Conform legislatiei in vigoare, procedura de inregistrare in scopuri de TVA (conform art. 316 din Codul Fiscal) si anularea codului special de TVA (conform art. 317 din Codul Fiscal) aplicabila unei societati din Romania care depaseste plafonul de scutire de 300.000 lei este explicata detaliat prin intermediul unui studiu de caz.
Intrebare: "SRL neinregistrata in scop de TVA, dar care are cod special pentru operatiuni intracomunitare din luna noiembrie 2022, depaseste cifra de afaceri de 300.000 lei in luna octombrie 2024. Va rog sa imi spuneti care este procedura de inregistrare in scop de tva (de la ce data ar trebui sa depuna D700 si ce capitole ar trebui completate in declaratie), precum si ce ar trebui sa facem ca societatea sa renunte la codul special de tva?"
I. Procedura de inregistrare in scopuri de TVA:
1.Termen de inregistrare:
Societatea trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a depasit plafonul de scutire (art. 316 Cod Fiscal). Pentru cazul mentionat, daca plafonul a fost depasit in luna octombrie 2024, solicitarea de inregistrare trebuie facuta pana la 10 noiembrie 2024, urmand sa obtina codul de inregistrare in scopui de TVA incepand cu 01 decembrie 2024.
2. Formular:
Pentru inregistrare in scopuri de tva, ca urmare a depasirii plafonului de scutire de 300.000 lei, societatea trebuie sa completeze si sa depuna formularul D700 (Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale). In cadrul acestui formular, vor trebui completate urmatoarele sectiuni pentru inregistrarea in scopuri de TVA:
SECTIUNEA B. Date privind inregistrarea in scopuri de TVA si vectorul fiscal privind TVA (cod 300)
SUBSECTIUNEA B.I. INREGISTRAREA IN SCOPURI DE TVA, ULTERIOR INREGISTRARII FISCALE
1.1. Cifra de afaceri estimata a se realiza, conform art. 310 alin.(2) din Codul fiscal (lei)
Ulterior desfasurarii de operatiuni taxabile si/sau scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere
1.6. Inregistrare in scopuri de TVA prin atingerea sau depasirea plafonului de scutire prevazut la art.310 alin.(1) din Codul fiscal
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Manual de politici contabile - Stick USB
1.17. Perioada fiscala (lunara/trimestriala)
II. Procedura de anulare a codului special de TVA:
1. Cand se poate renunta:
Dupa ce societatea este inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316, se poate solicita anularea codului special pentru achizitii intracomunitare, conform art. 317 alin. 9 lit. a) din Codul fiscal.
2. Formular:
Se va folosi tot formularul D700, iar in sectiunile relevante pentru anularea codului special de TVA, sunt:
SUBSECTIUNEA B.VI. Inregistrarea in scopuri de TVA sau mentiuni in cazul altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii, precum si pentru agricultorii care efectueaza livrari intracomunitare de bunuri, cf. art..317 din Codul Fiscal
1.23.2. Anularea inregistrarii in scopuri de TVA in cazul altor persoane, conform.art.317 din Codul fiscal
4. Anularea inregistrarii pentru persoanele impozabile care au fost inregistrate in scopuri de TVA conform art.316 din Codul Fiscal
Temei legal
Legea 227/2015 privind Codul fiscal
Art. 310. - Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici
(1) Persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) lit. a), a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 88.500 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 300.000 lei, poate aplica scutirea de taxa, denumita in continuare regim special de scutire, pentru operatiunile prevazute la art. 268 alin. (1), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b).
(6) Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire si a carei cifra de afaceri, prevazuta la alin. (2), este mai mare sau egala cu plafonul de scutire prevazut la alin. (1) trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316, in termen de 10 zile de la data atingerii ori depasirii plafonului. Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit. Regimul special de scutire se aplica pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 316.
Art. 316. - Inregistrarea persoanelor impozabile in scopuri de TVA
(1) Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere si/sau operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b) si d), trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, dupa cum urmeaza:
b) daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 310 alin. (1), in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon;
Art. 317. - Inregistrarea in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii
(9) Organele fiscale competente vor anula inregistrarea unei persoane, conform prezentului articol, din oficiu sau, dupa caz, la cerere, in urmatoarele situatii:
a) persoana respectiva este inregistrata in scopuri de TVA, conform art. 316;