Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Controale ANAF 2024: Ce nereguli au descoperit inspectorii in urma verificarilor

Data aparitiei: 03 Octombrie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Controale ANAF 2024: Ce nereguli au descoperit inspectorii in urma verificarilor
control anafcontrol fiscalinspectie fiscala

Intr-un raport ANAF referitor la controalele fiscale terminate in august 2024, institutia a prezentat cateva cazuri de firme verificate si principalele constatari ale organelor de inspectie fiscala. Numele, denumirile si sumele sunt anonimizate de ANAF.

Inspectii fiscale desfasurate la contribuabili persoane juridice:

1. S.C. X S.R.L. are ca obiect de activitate "Fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice", cod CAEN 2511.

Perioada verificata: 01.01.2019-31.12.2021 - Impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor si contributii sociale aferente.

Principalele constatari ale organelor de inspectie fiscala au fost:

In urma verificarii indeplinirii conditiilor prevazute la art. 60 pct. 5 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, organele de inspectie fiscala au constatat urmatoarele aspecte:
- Conform actului constitutiv al S.C. X S.R.L., activitatea principala declarata o reprezinta "fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice", activitate care se incadreaza la codul CAEN 2511, pentru care se pot acorda facilitatile respective.
- Din analiza activitatii societatii verificate, respectiv din analiza/verificarea contractelor incheiate cu clientii, a facturilor si a documentelor anexate acestora, s-a constatat ca, in fapt, activitatea societatii a constat in "productia de componente/piese/subansamble pentru transportoare", care, potrivit clasificarii activitatilor din economia nationala, se incadreaza la codul CAEN 2822 "fabricarea elementelor de ridicat si manipulat".


In conformitate cu prevederile legale mai sus mentionate, activitatile incadrate la codul CAEN 2822 nu sunt considerate activitati in sectorul constructiilor.

Deoarece nu sunt indeplinite conditiile de acordare a facilitatilor fiscale prevazute de art. 60, pct. 5 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, organele de inspectie fiscala au constatat ca persoanele fizice, in calitate de angajati ai S.C. X S.R.L., nu puteau sa beneficieze, aferent perioadei supuse inspectiei fiscale, de reducerea cotei contributiei de asigurari sociale cu 3,75 puncte procentuale, respectiv de exceptare de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate si de scutire de la plata impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor.

Conform prevederilor legale, S.C. X S.R.L., in calitate de angajator, avea obligatia legala de a calcula, retine si vira la bugetul de stat contributia pentru asigurari de sanatate si sociale, impozitul pe veniturile din salarii si asimilate salariilor.

In consecinta, organele de inspectie fiscala au stabilit obligatii fiscale suplimentare in suma totala de x lei, reprezentand:
x lei - impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor;
x lei - contributii sociale.

Fii perfect protejat impotriva amenzilor inspectorilor ANAF aplicand intotdeauna legislatia de ultima ora! Descopera solutiile oferite de specialisti in Controale fiscale pe TVA. Rambursare, documente justificative, exemple practice - arma ta secreta pentru pregatirea controlului perfect!

2. S.C. X S.R.L. are ca obiect de activitate "Activitati de testari si analize tehnice", cod CAEN 7120.

Perioada verificata: 01.10.2020-31.05.2024 - Taxa pe valoarea adaugata.

Principalele constatari ale organelor de inspectie fiscala au fost:

Pentru perioada verificata s-a stabilit TVA suplimentar in suma totala de x lei
- TVA deductibila declarata eronat fata de evidenta contabila, cu nerespectarea prevederilor art. 102, alin. (3) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala;

- TVA dedusa eronat, aferenta unor facturi de cazare pentru care nu au fost prezentate documentele justificative conform prevederilor legale;

- cota de 50% din TVA dedusa eronat, aferenta cheltuielilor cu achizitiile de combustibil si cheltuielilor de intretinere a autoturismelor aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului verificat, pentru care s-a stabilit ca nu au fost utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, fiind incalcate prevederile art. 298, alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;

- deducerea eronata a TVA aferenta cheltuielilor cu chiria, inregistrate in baza facturilor emise de furnizorul S.C. Y S.R.L., fara ca agentul economic verificat sa detina un document justificativ;

- TVA dedusa eronat, aferenta unor cheltuieli care nu au fost efectuate in scopul obtinerii de venituri, nefiind respectate prevederile legale in vigoare.

