Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Ce cheltuieli au deductibilitate limitata la calculul rezultatului fiscal

Data actualizarii: 29 Ianuarie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce cheltuieli au deductibilitate limitata la calculul rezultatului fiscal
cheltuieli deductibile limitatcheltuieli nedeductibilecheltuieli deductibile autoturisme
Pentru anumite categorii de cheltuieli, Codul fiscal stabileste o limita pana la care acestea sunt deductibile. Dincolo de aceasta limita, cheltuielile devin nedeductibile la calculul rezultatului fiscal. Cheltuielile nedeductibile la calculul profitului impozabil cuprind atat cheltuieli nedeductibile integral, cat si cheltuieli efectuate peste limita deductibilitatii stabilite prin lege.
 
Cheltuielile care sunt incadrate in categoria de cheltuieli cu deductibilitate limitata si limitele pana la care se acorda deductibilitatea sunt diferite de la o perioada la alta, in functie de:
 
    • sistemul fiscal practicat;
    • masurile de protectie sociala promovate de stat;
    • necesitati bugetare.
 
Toate modificarile din lege privind Deducerile, analizate si explicate detaliat. Ce cheltuieli sunt deductibile? Si ce cheltuieli NU sunt deductibile? Detalii aici >>

Cheltuieli deductibile limitat

Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata la calculul rezultatului fiscal:
 
    • cheltuielile de protocol in limita unei cote de 2% aplicata asupra profitului contabil la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit si cheltuielile de protocol;
    • cheltuielile sociale, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii;
    • cheltuielile reprezentand tichetele de masa si vouchere de vacanta acordate de angajatori, potrivit legii;
    • scazamintele, perisabilitatile, pierderile rezultate din manipulare/depozitare, potrivit legii;
    • pierderile tehnologice care sunt cuprinse in norma de consum proprie necesara pentru fabricarea unui produs sau prestarea unui serviciu;
    • cheltuielile cu dobanda si alte costuri echivalente dobanzii din punct de vedere economic;
    • cheltuielile cu provizioane/ajustari pentru depreciere si rezerve;
    • amortizarea;
    • cheltuielile pentru functionarea, intretinerea si repararea locuintelor de serviciu;
    • cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente unui sediu aflat in locuinta proprietate personala a unei persoane fizice, folosita si in scop personal, deductibile in limita corespunzatoare suprafetelor puse la dispozitia societatii in baza contractelor incheiate intre parti, in acest scop; 
    • 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
 
- vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
- vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
- vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata
-  vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata;
- vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.
 
Pentru a beneficia de deductibilitatea integrala la calculul rezultatului fiscal, trebuie sa existe documente financiar-contabile si intocmite foi de parcurs care sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
 
In cadrul cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate supuse limitarii fiscale de 50% se cuprind cheltuielile direct atribuibile unui vehicul, cum sunt: impozitele locale, asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, inspectiile tehnice periodice, rovinieta, chiriile, partea nedeductibila din taxa pe valoarea adaugata, dobanzile, comisioanele.
 
Aplicarea limitei de 50% pentru stabilirea valorii nedeductibile la determinarea rezultatului fiscal se efectueaza dupa aplicarea limitarii aferente taxei pe valoarea adaugata, respectiv aceasta se aplica si asupra taxei pe valoarea adaugata pentru care nu s-a acordat drept de deducere din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata.
 

Cheltuieli deductibile limitat - exemplu practic

Determinarea valorii nedeductibile a cheltuielilor cu inspectiile tehnice aferente unui vehicul care nu este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice
- cheltuielile cu inspectiile tehnice 1.000 lei
- partea de TVA nedeductibila 95 lei
- baza de calcul al valorii nedeductibile a cheltuielilor cu inspectiile tehnice – 1.095 lei (1.000 + 95)
- valoarea nedeductibila a cheltuielilor cu inspectiile tehnice 1.095 x 50% = 547,5 lei.
 
 • cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare ale persoanei juridice, deductibile limitat la un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii.
 
Comandati acum exemplarul dvs. din lucrarea Cheltuieli deductibile si nedeductibile! Este UNICUL instrument de pe piata lucrarilor de specialitate care elimina ACUM toate semnele de intrebarea ridicate de Codul fiscal, la capitolul deductibilitatea cheltuielilor!
 
 
Foto: pixabay.com





Articole Similare