email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitul pe veniturile din chirii si impozitul pe locuinta, ELIMINATE pentru o categorie de persoane

Impozitul pe veniturile din chirii si impozitul pe locuinta, ELIMINATE pentru o categorie de persoane
impozitchiriipensiilocuinte

Un proiect de lege recent prevede scutirea de la plata impozitului pe venituri din chirii si de la plata impozitul pe locuinta pentru persoanele varstnice care ofera spre inchiriere spatii de locuit elevilor, studentilor si tinerilor care parasesc sistemul de protectie.
 

Initiativa deputatei independente Oana Bizgan prevede ca aceasta scutire de impozit sa se aplice pentru pensionarii pentru limita de varsta, pensie anticipata sau pensie anticipata partiala in sistemul public de pensii va fi acordata atunci cand acestia obtin venituri din inchirierea spatiilor de locuit catre elevi, studenti sau tineri iesiti din sistemul de protectie al statului.


Daca acest proiect de lege va intra in vigoare, ar urma sa modifice si sa completeze Legea nr. 227 din 8 septembrie 2015 privind Codul fiscal.
 

Iata textul mai jos!
 

1. La articolul 60, dupa punctul 4 se introduce un nou punct, punctul 5, cu urmatorul cuprins;

„5. pensionarii pentru limita de varsta, pensie anticipata sau pensie anticipata partiala in sistemul public de pensii conform Legii nr. 263 din 16 decembrie 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru veniturile obtinute din inchirierea locuintei partial catre:

a) elevi din invatamantul general obligatoriu de stat, particular si confesional acreditat conform Legii nr. 1 din 5 ianuarie 2011 a educatiei nationale, cu modificarile si completarile ulterioare;

b) studenti sub 26 de ani, inmatriculati la forma de invatmant de stat sau privata, cu frecventa conform Legii nr. 1/2011, cu modificarile si completarile urmatoare;

 c) persoane la iesirea din sistemul de protectie speciala conform Legii nr. 272 din 21 iunie 2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la implinirea varstei de 26 de ani.”
 

2. La articolul 456, alineatul (1), dupa litera x) se introduce o noua litera, litera y), cu urmatorul cuprins:

„y) cladirea folosita ca spatiu de locuit, aflata in proprietatea sau coproprietatea pensionarilor pentru limita de varsta, pensie anticipata sau pensie anticipata partiala in sistemul public de pensii conform Legii nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, inchiriata partial tinerilor sub 26 de ani iesiti din sistemul de protectie speciala in conformitate cu prevederile Legii nr. 272/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.”


3. Alineatul (6) al articolului 456 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„(6) Scutirea de la plata impozitului/taxei pe cladiri, stabilita conform alin. (1) lit. t) si y), se aplica incepand cu data de 1 a lunii urmatoare celei in care persoana depune documentele justificative.”


4. La articolul 456, dupa alineatul (6), se introduce un nou alineat, alin. (7), cu urmatorul cuprins:

 „(7) In cazul cladirilor folosite ca spatiu de locuit aflate in proprietatea sau coproprietatea pensionarilor pentru limita de varsta, pensie anticipata sau pensie anticipata partiala in sistemul public de pensii conform Legii nr. 263/2010, cu modificarile si completarile urmatoare, impozitul pe cladire se reducere proportional cu suprafata inchiriata catre:

 a) elevi din invatamantul general obligatoriu de stat, particular si confesional acreditat conform Legii nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare;

b) studenti sub 26 de ani, inscrisi intr-o forma de invatamant de stat sau privata conform Legii nr. 1/2011, cu modificarile si completarile urmatoare;

c) persoane la iesirea din sistemul de protectie speciala conform Legii nr. 272 din 21 iunie 2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la implinirea varstei de 26 de ani.”


5. La articolul 493, dupa alineatul (8), se introduce un nou alineat, alin. (9), cu urmatorul continut:

 „(9) Fapta de a beneficia de facilitati fiscale conform art. 60, punctul 5 sau art. 456, alin. (1), lit. y) si alin. (7), in lipsa folosintei reale de catre elevi, studenti sau tineri la iesirea din sistemul de protectie speciala sub 26 de ani, a spatiului declarat sau orice alte actiuni cu scopul sau efectul de a genera aparenta chiriei in vederea scutirii de taxe, constituie infractiunea de evaziune fiscala.”


Pentru o imbatranire activa, statul trebuie sa gaseasca solutii care sa vizeze nu doar ocuparea fortei de munca in randul categoriei de varsta de 65 ani si peste, ci se impune si reducerea tendintei de izolare a seniorilor, cresterea participarii sociale, reducerea inegalitatilor prin combaterea stereotipurilor de varsta. Un pas in acest sens este reprezentat de acesta initiativa legislativa, care isi propune sa raspunda nevoilor seniorilor, respectiv nevoilor tinerilor. Astfel, in marile orase, dar mai ales in principalele centre universitare (Bucuresti, Cluj, Iasi), se observa o suprapopulare, prin urmare apare o cerere foarte mare de locuinte.”, se mentioneaza in expunerea de motive.


“Conform datelor fumizate de Eurostat pentm anul 2017, Romania este tara cu cea mai mare pondere a tinerilor care locuiesc in spatii supraaglomerate din UE, proportia acestora fiind de peste 65%, spre deosebire de media europeana pentm aceeasi grupa de varsta (15-29 de ani) care este de 26,7%. Tinerii sunt cei mai afectati de asa-zisa criza a locuirii intrucat, din cauza costurilor mari, acestia sunt nevoiti sa-si imparta spatiul cu mai multe persoane pentru a putea acoperi cheltuielile. In ceea ce priveste seniorii, de regula, acestia locuiesc in case destul de mari si sunt proprietarii unor locuinte plasate in zone centrale sau care ofera un acces facil la mijloacele de transport in comun. Ceea ce ar motiva persoanele in varsta sa gazduiasca tineri, respectiv sa inchirieze locuinta ar fi, pe de o parte, nevoia de o prezenta cotidiana fi de un sprijin, pe de alta parte, dorinta de a obtine un venit suplimentar. Pentru tineri, este vorba de accesul la o locuinta ieftina, mai bine pozitionata, de construirea imei relatii bazate pe solidaritate sau pur si simplu de absenta unei alte solutii de locuire din cauza cererii prea mari §i a ofertei nesatisfacatoare, care exista la ora actuala pe piate imobiliara.”, potrivit expunerii de motive a initiativei.


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozitchiriipensiilocuinte


Data aparitiei: 12 Decembrie 2019

Votati articolul "Impozitul pe veniturile din chirii si impozitul pe locuinta, ELIMINATE pentru o categorie de persoane":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X