Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Calcul numar mediu de salariati pentru bilant: Exemplu concret pas cu pas

Data actualizarii: 19 Februarie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Calcul numar mediu de salariati pentru bilant: Exemplu concret pas cu pas
numarul mediu de salariatibilantcum se calculeaza numarul mediu de salariati

In OMFP nr. 1802/2014, numarul mediu de salariati este utilizat ca unul dintre criteriile de clasificare a entitatilor, insa metodologia exacta de calcul nu este detaliata in acest ordin. Conform Ghidului privind aplicarea reglementarilor contabile emis de Ministerul Finantelor Publice, numarul mediu de salariati se determina conform metodologiei stabilite de Institutul National de Statistica (INS).

Cum se calculeaza numarul mediu de salariati pentru bilant

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Cum se calculeaza numarul mediu de salariati pentru bilant

Conform metodologiei INS, numarul mediu al salariatilor cuprinde persoanele angajate cu contract de munca/raport de serviciu pe durata determinata sau nedeterminata (inclusiv lucratorii sezonieri, managerul sau administratorul), al caror contract de munca/raport de serviciu nu a fost suspendat in perioada de referinta.

Numarul mediu al salariatilor se calculeaza ca medie aritmetica simpla rezultata din suma efectivelor zilnice de salariati (exclusiv cei al caror contract de munca/raport de serviciu a fost suspendat), din perioada de referinta, inclusiv din zilele de repaus saptamanal, sarbatori legale si alte zile nelucratoare, impartita la numarul total al zilelor calendaristice.

In efectivul zilnic al salariatilor luat in calculul numarului mediu se cuprind urmatoarele categorii:
- salariatii cu contract de munca/raport de serviciu pe durata determinata sau nedeterminata, inclusiv salariatii detasati la lucru in strainatate (daca unitatea care i-a detasat le-a asigurat o remuneratie in tara, pentru care a virat contributii sociale obligatorii si impozit);
- salariatii al caror contract de munca/raport de serviciu a fost suspendat din initiativa angajatorului (in cazul intreruperii temporare a activitatii) si au beneficiat de o indemnizatie din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat;
- salariatii aflati in incapacitate temporara de munca (concediu medical, carantina/izolare la domiciliu) pe perioada cand acestia sunt platiti de angajator din fonduri proprii;
- salariatii parinti, in timpul zilelor libere acordate pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant, indiferent din ce fonduri sunt platiti;
- salariatii al caror timp de lucru a fost redus temporar, indiferent din ce fonduri sunt platiti.

Din efectivul zilnic al salariatilor luat in calculul numarului mediu se exclud: salariatii aflati in concedii fara plata, in greva, patronii care isi desfasoara activitatea in propria unitate si pentru care sursa de venit o constituie numai dividendele si profitul unitatii, lucratorii familiali (persoanele care-si exercita activitatea intr-o unitate economica apartinand familiei sau unei rude, pe care o ajuta si pentru care nu primesc remuneratie sub forma de salariu; plata se realizeaza in natura (hrana, haine, locuinta) sau ocazional, cu titlu exceptional, si in bani, fara a figura pe statul de salarii), membrii consiliilor judetene si locale, zilierii (persoane fizice care desfasoara activitati necalificate cu caracter ocazional, conform prevederilor legale in vigoare).

In zilele de repaus saptamanal, sarbatori legale si alte zile nelucratoare se ia in calcul ca efectiv zilnic numarul salariatilor din ziua precedenta, cu exceptia celor al caror contract de munca/raport de serviciu a incetat in aceasta zi. In cazul cand unitatea a fost infiintata sau si-a incetat activitatea in cursul perioadei de referinta, se iau in calcul efectivele zilnice numai pentru perioada in care a functionat, iar suma rezultata se imparte la numarul total al zilelor calendaristice din perioada de referinta.

Salariatii angajati cu norma partiala se includ in numarul mediu proportional cu timpul de lucru prevazut in contractul de munca/ raport de serviciu. In efectivul salariatilor luat in calculul numarului mediu se includ numai persoanele care au fost platite.

