email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF: Cum vor fi organizate executarile silite in cazurile speciale

ANAF: Cum vor fi organizate executarile silite in cazurile speciale
executare silitapopriri bancareacte de executare silita

Prin OPANAF nr. 6.138/2024, publicat in Monitorul Oficial nr. 833 din 21 august 2024, se stabilesc cazurile speciale de executare silita, precum si structurile abilitate cu ducerea la indeplinire a masurilor asiguratorii si efectuarea procedurii aferente.

Ce se intelege prin cazuri speciale de executare silita

Prin cazuri speciale de executare silita se intelege punerea in aplicare a dispozitiilor legale in materie de executare, generata de:

1. hotararile judecatoresti definitive pronuntate in materie penala, prin care s-a dispus recuperarea unor creante bugetare de la debitori persoane fizice, juridice sau de la orice alte entitati;

2. inscrisurile emise in materie penala de catre instantele de judecata, privind ducerea la indeplinire de catre organele de executare silita din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala a masurilor asiguratorii sau, dupa caz, de ridicare a acestora;

3. ordinele presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, prin care s-a dispus blocarea fondurilor sau a resurselor economice care se afla in proprietate, sunt detinute sau se afla sub controlul persoanelor fizice ori juridice care au fost identificate ca fiind persoane sau entitati desemnate, ce fac obiectul sanctiunilor internationale, potrivit legii;

4. alte titluri executorii prin care se stabilesc dobanzi, penalitati de intarziere, majorari de intarziere sau alte sume, dispuse, dar neindividualizate, prin hotarari judecatoresti definitive, cele prin care se stabileste cuantumul cheltuielilor de executare silita, precum si cele prin care se stabileste suma reprezentand diferenta de pret si/sau cheltuielile prilejuite cu urmarirea bunului.

La nivelul directiilor generale regionale ale finantelor publice, serviciul/compartimentul executari silite cazuri speciale este structura abilitata cu ducerea la indeplinire a masurilor asiguratorii si efectuarea procedurii de executare silita in cazurile speciale, cu exceptia infiintarii popririlor bancare si a popririlor la terti prin mijloace electronice si a hotararilor judecatoresti definitive pronuntate in materie penala prin care s-a dispus doar recuperarea unor cheltuieli judiciare care se realizeaza de catre organele fiscale centrale competente care administreaza creantele bugetare.

Organizarea evidentei creantelor bugetare, precum si emiterea deciziilor prin care se stabilesc obligatii fiscale accesorii, inclusiv modul de stingere a acestora, se realizeaza de catre organul fiscal central competent in administrarea contribuabililor.

Serviciul/Compartimentul executari silite cazuri speciale emite si comunica contribuabililor, potrivit legii, titlurile executorii prin care se stabilesc sumele prevazute mai sus, cu exceptia celor in care sunt individualizate obligatii fiscale accesorii.

Titlurile executorii insotite de dovada comunicarii acestora, se transmit organelor fiscale centrale competente in administrarea contribuabililor. 

Organul fiscal central competent in administrarea contribuabililor transmite, dupa caz, catre serviciul/compartimentul executari silite cazuri speciale in a carui raza teritoriala se afla, in vederea continuarii sau incetarii modalitatilor de executare silita, un raport care va cuprinde informatii cu privire la:
a) infiintarea popririi asupra disponibilitatilor banesti;
b) infiintarea popririi la tert asupra disponibilitatilor banesti;
c) calculul obligatiilor fiscale accesorii;
d) stingerea efectuata asupra creantelor bugetare.

La nivelul Directiei generale de administrare a marilor contribuabili, structura abilitata cu ducerea la indeplinire a masurilor asiguratorii si efectuarea procedurii de executare silita in cazurile speciale este Serviciul de executare silita din cadrul acestei structuri.

Actele de executare emise la nivelul serviciului executari silite cazuri speciale se avizeaza de catre seful serviciului si se aproba de catre directorul executiv colectare din cadrul directiei generale regionale a finantelor publice, in calitate de conducator al organului de executare.

Actele de executare emise la nivelul compartimentului executari silite cazuri speciale se avizeaza de catre directorul executiv colectare si se aproba de catre directorul general din cadrul directiei generale regionale a finantelor publice, in calitate de conducator al organului de executare.

Foto: pexels.com


de Alina Ilie

NOUTATI din Legislatia Contabila

Cine are obligatia efectuarii inventarierii patrimoniului? AMENDA ajunge pana la 5.000 lei!


Scapati de orice grija privind inventarierea!
Urmati pas cu pas instructiunile prezentate pe lucrarea “Manualul de Inventariere”!


Gasiti:

  •     noile proceduri de inventariere, pas cu pas
  •     setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti
  •     exemple de inventariere pentru productie, agricultura, turism, constructii etc.
  •     modul in care se realizeaza procedura de inventariere in SAGA
  •     modul in care se face inventarierea pentru situatiile financiare interimare
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
executare silitapopriri bancareacte de executare silita


Data aparitiei: 22 August 2024

Votati articolul "ANAF: Cum vor fi organizate executarile silite in cazurile speciale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Specialistul clarifica: Factura proforma NU se inregistreaza in contabilitate

    • Factura proforma este un document utilizat in principal pentru a detalia o oferta comerciala, in care sunt specificate bunurile sau serviciile ce urmeaza a fi livrate, impreuna cu pretul acestora. Factura proforma nu reprezinta o factura fiscala si, prin urmare, nu este un document contabil in sensul traditional al termenului. Factura proforma nu este recunoscuta ca document contabil oficial conform legislatiei contabile si fiscale din Romania. Ea nu poate fi...» citeste mai departe aici

  • Cum scoatem din evidenta contabila sumele neincasate care au depasit termenul de prescriptie

    • Pentru a scoate din evidenta contabila sumele neincasate care au depasit termenul de prescriptie, trebuie sa urmati pasii de mai jos, respectand baza legala aplicabila in Romania. Intrebare: "O societate platitoare de impozit pe profit si inregistrata in scopuri de TVA are in evidenta contabila 2 clienti cu sume neincasate ce au depasit termenul de prescriptie, fiind neincasate conform scadentelor acestora din aprilie 2019, respectiv decembrie ...» citeste mai departe aici

  • Calendar ANAF septembrie 2024 - termenele pentru depunerea declaratiilor fiscale

    • Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat lista care cuprinde termenele pentru depunerea declaratiilor fiscale in septembrie 2024. Zilele de 2, 6, 10, 16, 20, 25 si 30 septembrie sunt considerate termene importante pentru depunerea documentelor fiscale la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). In calendarul ANAF mai sunt prezentate informatii despre contribuabilii vizati si baza legala pentru fiecare obligatie fiscala in parte. ...» citeste mai departe aici

  • Bilant semestrial nedepus la timp: ce amenzi se aplica?

    • In contextul obligatiilor fiscale si contabile ale societatilor comerciale din Romania, respectarea termenelor pentru depunerea raportarilor financiare este esentiala pentru a evita sanctiunile prevazute de lege. Un exemplu relevant in acest sens este situatia in care o societate nu a depus la timp raportarea semestriala la 30 iunie 2024, termenul legal pentru aceasta fiind stabilit la 19 august 2024. Acest studiu de caz analizeaza consecintele omiterii depuner...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X