email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Statutul de microintreprindere: Ce se intampla cand NU mai aveti angajati?

Statutul de microintreprindere: Ce se intampla cand NU mai aveti angajati?
impozit microimpozit pe profitconditii microintreprindere

Potrivit legislatiei fiscale in vigoare, o companie din Romania care pierde statutul de microintreprindere din cauza faptului ca nu mai are angajati, trebuie sa treaca la plata impozitului pe profit incepand cu trimestrul in care conditia privind numarul minim de angajati nu mai este indeplinita. Atentie, conform art. 52 alin. (2) din Codul Fiscal, daca microintreprinderea nu mai indeplineste conditiile, inclusiv cea a unui salariat, datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul respectiv.

Reguli de iesire din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderii in cursul anului - studiu de caz

Intrebare: "O societate comerciala cu 1 salariat, platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor de la 1 ianuarie 2024, doreste incetarea contractului de munca cu data de 01.10.2024. Incepand cu 1 octombrie societatea devine platitoare de impozit pe profit? Cand se depune declaratia de modificare a vectorului fiscal?

Daca societatea mai face angajari ulterior in luna decembrie 2024 mai poate reveni la impozitul pe veniturile microintreprinderilor?"

Totul despre Impozitul MICRO 2024 si Optimizare fiscala! Aflati raspunsuri profesioniste atat pentru probleme cu care va confruntati acum, cat si pentru probleme care pot aparea la un moment dat. Si, cand vor aparea, veti fi pregatit. Detalii aici >>


Raspuns:
In situatia data:
- Incetarea contractului de munca pe 01.10.2024:


Daca nu este angajat un alt salariat in termen de 30 de zile de la data incetarii contractului de munca, compania devine platitoare de impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a produs aceasta schimbare (deci, incepand cu trimestrul IV al anului 2024).

- Depunerea declaratiei de modificare a vectorului fiscal:

Orice schimbari in datele fiscale trebuie comunicate organului fiscal central in termen de 15 zile de la data producerii acestora, conform Art. 88 din Codul de Procedura Fiscala, prin completarea si depunerea unei declaratii de mentiuni (D700).

- Reintoarcerea la sistemul de impozitare pe veniturile microintreprinderilor:

Daca societatea isi pierde statutul de microintreprindere prin faptul ca nu mai are niciun salariat incepand cu data de 01.10.2024, aceasta trebuie sa treaca la plata impozitului pe profit din acel trimestru. Reangajarea unui salariat dupa 30 de zile de la incetarea contractului, mentine societatea in sistem situatia in care nu se mai depune D 700) dar, reangajarea unui salariat dupa mai mult de 30 de zile de la incetarea contractului (in decembrie), nu rezolva aceasta problema, iar intoarcerea la sistemul de impozitare pe veniturile microintreprinderilor nu este posibila dupa ce o companie a trecut la impozitul pe profit, conform articolului 48 alin. (2) din Codul Fiscal.

Concluzie: Deci, daca in luna decembrie (dupa 2 luni fara salariati) societatea face noi angajari, nu poate reveni la impozitul pe veniturile microintreprinderilor, nici pentru anul 2024, nici in anul fiscal 2025. Aceasta ramane platitoare de impozit pe profit, indiferent de numarul salariatilor angajati ulterior.

Temei legal 

Legea 227/2015 privind Codul fiscal

Art. 47. - Definitia microintreprinderii
In sensul prezentului titlu, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;
d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
e) nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
f) a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala, corespunzatoare codului CAEN: 6920 - Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal, in proportie de peste 80% din veniturile totale;
g) are cel putin un salariat, cu exceptia situatiei prevazute la art. 48 alin. (3);
h) are asociati/actionari care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot si este singura persoana juridica stabilita de catre asociati/actionari sa aplice prevederile prezentului titlu;
i) a depus in termen situatiile financiare anuale, daca are aceasta obligatie potrivit legii.

