email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect ANAF: Procedura privind inscrierea in Registrul RO e-Factura executari silite si modelul formularului 079

Proiect ANAF: Procedura privind inscrierea in Registrul RO e-Factura executari silite si modelul formularului 079
Registrul RO e-Factura executari siliteformular 079executari silite

Printr-un proiect de ordin pus recent in dezbatere, ANAF stabileste procedura privind organizarea si inscrierea in cadrul Registrului RO e-Factura executari silite, precum si a modelului, continutului si instructiunilor de completare ale formularului (079) "Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura executari silite".  Acesta se utilizeaza de organele de executare silita,  inclusiv executorii judecatoresti si Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, care emit facturi in numele si in contul furnizorilor, persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

In referatul de aprobare a proiectului de ordin aflat in dezbatere, ANAF aminteste ca prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 69/2024 au fost aprobate o serie de modificari si completari ale unor acte normative in domeniul gestionarii si implementarii sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si al aparatelor de marcat electronice fiscale, precum si pentru alte masuri fiscale.
Una dintre acestea a vizat instituirea obligatiei de a transmite facturile prin/in sistemul national privind factura electronica RO eFactura in sarcina organelor de executare silita, inclusiv executorilor judecatoresti si Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, atunci cand emit facturi in numele si in contul furnizorilor – persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, in situatia in care furnizorul ar avea obligatia de transmitere a facturilor prin sistem sau de raportare a acestora in sistem, si a organizarii unui registru in care sa figureze aceste organe de executare silita.

Registrul RO e-Factura  executari silite: ce informatii cuprinde

Registrul RO e-Factura  executari silite este gestionat, din punct de vedere informatic, cu ajutorul aplicatiei informatice puse la dispozitie de Centrul National pentru Informatii Financiare din cadrul Ministerului Finantelor.

Registrul cuprinde urmatoarele informatii:
a) codul de identificare fiscala al organului de executare silita;
b) denumirea  organului de executare silita;
c) adresa domiciliului fiscal al organului de executare silita;
d) data la care organul de executare silita a solicitat inregistrarea in Registrul RO e-Factura  executari silite;
e) data inscrierii in Registrul RO e-Factura executari silite.


15. Registrul se actualizeaza permanent, pe baza cererilor de inregistrare in Registrul RO e-Factura executari silite depuse de organele de executare silita si a informatiilor detinute de organele fiscale cu privire la radierea contribuabililor din Registrul contribuabililor/ platitorilor. 

Inscrierea si radierea in/din Registrul RO e-Factura executari silite

Inscrierea in Registrul RO e-Factura executari silite se face prin transmiterea formularului (079) „Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura executari silite“, avand bifata sectiunea III. Prin exceptie, organele de executare silita din subordinea organelor fiscale centrale se inregistreaza din oficiu, incepand cu data intrarii in vigoare a prezentului ordin, pe baza informatiilor existente in bazele de date ale Ministerului Finantelor.

Formularul (079) „Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura executari silite“ se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, potrivit legii.
Organul de executare silita care a solicitat utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura se considera inscris in Registrul RO e-Factura executari silite incepand cu ziua imediat urmatoare transmiterii formularului (079).
Organul de executare silita este radiat din Registrul RO e-Factura executari silite de la data radierii din Registrul contribuabililor/ platitorilor, potrivit legii.

Click aici pentru Formularul 079 >>

Instructiuni de completare a formularului (079) „Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura executari silite“

Formularul (079) „Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura executari silite“ se completeaza si se transmite de catre organele de executare silita, inclusiv executorii judecatoresti si Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, care emit facturi in numele si in contul debitorilor, persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent daca debitorii sunt sau nu inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru livrarile de bunuri efectuate in cadrul operatiunilor de executare silita sau de valorificare a bunurilor mobile si imobile sechestrate in cadrul procesului penal, care au obligatia sa respecte prevederile art. 5, 9^1, art. 10 alin. (1) si art. 10^1 alin. (2) si (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea, cu modificarile si completarile ulterioare.

Formularul se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, potrivit legii.

Completarea formularului se face astfel:

Sectiunea I „Date de identificare a organului de executare silita“
Caseta „Denumire“ se completeaza cu denumirea organului de executare silita care emite facturi in numele si in contul debitorilor, pe care le transmite acestora, precum si cumparatorilor, folosind sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.
Caseta „Cod de identificare fiscala“ se completeaza cu codul identificare fiscala atribuit organului de executare silita, inscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta.
In situatia in care formularul se completeaza de catre imputernicit/reprezentantul legal, desemnat potrivit legii, se inscriu codul de identificare fiscala atribuit de organul fiscal competent organului de executare silita pentru care se completeaza formularul, precum si datele de identificare ale acestuia.
Caseta „Domiciliul fiscal“ se completeaza cu datele privind adresa domiciliului fiscal al organului de executare silita.

Sectiunea II „Reprezentare prin imputernicit/reprezentant legal“
Se marcheaza cu „X“ in functie de reprezentarea organului de executare silita in relatia cu organul fiscal, prin imputernicit/ reprezentant legal, si se inscriu numarul si data inregistrarii la organul fiscal, de catre imputernicit, a actului de imputernicire, in original sau in copie legalizata, sau numarul si data documentului care atesta calitatea de reprezentant legal.
Date de identificare
Se completeaza cu datele de identificare ale imputernicitului/ reprezentantului legal, dupa caz.

Sectiunea III „Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura executari silite“ 
Se bifeaza de catre organele de executare silita, inclusiv executorii judecatoresti si Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, care emit facturi in numele si in contul debitorilor, persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, care solicita inregistrarea in Registrul RO e-Factura executari silite, conform prevederilor art. 102 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021, cu modificarile si completarile ulterioare, in vederea utilizarii sistemului national privind factura electronica RO eFactura, pentru transmiterea facturilor catre debitori si cumparatori, ca urmare a livrarilor de bunuri efectuate in cadrul operatiunilor de executare silita sau de valorificare a bunurilor mobile si imobile. 
Caseta „Numele persoanei care face cererea“ se completeaza cu numele persoanei care intocmeste formularul (079).
Caseta „Functia/Calitatea“ se completeaza cu functia/calitatea pe care o are persoana care intocmeste formularul (079). In situatia in care formularul (079) se completeaza de catre imputernicit/reprezentantul legal, desemnat potrivit legii, se inscrie „Imputernicit“ sau „Reprezentant legal“, dupa caz.

Foto: pexels.com


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

Atentie! S-a modificat legislatia privind impozitul minim pe cifra de afaceri


Important!
Incepand cu 1 ianuarie 2024, firmele cu o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro in anul precedent si care in anul de calcul determina un impozit pe profit mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA) sunt obligate sa plateasca un impozit minim pe cifra de afaceri de 1%.

Problema e ca aceasta modificare, introdusa prin Legea nr. 296/2023, lasa loc de interpretari.

Explicatii complete si solutiile optime, in lucrarea Impozitul minim pe cifra de afaceri. Fiscalitate aplicata. 

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Registrul RO e-Factura executari siliteformular 079executari silite


Data aparitiei: 04 Iulie 2024

Votati articolul "Proiect ANAF: Procedura privind inscrierea in Registrul RO e-Factura executari silite si modelul formularului 079":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X