In mod exceptional, pentru cazurile cand, in cursul perioadei de referinta, se platesc sume corespunzatoare perioadelor anterioare (sume platite retroactiv ca urmare a castigarii in instanta a drepturilor banesti aferente anilor anteriori), numarul beneficiarilor (fosti salariati sau salariati cu contract de munca/raport de serviciu suspendat) se include in numarul mediu al salariatilor proportional cu perioadele pentru care se realizeaza platile respective, astfel incat sa existe o corespondenta directa intre sumele brute platite si numarul mediu al salariatilor.

Incepand cu anul 2003, din efectivele zilnice luate in calculul numarului mediu au fost exclusi salariatii al caror contract de munca/raport de serviciu a fost suspendat, conform prevederilor legale in vigoare.
Astfel, conform Institutului National de Statistica (INS), numarul mediu de salariati se calculeaza prin media aritmetica simpla a efectivului zilnic de salariati din perioada de referinta (un an calendaristic), incluzand toate zilele lucratoare, zilele de repaus saptamanal, sarbatorile legale si alte zile nelucratoare.

Numar mediu de salariati pentru bilant: Formula oficiala INS

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Numar mediu de salariati pentru bilant: Formula oficiala INS

Numar mediu anual de salariati= Efectiv zilnic de salariati/Numar total de zile din an, unde:


Efectivul zilnic de salariati include toti angajatii activi intr-o zi, indiferent daca este zi lucratoare sau nelucratoare.
Numarul total de zile din an este 365 sau 366 in cazul unui an bisect.

Etape de calcul

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Etape de calcul

Ca etape de calcul:

Determinarea efectivului zilnic de salariati
Se considera numarul de angajati activi la sfarsitul fiecarei zile, inclusiv in zilele nelucratoare.

--> Se includ:
Salariatii angajati cu contract de munca pe durata determinata sau nedeterminata.
Salariatii aflati in incapacitate temporara de munca (concediu medical, izolare, carantina) pe perioada in care sunt platiti de angajator.
Salariatii in somaj tehnic cu indemnizatie platita din salariul de baza.
Salariatii cu timp de lucru redus, proportional cu norma lor.

--> Se exclud:
Salariatii cu contract suspendat (concediu fara plata, concediu crestere copil).
Patronii si persoanele care nu primesc salariu, ci doar dividende/profit.
Zilierii si colaboratorii care nu au contract individual de munca.

Calculul numarului mediu lunar de salariati
Se face suma efectivelor zilnice de salariati din fiecare luna si se imparte la numarul de zile calendaristice ale lunii: Numar mediu lunar= Efectiv zilnic de salariati n luna respectiva/Numar de zile din luna

Calculul numarului mediu anual de salariati
Se face suma efectivelor zilnice de salariati pentru intregul an si se imparte la 365 sau 366:
Numar mediu anual= Efectiv zilnic de salariati in anul respectiv/365 sau 366

Exemplu detaliat de calcul

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Exemplu detaliat de calcul
Sa presupunem ca o companie are urmatoarele efective zilnice de salariati:
Calculul numarului mediu anual:
 
Numar mediu anual de salariati= Efectiv zilnic de salariati/Numar total de zile din an = 19.049/ 366 = 52.04 , adica 52
 
Nu se face media aritmetica a numerelor medii lunare impartita la 12. Se foloseste direct suma efectivelor zilnice impartita la numarul total de zile din an.
Se exclud persoanele aflate in concediu fara plata si alte forme de suspendare a contractului.
Se includ salariatii part-time proportional cu timpul lucrat.

Concluzie

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Concluzie

In concluzie, numarul mediu anual de salariati pentru bilant se calculeaza conform metodologiei INS prin impartirea sumei efectivelor zilnice din intregul an la 365/366 si nu prin medierea lunara. Aceasta este metoda oficiala utilizata pentru statisticile INS si pentru raportarile contabile.

 

Informatii oferite de expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X