In Monitorul Oficial a fost publicata hotararea prin care se reglementeaza modul de calcul al transelor de venit pentru persoanele fizice ce obtin venituri din agricultura. Se mentioneaza astfel ca din acest an transele nu mai sunt centralizate la nivelul tarii, ci se calculeaza in functie de fiecare localitate.
In ce priveste metodologia, explica Adrian Benta, consultant fiscal, pentru HotNews.ro, transa de venit e diferenta intre venitul din productia agricola si cheltuielile realizate, tinandu-se cont de productia medie a ultimilor 3 ani fiscali precedenti, pretul unitar realizat in ultimii 3 ani si fiind stabilit modul in care se vor calcula cheltuielile.
Potrivit aceleiasi surse, HG nr. 330/2014 stabileste un cadru general pentru determinarea individuala a transei de venit supusa impozitului pentru persoana fizica obligata la plata acestui impozit.
Iata care este procedura prin care se determina norma de venit:
Valoarea nominala a unei norme de venit se propune potrivit urmatorului model de calcul:
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
P (kg/ha) = ( PM 1 + PM 2 + PM 3)/3
p (lei/kg) = (pm 1+ pm 2+ pm 3)/3
VPV (lei/ha) = P (kg/ha) x p (lei/kg)
NV (lei/ha) = VPV (lei/ha) - C (lei/ha),
unde:
P - productia pe judet, ca medie pe ultimii 3 ani a productiilor pentru fiecare cultura/plantatie;
PM 1, 2, 3 - productia medie pe judet, pentru fiecare dintre anii 1, 2 si 3 de calcul, pentru fiecare cultura/plantatie;
p - pretul pe judet, ca medie pe ultimii 3 ani a preturilor pentru fiecare produs agricol;
pm 1, 2, 3 - pretul mediu pe judet, pentru fiecare dintre anii 1, 2 si 3 de calcul, pentru fiecare produs agricol;
VPV - valoarea productiei vegetale;
C - totalul cheltuielilor efectuate pentru obtinerea productiei;
NV - norma de venit.
Astfel, explica in continuare consultanul, o transa de venit tine cont de productia medie la hectar a ultimilor 3 ani, pretul mediu al produsului pe ultimii 3 ani si cheltuielile efectuate pentru obtinerea productiei. Toate aceste 3 variabile sunt destul de greu de determinat.
In functie de natura activitatii agricole prestate, in anexa 2 se explica modalitatea de calcul pentru
cheltuielile cu cresterea animalelor si apicultura.