fiscal:
Potrivit art. 25 alin. (3) lit. l) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal:

(3) Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata:
(...)
l) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului. (...)

Potrivit pct. 16 alin. (1) din Normele metodologice emise in aplicarea Codului fiscal:

In sensul prevederilor art. 25 alin. (3) lit. l) din Codul fiscal, regulile de deducere, termenii si expresiile utilizate, conditiile in care vehiculele rutiere motorizate, supuse limitarii fiscale, sunt cele prevazute la pct. 68 din normele metodologice date in aplicarea art. 298 al titlului VII Taxa pe valoarea adaugata din Codul fiscal.

La pct. 68 alin. (2) din Norme sunt urmatoarele prevederi:

(2) In cazul vehiculelor care sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, in sensul art. 298 alin. (1) din Codul fiscal, taxa aferenta cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului si cheltuielilor legate de aceste vehicule este deductibila conform regulilor generale prevazute la art. 297 si la art. 299 - 301 din Codul fiscal, nefiind aplicabila limitarea la 50% a deducerii taxei. Utilizarea in scopul activitatii economice a unui vehicul cuprinde, fara a se limita la acestea: deplasari in tara sau in strainatate la clienti/furnizori, pentru prospectarea pietei, deplasari la locatii unde se afla puncte de lucru, la banca, la vama, la oficiile postale, la autoritatile fiscale, utilizarea vehiculului de catre personalul de conducere in exercitarea atributiilor de serviciu, deplasari pentru interventie, service, reparatii, utilizarea vehiculelor de test-drive de catre dealerii auto. Este obligatia persoanei impozabile sa demonstreze ca sunt indeplinite toate conditiile legale pentru acordarea deducerii, astfel cum rezulta si din hotararea Curtii Europene de Justitie in Cauza C-268/83 D.A. Rompelman si E.A. Rompelman - Van Deelen impotriva Minister van Financien. In vederea exercitarii dreptului de deducere a taxei orice persoana impozabila trebuie sa detina documentele prevazute de lege pentru deducerea taxei si sa intocmeasca foaia de parcurs care trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.

Tot ce trebuie sa stiti despre regimul fiscal-contabil al cheltuielilor cu autovehiculele! Scapati de riscul unor deduceri incorecte si de stresul sanctiunilor ANAF! Parcurgeti chiar acum lucrarea Autoturisme pe firma. Regimul fiscal-contabil! Contine informatii la zi, in conformitate cu legislatia din 2025! Click aici >>

Documentele necesare pentru deducerea integrala a cheltuielilor

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Documentele necesare pentru deducerea integrala a cheltuielilor

Daca luam exemplul unei societati cu activitate de proiectare in constructii, care detine autoturisme utilizate pentru deplasarile angajatilor pe santiere sau la sediul partenerilor de afaceri, si avand in vedere ca aceste autoturisme sunt folosite exclusiv in scopuri economice, poate sa deduca integral cheltuielile cu combustibilul si alte cheltuieli legate de autovehicule (reparatii, intretinere, taxe, asigurari etc.), deoarece autovehiculele sunt folosite exclusiv pentru activitatile profesionale ale firmei.

Documentele necesare pentru deducerea integrala a cheltuielilor sunt:

- foi de parcurs, care trebuie sa cuprinda urmatoarele infomatii: data deplasarii, traseul urmat (locatiile de plecare si destinatie), scopul deplasarii (ex: santier, sediu client/furnizor), numele persoanelor care au efectuat deplasarea, numarul de kilometri parcursi;

- ordine de deplasare, necesare pentru a aproba deplasarile si pentru a avea o evidenta clara a activitatilor legate de fiecare deplasare;



- facturi pentru combustibil si alte cheltuieli, pentru a justifica cheltuielile efectuate (de exemplu, cheltuieli cu combustibilul, intretinerea si reparatiile autovehiculelor, taxele si asigurarile).

Concluzie

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Concluzie

In concluzie, in cazul prezentat, cheltuielile cu combustibilul si alte cheltuieli legate de autovehicule se pot deduce integral, avand in vedere ca autoturismele sunt folosite exclusiv in scopuri economice. Este esential sa fie intocmite foi de parcurs si ordine de deplasare pentru a justifica deplasarile efectuate, precum detinerea facturilor emise pentru combustibil si alte cheltuieli legate de intretinerea autovehiculelor.

Pentru bonurile fiscale si facturile de combustibil cu deductibilitate 50%, monografie contabila este urmatoarea (exemplu: bon de combustibil cu valaore 100 lei plus tva):

%            = 401    119 lei

6022 deductibil          50 lei
6022 nedeductibil      50 lei
4426 deductibil       9,50 lei
4426 nedeductibil   9.50 lei

Limitare deductibilitate TVA:

6022 nedeductibil = 4426 nedeductibil 4.75 lei
6022 deductibil = 4426 nedeductibil     4.75 lei

Recomandarea este sa se creeze analitice atat la contul de cheltuiala, cat si la TVA, separat pentru partea deductibila si separat pentru partea nedeductibila, astfel aveti o evidenta clara a acestor conturi.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X