email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Anunt CECCAR privind majorarea plafonului de scutire pentru intreprinderile mici

tvaplafonul microintreprindericifra de afacericodul fiscal

Micile intreprinderi ar urma sa beneficieze de majorarea plafonului de scutire pana la care acestea pot efectua operatiuni fara obligatia de a plati TVA, potrivit unei initiative legislative de modificare a Codului fiscal, depusa, saptamana trecuta, la Senat, aminteste CECCAR intr-un comunicat recent.

Astfel, potrivit prevederilor proiectului normativ, plafonul pentru care se poate aplica regimul special de scutire pentru intreprinderile mici ar urma sa fie majorat de la 220.000 lei (65.000 euro la cursul de schimb comunicat de BNR la data aderarii) la 300.000 lei (88.500 euro – curs BNR la data aderarii). 

Conform initiativei legislative, articolul 310 alin. (1) din Codul fiscal ar urma sa aiba urmatorul cuprins: „Persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) lit. a), a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 88.500 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 300.000 lei, poate aplica scutirea de taxa, denumita in continuare regim special de scutire, pentru operatiunile prevazute la art. 268 alin. (1), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b)".

Dupa cum se precizeaza in expunerea de motive ce insoteste initiativa legislativa, majorarea plafonului va conduce la "posibilitatea unei categorii mai mari de contribuabili sa opteze pentru a nu se inregistra ca platitori de TVA, in conditiile in care calitatea de platitor implica o serie de obligatii care conduc la cresterea sarcinilor administrative a contribuabililor, precum si a costurilor acestora".

De asemenea, proiectul legislativ prevede si reguli referitoare la aplicarea regimului special de scutire prevazut la articolul 310 din Codul fiscal. Astfel, potrivit documentului citat, persoanele impozabile infiintate anterior anului 2017 ar urma sa fie obligate sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA daca depasesc plafonul de 220.000 lei in perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2017. In cazul in care nu vor depasi plafonul amintit in aceasta perioada, acestea trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA daca depasesc plafonul de 300.000 lei pana la 31 decembrie 2017. La determinarea acestui plafon se va lua in calcul si cifra de afaceri realizata in primele doua luni ale anului 2017.


Pentru persoanele impozabile inregistrate intre 1 ianuarie si 28 februarie 2017, proiectul legislativ prevede ca acestea "au obligatia solicitarii inregistrarii in scopuri de TVA (…) daca depasesc in perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2017 plafonul de 220.000 lei". In cazul in care nu au depasit in aceasta perioada plafonul de 220.000 lei, aceste firme vor fi obligate sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA daca depasesc plafonul de 300.000 lei pana la 31 decembrie 2017, conform documentului amintit. De asemenea, persoanele impozabile infiintate incepand cu 1 martie 2017 vor avea obligatia solicitarii inregistrarii in scopuri de TVA daca depasesc plafonul de 300.000 lei in perioada martie-decembrie 2017.

Proiectul legislativ introduce si o exceptie de la aceste prevederi, pentru persoanele impozabile pentru care obligația solicitarii inregistrarii in scopuri de TVA ar interveni incepand cu data de 1 martie 2017. Acestea nu trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA decat in situația in care vor depasi plafonul de 300.000 lei pana la 31 decembrie 2017.

Totodata, in proiectul amintit se prevede ca persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in lunile ianuarie-februarie 2017, ca urmare a depasirii plafonului de scutire, pot solicita, incepand cu 1 martie, scoaterea din evidența persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, in vederea aplicarii regimului special de scutire, cu condiția ca la data solicitarii sa nu fi depasit plafonul de 300.000 lei.

Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA anterior anului 2017 pot solicita scoaterea din evidența platitorilor de TVA, se arata in proiectul legislativ, daca nu au depasit, in anul precedent (2016), plafonul de 220.000 lei si pe cel de 300.000 lei, pana la data solicitarii scoaterii din evidenta. Acestea vor putea solicita scoaterea din evidenta incepand cu 1 martie 2017.

Cititi mai multe privind acest anunt aici.
 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvaplafonul microintreprindericifra de afacericodul fiscal


Data aparitiei: 28 Februarie 2017

Votati articolul "Anunt CECCAR privind majorarea plafonului de scutire pentru intreprinderile mici":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X