email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia Unica: 5 exemple practice de completare

Declaratia Unica: 5 exemple practice de completare
declaratia unicacompletare declaratia unicaformular 212contributii declaratia unica

Mai sunt cateva zile in care puteti depune Declaratia Unica. Atentie, Codul Fiscal prevede o amenda contraventionala intre 50 si 500 de lei pentru cei care nu respecta termenul limita de depunere a declaratiei.

Va reamintim ca sunt prevazute doua termene de depunere a Declaratiei Unice:
- 25 mai 2023;
- in termen de 30 de zile de la inceperea/incetarea/suspendarea unei activitati.

Pentru 2022 este prevazut termenul de 25 mai 2023 pentru depunerea Declaratiei unice, atat pentru venitul estimat pe 2023 cat si pentru declararea veniturilor realizate in 2022. Termenul limita pana la care trebuie platite impozitul si contributiile pe 2022 este, asadar, 25 mai 2023.

Persoanele care incep sa obtina venituri sunt obligate, conform Codului fiscal, sa depuna declaratia in 30 de zile de la data producerii evenimentului aducator de venituri (de exemplu, in cazul celor care incheie un contract de inchiriere a locuintei, declaratia trebuie depusa in 30 de zile de la incheierea lui).

Declaratia Unica: 5 exemple practice de completare

In cele ce urmeaza, iata 5 exemple practice de completare a Declaratiei Unice:

1. O persoana fizica obtine venituri din cedarea folosintei bunurilor din doua contracte de inchiriere, respectiv contractul nr.  /25.12.2022 , o chirie lunara de 2.000 lei, data de incepere a realizarii veniturilor este 01.01.2023, pe o perioada de 3 ani, si contractul nr. 2/25.12.2022, o chirie lunara de 2.000 lei, data de incepere a realizarii de venituri este 01.01.2023, tot pe o perioada de 3 ani. Cum completam Declaratia Unica in 2023?

Baza de calcul a contributiilor sociale a fost modificata prin Ordonanta de urgenta nr 16 din 15 iulie 2022, care introduce mai multe plafoane la care raportam venitul realizat pentru a stabili contributiile datorate. Astfel, avem:

-plafonul de 6 salarii = 18.000 lei – plafon nou pentru CASS valabil din 2023
-plafonul de 12 salarii = 36.000 lei – plafon curent pentru CAS si CASS valabil din 2018 pana in prezent


-plafonul de 24 salarii = 72.000 lei – plafon nou pentru CAS si CASS valabil din 2023
Daca venitul este cuprins intre 12 -24 de salarii minime se va datora obligatoriu CASS la echivalentul a 12 salarii minime.

In acest caz, intrucat chiria este stabilita in lei, persoana fizica va completa numai capitolul II din declaratie si va datora CASS, intrucat venitul net anual estimat cumulat din cele doua contracte (48.000 lei) depaseste plafonul de 12 salarii minime brute (12 luni x 3.000 lei = 36.000 lei).

2. O persoana fizica a obtinut in anul 2022 venituri din strainatate, respectiv din Germania venituri din dobanzi in suma de 2.350 lei, pentru care a platit un impozit in suma de 200 lei si din Cehia venituri din dividende in suma de 59.000 lei, pentru care a platit un impozit in suma de 5.900 lei. 

In acest caz persoana fizica va completa capitolul I din declaratie si va datora CASS, intrucat venitul anual realizat cumulat din cele doua venituri (61.350 lei) depaseste plafonul minim de 12 salarii minime brute (12 luni x 2.550 lei = 30.600 lei).

3. O persoana fizica autorizata care nu depaseste norma de venit stabilita, este obligata la plata CAS si CASS? Dar daca doreste plata CASS, stabilirea contributiei se calculeaza prin aplicarea cotei asupra bazei de calcul reprezentand echivalentul a 6 salarii de baza minime brute pe tara, daca declaratia este depusa in termenul legal?

In cazul in care norma de venit este mai mica decat nivelul a 6 salarii minime brute pe tara in vigoare la data depunerii declaratiei, nu se datoreaza CAS si CASS. Insa, in cazul in care se doreste sa se opteze pentru plata CASS, acest lucru se realizeaza prin depunerea Declaratiei unice - capitolul II - Sectiunea 2, subsectiunea 2.

In cazul in care declaratia este depusa in termenul legal, suma de plata in contul CASS, pentru 12 luni, este stabilita prin aplicarea cotei de 10% la baza de calcul egala cu 6 salarii minime brute pe tara.

4. Persoanele fara venit ce doresc sa se asigure in sistemul de sanatate, pot face acest lucru prin depunerea declaratiei unice si plata contributiei CASS (prin optiune)?

Persoanele fara venit pot dobandi calitatea de asigurat la data depunerii Declaratiei unice, iar suma de plata in contul CASS, pentru 12 luni, este stabilita prin aplicarea cotei de 10% la baza de calcul egala cu 6 salarii minime brute pe tara, indiferent de data depunerii declaratiei. Salariul minim brut pe tara, in functie de care se stabileste contributia pentru persoanele fara venituri, este de 3.000 de lei de la 1 ianuarie 2023.
Prin urmare, cota CASS 10% aplicata la 18.000 lei inseamna 1.800 lei. Aceasta este suma care trebuie achitata pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui pentru care se datoreaza contributia, indiferent de data depunerii declaratiei.

5. Pentru veniturile realizate ca persoane fizice independente, din activitati independente, in sistem real, pensionarii cu pensie anticipata, in afara de impozitul pe venit, trebuie sa mai declare si sa plateasca si CAS sau CASS? Daca da, atunci in ce situatie?

Referitor la acest caz, daca persoana fizica, pensionar, estimeaza ca va obtine veniturile din activitati independente in anul 2023, care depasesc plafonul minim de 6 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei, aceasta are obligatia de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate si depunere a Declaratiei unice, completand corespunzator CAPITOLUL II „Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2023”, SUBSECTIUNEA a 2- a – „Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate estimata”.

Subiectul declaratiei unice este unul sensibil si care ridica numeroase semne de intrebare de natura practica. Asigurati-va ca aveti in avans toate raspunsurile necesare si ca scapati astfel de neclaritati, decizii incorecte, pierderi de timp si stres! 

Ghidul Declaratia unica in 2023 va ofera absolut toate informatiile necesare pentru a putea gestiona CORECT orice aspect legat de aceasta Declaratie:
- notiuni teoretice si legislative
- dificultati practice
- posibile greseli
- recomandari
- studii de caz
- exemple de completare pentru fiecare categorie de venit 

Comandati chiar acum lucrarea Declaratia unica! >>

 

Foto: pixabay.com

 


de Alina Ilie

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia unicacompletare declaratia unicaformular 212contributii declaratia unica


Data aparitiei: 22 Mai 2023

Votati articolul "Declaratia Unica: 5 exemple practice de completare":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X