In conformitate cu prevederile art. 6 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ.
De asemenea, potrivit pct. 2 din Normele generale de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile, aprobate prin ORDINUL nr. 2.634 din 5 noiembrie 2015, documentele justificative trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente principale:
- denumirea documentului;
- denumirea/numele si prenumele si, dupa caz, sediul persoanei juridice/adresa persoanei fizice care intocmeste documentul;
- numarul documentului si data intocmirii acestuia;
- mentionarea partilor care participa la efectuarea operatiunii economico-financiare (cand este cazul);
- continutul operatiunii economico-financiare si, atunci cand este necesar, temeiul legal al efectuarii acesteia;
- datele cantitative si valorice aferente operatiunii economico-financiare efectuate, dupa caz;
- numele si prenumele, precum si semnaturile persoanelor care raspund de efectuarea operatiunii economico-financiare.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 20100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Un bon fiscal trebuie sa contina cel putin urmatoarele elemente, asa cum sunt enumerate la art. 319 alin. (21) pentru facturile simplificate: data emiterii, identificarea persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile, identificarea tipului de bunuri sau servicii furnizate, suma taxei colectate sau informatiile necesare pentru calcularea acesteia si, in cazul documentelor sau mesajelor tratate drept factura, o referire specifica si clara la factura initiala si la detaliile specifice care se modifica.
Bon fiscal fara CUI: studiu de caz privind deducerea TVA
Intrebare: "Doua persoane, administratorul societatii si un angajat isi folosesc partial in baza unui contract incheiat cu societatea masina personala pentru interesele firmei. Se pot deduce 50% din cheltuielile: carburant, casco, rca, reparatii diverse, alte consumabile. Pe bonul de benzina avand in vedere ca masina este personala si deducerea de 50% si nu implica existenta unei foi de parcurs mai trebuie trecut CUI-ul firmei pentru deducere."
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
In cazul in care pe bonul fiscal primit nu este inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA, se vor avea in vedere normele emise in aplicarea art. 299, pct. 69, alineatul (6), care specifica faptul ca "Pentru achizitiile de bunuri si servicii pe baza de bonuri fiscale emise in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, deducerea taxei poate fi justificata cu bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, in conformitate cu prevederile art. 319 alin. (12), (13) si (21) din Codul fiscal, daca furnizorul/prestatorul a mentionat pe bonul fiscal, cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal, codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului. Prevederile acestui alineat se completeaza cu cele ale pct. 67."
Important! Aceasta inseamna ca pentru a beneficia de deducerea taxei, bonul fiscal trebuie sa indeplineasca anumite conditii specifice unei facturi simplificate si sa contina codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului. Daca aceste cerinte nu sunt indeplinite, deducerea taxei nu se aplica.
Documentele care stau la baza inregistrarilor in contabilitate trebuie sa furnizeze toate informatiile prevazute de normele legale in vigoare pentru a dobandi calitatea de document justificativ. Aceasta inseamna ca, in lipsa codului de inregistrare in scopuri de TVA pe bonul fiscal, acesta poate sa nu fie suficient pentru a justifica deducerea taxei pe valoarea adaugata, dar cheltuielile efectuate raman recunoscute in contabilitate atat timp cat exista alte documente justificative care sa confirme aceste cheltuieli conform legislatiei aplicabile.
Ca urmare, aceste cheltuieli sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, in conditiile in care se justifica aceste cheltuieli pe baza documentelor care atesta intrarea in gestiune a bunurilor achizitionate (NIR) sau a altor documente aprobate de persoanele care autorizeaza efectuarea acestor operatiuni (ordin de deplasare, decont de cheltuieli) care se anexeaza la bonul fiscal, intocmite conform prevederilor OMFP nr. 2634/2015.
De retinut! In concluzie, in lipsa codului de inregistrare in scopuri de TVA pe bonul fiscal, deducerea taxei pe valoarea adaugata nu este aplicabila conform prevederilor legale. Cu toate acestea, cheltuielile efectuate raman recunoscute in contabilitate, iar acestea pot fi deductibile la calculul impozitului pe profit, in conformitate cu regulile fiscale aplicabile, cu conditia sa fie justificate corespunzator conform prevederilor legale si sa fie inregistrate in conformitate cu principiile contabilitatii.
Raspuns oferit in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com