Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

e-Factura: Modificari aduse de OUG 69/2024

Data actualizarii: 15 Iulie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
e-Factura: Modificari aduse de OUG 69/2024
e-facturaoug 69/2024autofacturafacturi simplificate

Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita aduce la cunostinta contribuabililor interesati, ca prin O.U.G. nr. 69 din 21 iunie 2024 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul gestionarii si implementarii sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si al aparatelor de marcat electronice fiscale, precum si pentru alte masuri fiscale au fost aduse unele precizari privind sistemul e–Factura.

e-Factura: modificari aduse de OUG 69/2024

Principalele modificari au vizat:

A fost definita relatia B2C - tranzactia avand ca obiect executia de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii dintre un operator economic si o persoana neimpozabila.

In perioada 1 iulie 2024 - 31 decembrie 2024, operatorii economici, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania efectuate in relatia B2C, pot transmite facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO eFactura (optional).

e-Factura si e-Transport: Aflati exact ce obligatii aveti, ce erori puteti comite, cum sa evitati amenzile! Detalii aici >>

Incepand cu data de 1 ianuarie 2025, operatorii economici, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania, efectuate in relatia B2C, au obligatia sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO eFactura (obligatoriu). Fac exceptie facturile simplificate.

Livrarile de bunuri/Prestarile de servicii efectuate catre o persoana fizica care se identifica in relatia cu furnizorul/prestatorul prin codul numeric personal (CNP) se considera efectuate in relatia B2C. Furnizorii sunt obligati sa transmita facturile emise catre destinatari conform prevederilor din Codul fiscal.

Organele de executare silita, inclusiv executorii judecatoresti si Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, care emit facturi in numele si in contul furnizorilor, persoane impozabile stabilite in Romania, pentru livrarile de bunuri efectuate in cadrul operatiunilor de executare silita sau de valorificare a bunurilor mobile si imobile sechestrate in cadrul procesului penal, au obligatia sa transmita facturile in sistemul RO e-Factura. Pentru


indeplinirea obligatiilor se organizeaza Registrul RO e-Factura executari silite.

Persoanele impozabile stabilite in Romania care emit facturi pentru operatiuni care nu sunt in sfera de aplicare a TVA sau pentru sume care nu se includ in baza de impozitare a TVA, pentru care nu exista obligatia emiterii unei facturi, nu au obligatia utilizarii sistemului national RO e-Factura pentru aceste facturi.

Autofacturile emise de persoanele impozabile stabilite in Romania in baza prevederilor art. 319 alin. (8) din acelasi act normativ, se considera facturi emise in relatia B2B.

Asociatiile si fundatiile, alte asociatii fara scop lucrativ/patrimonial, partidele politice, cultele, care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA, nu au obligatia utilizarii sistemului
national RO e-Factura pentru facturile emise in perioada 1 iulie 2024 - 30 iunie 2025, dar pot opta pentru utilizarea sistemului national RO e-Factura.

In situatia in care opteaza pentru transmiterea facturilor in sistemul national RO eFactura, aceste persoane sunt obligate sa fie inregistrate in Registrul RO e-Factura optional.

Daca astfel de persoane desfasoara activitati economice au obligatia de a solicita inscrierea in Registrul RO e-Factura obligatoriu pana la data de 1 iulie 2025, in cazul in care nu au optat deja pentru aplicarea sistemului RO e-Factura. Daca incep sa desfasoare activitati economice dupa data de 30 iunie 2025 au obligatia de a solicita inscrierea in Registrul RO e-Factura obligatoriu inainte de a incepe desfasurarea activitatilor economice si sunt inscrise in
registru in termen de 3 zile lucratoare de la data solicitarii.

Agricultorii persoane fizice care aplica Regimul special pentru agricultori prevazut la art. 315^1 din Codul fiscal, nu au obligatia utilizarii sistemului national RO e-Factura pentru facturile emise in perioada 1 iulie 2024 - 30 iunie 2025.
In cazul in care este obligatorie transmiterea facturii prin sistemul national RO eFactura, beneficiarii care nu primesc facturile prin sistem in termenul prevazut de lege, pentru livrari de bunuri/prestari de servicii pentru care plata se face la momentul livrarii/prestarii, pot notifica organele fiscale competente in acest sens.

Mentionam ca prevederile au intrat in vigoare la data de 1 iulie 2024.
 

Citeste si: e-Factura - 10 recomandari pentru a evita sanctiunile >>

Foto: pixabay.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X