email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Abrogarea interdictiilor privitoare la cumulul pensiei cu salariul in sectorul bugetar

legea 263/2010pensiipensionaricumulul pensiilor


In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 753 din data de 16 octombrie 2014 a fost publicata Legea nr. 134/2014 pentru abrogarea unor prevederi din Legea 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International.

Prevederile legale abrogate privesc interdicatia cumulului pensiilor cu veniturile salariale.

Potrivit Legii 329/2009, pensia putea fi cumulata cu veniturile salariale in situatia in care pensia neta avea un cuantum mai mic sau egal cu salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Persoanele care faceau obiectul reglementarilor abrogate erau pensionarii care realizeau venituri salariale sau asimilate salariilor din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritoriala.

Prin urmare, incepand cu data de 19 octombrie 2014,  interdictiile cu privire la cumularea pensiei cu salariul in sectorul bugetar nu se mai aplica.

Raman insa aplicabile interdictiile cu aplicabilitate generala,  referitoare la cumulul pensiei cu salariul, astfel cum sunt stabilite de Legea 263/2010.

Categoriile de pensionari care pot cumula pensia cu cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, printre care se numara si veniturile din salarii, sunt prevazute la art. 118 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, respectiv:
- pensionarii pentru limita de varsta;
- nevazatorii;
- pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
- copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b);
- sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, poate cumula pensia cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, daca acestea nu depasesc 35% din castigul salarial mediu brut.

Conform art. 69 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice,   in raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
- de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire;
- de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu pastrarea capacitatii de autoingrijire;
- de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate  din timpul normal de munca.
Astfel, invaliditatea de gradul I si  II se caracterizeaza prin pierderea totala a capacitatii de munca dar cu pastrarea capacitatii de autoingrijire.

Rezulta ca o persoana incadrata in gradul I sau II de invaliditate nu poate presta activitate profesionala deoarece si-a pierdut total capacitatea de munca fapt pentru care ea nu poate presta activitate in baza unui contrac.t individual de munca.

Prin urmare, persoanele incadrate in gradul I si II de invaliditate nu pot presta activitate profesionala intrucat si-au pierdut totala capacitatea de munca iar cele incadrate in gradul III de invaliditate pot sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate  din timpul normal de munca. Pensionarii care beneficiaza de pensie anticipata sau anticipata partial nu pot cumula pensia anticipata cu veniturile din salarii indiferent de nivelul pensiei.



Autor: Irina Dumitrescu

de Irina Dumitrescu

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea 263/2010pensiipensionaricumulul pensiilor


Data aparitiei: 17 Noiembrie 2014

Votati articolul "Abrogarea interdictiilor privitoare la cumulul pensiei cu salariul in sectorul bugetar":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X