Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Regimul special al TVA pentru autoturismele SH: conditii si reguli de aplicare, obligatiile persoanei revanzatoare, exemple practice

Data actualizarii: 19 Decembrie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Regimul special al TVA pentru autoturismele SH: conditii si reguli de aplicare, obligatiile persoanei revanzatoare, exemple practice
regim tva autoturisme SHregim special tvaprocedeul sutei maritemarja profit

DGRFP Ploiesti a elaborat un material privind regimul special al TVA pentru autoturismele SH. In continuare veti afla care sunt conditiile si regulile de aplicare a regimul special TVA, ce obligatii are persoana impozabila revanzatoare, precum si obligatiile cu privire la evidentele specifice ale acestui regim.

Ce reprezinta regimul special TVA? 

- regimul special reprezinta reglementarile speciale prevazute de art. 312 din Legea nr.227/2015, privind Codul Fiscal, pentru taxarea livrarilor de bunuri second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati la cota de marja a profitului.
 - bunurile second-hand reprezinta bunurile mobile corporale care pot fi refolosite in starea in care se afla sau dupa efectuarea unor reparatii (orice bunuri mobile corporale vechi care mai pot fi reutilizate “ca atare”, sau dupa efectuarea unor reparatii), altele decat operele de arta, obiectele de colectie sau antichitatile, pietrele pretioase si alte bunuri prevazute in normele metodologice .
 - persoana impozabila revanzatoare este persoana impozabila care, in cursul desfasurarii activitatii economice, achizitioneaza sau importa bunuri second-hand si/sau opere de arta, obiecte de colectie sau antichitati in scopul revanzarii, indiferent daca respectiva persoana impozabila actioneaza in nume propriu sau in numele altei persoane in cadrul unui contract de comision la cumparare sau vanzare;

- marja profitului reprezinta diferenta dintre pretul de vanzare aplicat de persoana impozabila revanzatoare si pretul de cumparare, in care:
 
1. pretul de vanzare constituie suma obtinuta de persoana impozabila revanzatoare de la cumparator sau de la un tert, inclusiv subventiile direct legate de aceasta tranzactie, impozitele, obligatiile de plata, taxele si alte cheltuieli, cum ar fi cele de comision, ambalare, transport si asigurare,
percepute de persoana impozabila revanzatoare cumparatorului, cu exceptia reducerilor de pret;

2. pretul de cumparare reprezinta tot ce constituie suma obtinuta, conform definitiei pretului de vanzare, de furnizor, de la persoana impozabila revanzatoare;

Persoana impozabila revanzatoare trebuie sa fie persoana inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal. Astfel, o societate care este neplatitoare de TVA nu poate aplica regimul special de TVA (ar trebui sa se inregistreze in scopuri de TVA).
Aplicarea regimului special este optionala.

Avantaj: persoana impozabila revanzatoare care achizitioneaza bunuri care au fost supuse regimului special poate aplica la revanzarea acestora tot regimul special al marjei, respectiv va plati TVA la marja de profit. 

Conditii si reguli de aplicare a regimului special TVA

Persoana impozabila revanzatoare va putea aplica regimul special pentru livrarile de bunuri second-hand, pentru care exista obligatia colectarii TVA, numai in situatia in care bunurile sunt achizitionate din interiorul Uniunii Europene (ori din Romania, ori din alt stat membru UE), de la unul dintre urmatorii furnizori:
a) o persoana neimpozabila (de exemplu: persoana fizica);

b) o persoana impozabila, in masura in care livrarea efectuata de respectiva persoana impozabila este scutita de taxa, conform art. 292 alin. (2) lit. g) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal;
(adica:
- livrari de bunuri care au fost afectate unei activitati scutite de TVA si nu s-a dedus TVA la achizitia lor;
- livrari de bunuri a caror achizitie a facut obiectul limitarii totale a dreptului de deducere intrucat nu se utilizeaza exclusiv in scopul activitatii economice).

c) o intreprindere mica, in masura in care achizitia respectiva se refera la bunuri de capital (adica bunurile au fost utilizate de mica intreprindere drept active corporale fixe, asa cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 3 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal);
d) o persoana impozabila revanzatoare, in masura in care livrarea de catre aceasta a fost supusa TVA in regim special (adica aceasta persoana impozabila revanzatoare aplica la randul sau regimul special).

