email
MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

Microintreprindere neplatitoare de TVA. Cum se procedeaza la vanzarea unui imobil?

Microintreprindere neplatitoare de TVA. Cum se procedeaza la vanzarea unui imobil?
tvaimobilemicrointeprindere

O microintreprindere neplatitoare de TVA vrea sa vanda un imobil aflat in patrimoniul propriu la valoarea de 350.000 euro. In urma acestei vanzari, firma depaseste plafonul privind trecerea la platitor de TVA.

Expertul nostru ne va oferi in continuare mai multe detalii legislative despre aceasta situatie fiscala. Spre exemplu, se aplica TVA sau nu la factura emisa pentru vanzarea acestui imobil?
 

Microintreprindere neplatitoare de TVA: raspunsul specialistului

Conform art. 310 alin. (6) din Codul fiscal, persoana impozabila care aplica regimul special de scutire si a carei cifra de afaceri, prevazuta la alin. (2), este mai mare sau egala cu plafonul de scutire prevazut la alin. (1) – 300.000 lei, trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316, in termen de 10 zile de la data atingerii ori depasirii plafonului. Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit. Regimul special de scutire se aplica pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 316.
 
Potrivit art. 310 alin. (1) din Codul fiscal, persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) lit. a), a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 88.500 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 300.000 lei, poate aplica scutirea de taxa, denumita in continuare regim special de scutire, pentru operatiunile prevazute la art. 268 alin. (1), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b).
 
Potrivit art. 310 alin. (2) din Codul fiscal, cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea plafonului de 300.000 lei este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b), a operatiunilor scutite cu drept de deducere si, daca nu sunt accesorii activitatii principale, a operatiunilor scutite fara drept de deducere prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) si f).
 
Prin exceptie, nu se cuprind in cifra de afaceri prevazuta la alin. (1), daca sunt accesorii activitatii principale, livrarile de active fixe corporale, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 3, si livrarile de active necorporale, efectuate de persoana impozabila.


 
Conform pct. 83 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, in sensul art. 310 alin. (2) din Codul fiscal, o operatiune este accesorie activitatii principale daca se indeplinesc cumulativ conditiile prevazute la pct. 70 alin. (4). Operatiunile scutite fara drept de deducere prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) si f) din Codul fiscal nu se includ in cifra de afaceri prevazuta la art. 310 alin. (2) din Codul fiscal daca sunt accesorii activitatii principale, respectiv daca se indeplinesc cumulativ conditiile prevazute la pct. 70 alin. (4).
 
Conform pct. 70 alin. (4) din Norme, o operatiune este accesorie activitatii principale daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

a) realizarea acestei operatiuni necesita resurse tehnice limitate privind echipamentele si utilizarea de personal;

b) operatiunea nu este direct legata de activitatea principala a persoanei impozabile;

c) suma achizitiilor efectuate in scopul operatiunii si suma taxei deductibile aferente operatiunii sunt nesemnificative.

Imobilul este legat direct de activitatea principala a societatii ce activeaza in domeniul inchirierilor.

Astfel, daca microintreprinderea depaseste plafonul de scutire de 300.000 lei in luna august 2020 aceasta trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316, pana la data de 10 septembrie 2020. Pentru inregistrarea in scopuri de TVA se va depune declaratia 010 completata corespunzator (solicitarea se face prin bifarea casutei de la pct. 1.6 din Capitolul V Date privind vectorul fiscal). Declaratia se depune in doua exemplare insotita de Balanta de verificare, jurnal de vanzari si imputernicirea pentru depunere. Pentru verificare este posibil sa vi se solicite si alte documente. Formularul nu se depune online (declaratia 700 nu se depune pentru solicitarea inregistrarii in scopuri de TVA).
 
Societatea va fi inregistrata in scopuri de TVA incepand cu data de 01 octombrie 2020. Aceasta va aplica regimul special de scutire pana la data inregistrarii in scopuri de TVA,conform art. 316 din Codul fiscal.  De la aceasta data facturile/bonurile fiscale pentru operatiuni taxabile se vor emite cu TVA.

 In concluzie, pana la depasirea plafonului veti factura fara TVA, iar dupa obtinerea codului de TVA veti incepe sa facturati cu TVA.Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Vera Constantin - Expert contabil.

 

de Contabilul.ro

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvaimobilemicrointeprindere

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 12 August 2020


Votati articolul "Microintreprindere neplatitoare de TVA. Cum se procedeaza la vanzarea unui imobil?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Bilant microintreprindere cine semneaza

Intrebare: Am preluat de curand evidenta la o microintreprindere. Eu am stidii economice superioare dar nu sunt expert contabil , deci nu pot semna pentru intocmire bilant. Poate semna administratorul firmei si la rubrica intocmit?

Raspuns: In cazul in care nu aveti calitatea de contabil autorizat nu veti putea semna bilantul decat daca...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 12 August 2020 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 9 - 4 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X