3. S.C. X S.R.L. are ca obiect de activitate "Comert cu ridicata al metalelor si minereurilor metalice", cod CAEN 4672.

Perioada verificata: 01.01.2023-31.12.2023 - TVA.

Principalele constatari ale organelor de inspectie fiscala au fost:

In urma verificarii modului de calcul si inregistrare in evidenta contabila a taxei pe valoarea adaugata colectata si a TVA deductibila, din analiza documentelor justificative care au stat la baza intocmirii jurnalului pentru vanzari/cumparari si a balantelor de verificare, organele de inspectie fiscala au stabilit o diferenta suplimentara de TVA in suma de x lei, astfel:

- x lei, reprezentand TVA colectata nedeclarata in declaratia cod D300;
- x lei, reprezentand taxa pe valoarea adaugata dedusa, aferenta unor achizitii de la parteneri pentru care nu au fost confirmate tranzactiile;
- x lei, reprezentand taxa pe valoarea adaugata inscrisa in jurnalele pentru cumparari, ca achizitii de la diversi parteneri, achizitii pentru care organele de inspectie fiscala nu au identificat facturi sau alte documente care au stat la baza inregistrarii in evidenta contabila;
- x lei, taxa pe valoarea adaugata dedusa in deconturile de TVA, preluata eronat in formularele D300, neconcordante intre evidenta contabila si declaratia D300;
- x lei, taxa pe valoarea adaugata dedusa pentru care societatea verificata nu a prezentat documente justificative care au stat la baza intocmirii deconturilor de TVA si a exercitarii dreptului de deducere a taxei pe valoarea adaugata.

4.  S.C. X S.R.L. are ca obiect de activitate „cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii”, cod CAEN 6810.

Perioada verificata:

01.12.2023-31.03.2024 pentru Taxa pe valoarea adaugata;
01.10.2023-31.12.2023 pentru Impozitul pe profit.

Principalele constatari ale organelor de inspectie fiscala au fost urmatoarele:

S.C. X S.R.L. a stornat in mod nejustificat factura nr. --/29.12.2023, reprezentand in fapt lucrari de constructii efectuate si inregistrate in contul 704 „Venituri din prestari de servicii”, motiv pentru care organele de inspectie fiscala au stabilit suplimentar taxa pe valoarea adaugata colectata in suma de X lei.

De asemenea, in luna decembrie 2023, potrivit declaratiei privind impozitul pe profit aferent anului 2023, formularul cod D101, contribuabilul verificat a declarat cheltuieli nedeductibile in suma totala de X lei, din care suma de X lei evidentiata la categoria „Alte cheltuieli nedeductibile”, reprezentand regularizari efectuate asupra operatiunilor inregistrate in conturile 409 si 411, sume aflate in sold la data de 31.10.2023.

Astfel, aferent cheltuielilor nedeductibile in suma de X lei, inregistrate de S.C. X S.R.L., reprezentand avansuri achitate pentru care au fost emise facturi de avans pentru bunuri mobile nelivrate/servicii neutilizate, fiind dedusa TVA in suma de X lei, operatiuni nejustificate, organele de inspectie fiscala au procedat la ajustarea TVA.

Organele de inspectie fiscala au recalculat profitul impozabil al anului 2023, din verificarea operatiunilor de stornare efectuate de contribuabil asupra veniturilor din exploatare, care au avut ca efect diminuarea rulajului contului 704 „Venituri din servicii prestate” in luna decembrie 2023, operatiuni care nu au fost justificate cu documente, stabilind un profit impozabil suplimentar in suma de X lei, cu un impozit pe profit suplimentar in suma de X lei.

Raportul privind inspectiile fiscale poate fi consultat integral aici >>

Foto: pixabay.com






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X