Prin OPANAF nr. 6.138/2024, publicat in Monitorul Oficial nr. 833 din 21 august 2024, se stabilesc cazurile speciale de executare silita, precum si structurile abilitate cu ducerea la indeplinire a masurilor asiguratorii si efectuarea procedurii aferente.
Ce se intelege prin cazuri speciale de executare silita
Prin cazuri speciale de executare silita se intelege punerea in aplicare a dispozitiilor legale in materie de executare, generata de:
1. hotararile judecatoresti definitive pronuntate in materie penala, prin care s-a dispus recuperarea unor creante bugetare de la debitori persoane fizice, juridice sau de la orice alte entitati;
2. inscrisurile emise in materie penala de catre instantele de judecata, privind ducerea la indeplinire de catre organele de executare silita din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala a masurilor asiguratorii sau, dupa caz, de ridicare a acestora;
3. ordinele presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, prin care s-a dispus blocarea fondurilor sau a resurselor economice care se afla in proprietate, sunt detinute sau se afla sub controlul persoanelor fizice ori juridice care au fost identificate ca fiind persoane sau entitati desemnate, ce fac obiectul sanctiunilor internationale, potrivit legii;
4. alte titluri executorii prin care se stabilesc dobanzi, penalitati de intarziere, majorari de intarziere sau alte sume, dispuse, dar neindividualizate, prin hotarari judecatoresti definitive, cele prin care se stabileste cuantumul cheltuielilor de executare silita, precum si cele prin care se stabileste suma reprezentand diferenta de pret si/sau cheltuielile prilejuite cu urmarirea bunului.
La nivelul directiilor generale regionale ale finantelor publice, serviciul/compartimentul executari silite cazuri speciale este structura abilitata cu ducerea la indeplinire a masurilor asiguratorii si efectuarea procedurii de executare silita in cazurile speciale, cu exceptia infiintarii popririlor bancare si a popririlor la terti prin mijloace electronice si a hotararilor judecatoresti definitive pronuntate in materie penala prin care s-a dispus doar recuperarea unor cheltuieli judiciare care se realizeaza de catre organele fiscale centrale competente care administreaza creantele bugetare.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Organizarea evidentei creantelor bugetare, precum si emiterea deciziilor prin care se stabilesc obligatii fiscale accesorii, inclusiv modul de stingere a acestora, se realizeaza de catre organul fiscal central competent in administrarea contribuabililor.
Serviciul/Compartimentul executari silite cazuri speciale emite si comunica contribuabililor, potrivit legii, titlurile executorii prin care se stabilesc sumele prevazute mai sus, cu exceptia celor in care sunt individualizate obligatii fiscale accesorii.
Titlurile executorii insotite de dovada comunicarii acestora, se transmit organelor fiscale centrale competente in administrarea contribuabililor.
Organul fiscal central competent in administrarea contribuabililor transmite, dupa caz, catre serviciul/compartimentul executari silite cazuri speciale in a carui raza teritoriala se afla, in vederea continuarii sau incetarii modalitatilor de executare silita, un raport care va cuprinde informatii cu privire la:
a) infiintarea popririi asupra disponibilitatilor banesti;
b) infiintarea popririi la tert asupra disponibilitatilor banesti;
c) calculul obligatiilor fiscale accesorii;
d) stingerea efectuata asupra creantelor bugetare.
La nivelul Directiei generale de administrare a marilor contribuabili, structura abilitata cu ducerea la indeplinire a masurilor asiguratorii si efectuarea procedurii de executare silita in cazurile speciale este Serviciul de executare silita din cadrul acestei structuri.
Actele de executare emise la nivelul serviciului executari silite cazuri speciale se avizeaza de catre seful serviciului si se aproba de catre directorul executiv colectare din cadrul directiei generale regionale a finantelor publice, in calitate de conducator al organului de executare.
Actele de executare emise la nivelul compartimentului executari silite cazuri speciale se avizeaza de catre directorul executiv colectare si se aproba de catre directorul general din cadrul directiei generale regionale a finantelor publice, in calitate de conducator al organului de executare.
Foto: pexels.com