Nota: daca bunurile second-hand au fost achizitionate in Romania prin aplicarea mecanismului taxarii inverse, intrucat in celalalt stat membru a reprezentat o livrare intracomunitara scutita de TVA, iar in Romania reprezinta o achizitie intracomunitara taxabila in sensul TVA, persoana impozabila revanzatoare nu poate aplica regimul special .

Reguli aplicabile


Regimul special TVA pentru bunuri second - hand DEROGA de la regulile generale aplicabile regimului normal de TVA.
Mijloacele de transport vechi sunt cele care nu mai indeplinesc conditiile de la art. 266 alin.(3) lit. b) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal,cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv nu mai indeplinesc conditiile sa fie considerate noi in sensul TVA (conditii pentru ca un mijloc de transport sa fie considerat nou in sensul TVA : sa nu fi fost livrat cu mai mult de 6 luni de la data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat deplasari care depasesc 6.000 km).

Potrivit art. 268 alin. 8 lit. c) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania achizitiile intracomunitare de bunuri second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si de antichitati, in sensul prevederilor art. 312 din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, atunci cand:
- vanzatorul este o persoana impozabila revanzatoare, care actioneaza in aceasta calitate, iar bunurile au fost taxate in statul membru de unde sunt furnizate, conform regimului special pentru intermediarii persoane impozabile, in sensul art. 313 si 326 din Directiva 112 (TVA a fost platita de furnizor la marja profitului in statul membru din care au fost livrate),

- vanzatorul este organizator de vanzari prin licitatie publica, care actioneaza in aceasta calitate, iar bunurile au fost taxate in statul membru furnizor, conform regimului special, in sensul art. 333 din Directiva 112; (art. 268 alin. 8 lit. c) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal )

Baza de impozitare pentru livrarile de bunuri second-hand supuse regimului special este : MARJA profitului realizata de persoana impozabila revanzatoare (care reprezinta diferenta dintre pretul de vanzare aplicat de persoana impozabila revanzatoare si pretul de
cumparare) exclusiv valoarea TVA aferenta MARJEI.

Operatiunile supuse regimului special sunt taxabile, iar cota de TVA aplicabila este cota standard 19%.

Calculul TVA este realizat la finele unei perioade fiscale, cand se determina:

- baza impozabila pentru fiecare livrare de bunuri supusa regimului special si apoi
- TVA datorata.

 Obligatiile persoanei impozabile revanzatoare - Exemple

Persoana impozabila revanzatoare:

nu are dreptul la deducerea TVA datorate sau achitate pentru bunurile second-hand, in masura in care livrarea acestor bunuri se taxeaza in regim special. (art. 312 alin. 6 din Legea nr.227/2015)
nu are dreptul sa inscrie taxa aferenta livrarilor de bunuri supuse regimului special, in mod distinct, in facturile emise clientilor.
(art. 312 alin. 12 din Legea nr.227/2015)
▶are urmatoarele obligatii :
* trebuie sa stabileasca TVA colectata in cadrul regimului special pentru fiecare perioada fiscala in care trebuie sa depuna decontul de TVA.
* trebuie sa tina evidenta operatiunilor pentru care se aplica regimul special.

Astfel:
a) baza de impozitare pentru fiecare livrare de bunuri supusa regimului special este diferenta dintre marja de profit realizata de persoana impozabila revanzatoare si valoarea TVA aferenta marjei
b) marja profitului este diferenta dintre pretul de vanzare si pretul de cumparare al bunului supus regimului special;
c) pentru determinarea taxei colectate aferente fiecarei livrari, din marja profitului se calculeaza suma taxei colectate corespunzatoare fiecarei livrari prin aplicarea procedeului sutei marite (19/119). Taxa colectata intr-o perioada fiscala pentru bunurile supuse regimului special reprezinta suma taxelor pe valoarea adaugata aferente fiecarei livrari de bunuri efectuate in perioada respectiva. (pct. 86 alin. 4 din normele metodologice aprobate prin H.G nr.1/2016)

In situatia in care marja profitului este negativa persoana impozabila nu colecteaza TVA. 