Art. 48. - Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderii
(2) Persoanele juridice romane pot opta sa aplice impozitul reglementat de prezentul titlu incepand cu anul fiscal urmator celui in care indeplinesc conditiile de microintreprindere prevazute la art. 47 alin. (1) si daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor ulterior datei de 1 ianuarie 2023, potrivit prevederilor prezentului titlu.
(3) O persoana juridica romana care este nou-infiintata poate opta sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal, daca conditiile prevazute la art. 47 alin. (1) lit. d) si h) sunt indeplinite la data inregistrarii in registrul comertului, iar cea de la lit. g) in termen de 30 de zile inclusiv de la data inregistrarii persoanei juridice respective.

Art. 52. - Reguli de iesire din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderii in cursul anului
(2) In cazul in care, in cursul unui an fiscal, o microintreprindere nu mai indeplineste conditia prevazuta la art. 47 alin. (1) lit. g) si/sau nu a depus in termen situatiile financiare anuale pentru exercitiul financiar precedent anului fiscal respectiv, daca avea aceasta obligatie potrivit legii, microintreprinderea datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care nu mai este indeplinita oricare dintre aceste conditii.
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), pentru o microintreprindere cu un singur salariat, al carui raport de munca inceteaza, conditia prevazuta la art. 47 alin. (1) lit. g) se considera indeplinita daca, in termen de 30 de zile de la incetarea raportului de munca, este angajat un nou salariat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata pe o perioada de cel putin 12 luni.
(4) Microintreprinderile care in cursul unui trimestru incep sa desfasoare activitati dintre cele prevazute de art. 47 alin. (3) lit. f) -i) datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul respectiv.

Codul de procedura fiscala

Art. 88. - Modificari ulterioare inregistrarii fiscal

(1) Modificarile ulterioare ale datelor din declaratia de inregistrare fiscala trebuie aduse la cunostinta organului fiscal central, in termen de 15 zile de la data producerii acestora, prin completarea si depunerea declaratiei de mentiuni.
(2) In cazul modificarilor intervenite in datele declarate initial si inscrise in certificatul de inregistrare fiscala, contribuabilul/platitorul depune, odata cu declaratia de mentiuni, si certificatul de inregistrare fiscala, in vederea anularii acestuia si eliberarii unui nou certificat.
(3) Declaratia de mentiuni este insotita de documente care atesta modificarile intervenite.

Foto: pixabay.com


de Laura Profeanu


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit microimpozit pe profitconditii microintreprindere


Data aparitiei: 30 Septembrie 2024

Votati articolul "Statutul de microintreprindere: Ce se intampla cand NU mai aveti angajati?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Regimul TVA aplicabil in cazul unitatilor de invatamant

    • Potrivit prevederilor art. 292 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, este scutita de TVA activitatea de invatamant prevazuta in Legea educatiei nationale nr. 1/2011, formarea profesionala a adultilor, precum si prestarile de servicii si livrarile de bunuri strans legate de aceste activitati, efectuate de institutiile publice sau de alte entitati autorizate. Scutirea se acorda in conditiile prevazute in normele metodologice. La punctul 4...» citeste mai departe aici

  • Ce trebuie sa faci daca ai emis un bon fiscal eronat

    • In activitatea zilnica pot aparea situatii in care un bon fiscal este emis eronat, fie din cauza unei greseli umane, fie a unei defectiuni tehnice a casei de marcat. In astfel de cazuri, este esential ca procedurile de corectare sa fie respectate cu strictete, pentru a evita problemele ulterioare in contabilitate sau in relatia cu autoritatile fiscale. Ce spune legislatia despre bonurile fiscale emise gresit Potrivit prevederilor de la lit c) punct ...» citeste mai departe aici

  • Factura neachitata de un client radiat: Se pot face ajustari in contabilitate?

    • Facturile neachitate constituie o problema frecvent intalnita, iar gestionarea corecta a acestora este importanta pentru mentinerea stabilitatii financiare a companiei. In continuare, ne vom concentra pe aspectele fiscale si contabile referitoare la facturile neachitate emise catre clienti care au fost radiati. Daca un client este radiat din evidentele ONRC si creanta nu mai poate fi incasata, trebuie sa scoateti aceasta creanta din contabilitate, informeaza special...» citeste mai departe aici

  • Cum sa corectezi erorile contabile: doua exemple practice

    • Erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente. Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor. Potrivit reglementarilor contabile in vigoare, erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare, rezultand din greseala de a utiliza, sau de a nu utiliza, informati...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X