Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

TVA de 9% pentru hrana albinelor: Legea nr. 254/2024 a fost publicata in Monitorul Oficial

Data aparitiei: 10 Octombrie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
TVA de 9% pentru hrana albinelor: Legea nr. 254/2024 a fost publicata in Monitorul Oficial
Legea nr. 254/2024hrana albineapiculturasprijin apicultori

Va informam ca in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1006 din 8 octombrie 2024, a fost publicata Legea nr. 254/2024 pentru modificarea art. 291 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Astfel, TVA pentru hrana albinelor va scadea de la 19% la 9% incepand cu 1 ianuarie 2025.

Legea nr. 254/2024 introduce o modificare semnificativa a Codului fiscal, prin adaugarea hranei pentru albine in lista produselor care beneficiaza de o cota redusa de TVA de 9%.

"La articolul 291 alineatul (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, partea introductiva a literei e) si punctul 3 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
e) livrarea urmatoarelor bunuri: alimente, inclusiv bauturi, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, hrana pentru albine, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele, ale caror coduri NC se stabilesc prin normele metodologice, cu exceptia:
. . . 

3. alimentelor cu zahar adaugat, al caror continut total de zahar este de minimum 10 g/100 g produs, altele decat laptele praf pentru nou-nascuti, sugari si copii de varsta mica, cozonacul, biscuitii si hrana pentru albine."

Initiatorii masurii spun ca aceasta va sustine apicultura din Romania

In expunerea de motive a proiectului, initiatorii precizau ca "Apicultura, ca ramura a agriculturii, este o activitate benefica prin faptul ca albinele au o contributie importanta la cresterea recoltelor de polenizare. (...) Prin acordarea de stimulente fermierilor pentru practici prietenoase cu albinele, legea ar sustine o agricultura sustenabila si ar ajuta la mentinerea echilibrului ecologic. (...)

Biologic, in vederea sustinerii sustenabilitatii speciei, albinele NU se pot hrani cu altceva decat cu zahar sau derivate (zahar adaugat) in afara sezoanelor de cules activ de nectar. Asemanator cu alte specii de animale (pui, porc, vita etc.), albinele sunt considerate animale de ferma, hrana (furajul) acestora fiind taxata cu 9%. 

Contextul schimbarilor climatice, sezoane de seceta prelungita, ploi sau intemperii, impun hraniri suplimentare pentru albine. 
Mierea si celelalte produse ale stupului sunt purtatoare de TVA de 9%, la fel ca produsele alimentare precum laptele, branza, carnea, ouale, diferenta consta in faptul ca doar albinele sunt hranite cu produse ce au la baza zaharul adaugat, produse al caror TVA creste la 19% prin noua reglementare intrata in vigoare de la 1 ianuarie 2024, aceasta fiind o anomalie cu impact direct in costul de productie al mierii fermierilor romani. 

Romania ocupa locul doi in Europa, avand un efectiv de familii de albine semnificativ, detinute de peste 32.000 de fermieri/apicultori, care vor fi in imposibilitatea de a achizitiona produsele/alimentele, hrana pe baza de zahar procesat/adaugat, din cauza TVA-ului crescut. 

In contextul creat de razboiul din Ucraina, importurile de miere efectuate fara taxe au blocat stocuri mari de produse apicole, fermierii fiind expusi unei crize fara precedent, iar aceasta masura ar pune capat dezvoltarii si poate existentei apiculturii in Romania.”

 

Foto: pixabay.com






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X