Exemplu
 

Livrarea A:
Pret de vanzare 8.000 lei/ Pret de cumparare 6.000 lei
Marja profitului : 8.000 - 6.000 = 2.000 lei
TVA datorata calculata separat aferenta livrarii A: 2.000 x 19/119 = 319 lei
Baza de impozitare aferenta livrarii A: 2.000 lei - 319 lei = 1.681 lei

Livrarea B:
Pret de vanzare 5.500 lei/Pret de cumparare 3.000 lei
Marja profitului : 5.500 - 3.000 = 2.500 lei
TVA datorata calculata separat aferenta livrarii B: 2.500 x 19/119 = 400 lei
Baza de impozitare aferenta livrarii B: 2.500 lei - 400 lei = 2.100 lei 

TVA colectata calculata la finele perioadei fiscale este :
- suma taxelor pe valoarea adaugata TVA aferente fiecarei livrari
319 lei + 400 lei = 719 lei
respectiv
- baza de impozitare x 19% : (1.681 lei + 2.100 lei) x 19% = 719 lei

- poate aplica regimul normal de taxare pentru orice livrare eligibila pentru aplicarea regimului special. (art. 312 alin (7) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal )

- nu poate aplica regimul normal de taxare pentru:
a) livrarile de bunuri care au fost achizitionate in interiorul Uniunii Europene de la persoane care au beneficiat de scutire de taxa (scutiri pentru importuri de bunuri si pentru achizitii intracomunitare)

b) efectuarea de livrari intracomunitare de mijloace de transport noi scutite de taxa (vehicul terestru care sa nu fi fost livrat cu mai mult de 6 luni de la data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat deplasari care depasesc 6.000 km), catre un cumparator care nu ii comunica furnizorului
un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, conform art. 294 alin. (2) lit. b (care este operatiune scutita de TVA).  (art. 312 alin (11) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal)

Persoanele impozabile nu au dreptul la deducerea TVA datorate sau achitate pentru bunuri care au fost sau urmeaza sa fie achizitionate de la persoana impozabila revanzatoare, in masura in care livrarea acestor bunuri de catre persoana impozabila revanzatoare este supusa regimului special. (art. 312 alin (10) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal)

Obligatii cu privire la evidentele specifice regimului special TVA

Persoana impozabila revanzatoare care aplica regimul special trebuie sa indeplineasca urmatoarele obligatii:

 a) sa stabileasca taxa colectata in cadrul regimului special pentru fiecare perioada fiscala in care trebuie sa depuna decontul de taxa, conform art. 322 si 323 din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal;
 b) sa tina evidenta operatiunilor pentru care se aplica regimul special.
Persoana impozabila revanzatoare care efectueaza atat operatiuni supuse regimului normal de taxa, cat si regimului special trebuie sa indeplineasca urmatoarele obligatii:
 a) sa tina evidente separate pentru operatiunile supuse fiecarui regim;
 b) sa stabileasca taxa colectata in cadrul regimului special pentru fiecare perioada fiscala in care trebuie sa depuna decontul de taxa, conform art. 322 si 323 din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal. (art. 312 alin. 13, 14 din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal si pct. 86 (6) din normele metodologice aprobate prin H.G nr.1/2016).

Astfel, persoana impozabila:

 a) va tine un jurnal special de cumparari in care se inscriu toate bunurile supuse regimului special;
 b) va tine un jurnal special de vanzari in care se inscriu toate bunurile livrate in regim special;
 c) va tine un registru care permite sa se stabileasca, la finele fiecarei perioade fiscale, totalul bazei de impozitare pentru livrarile efectuate in respectiva perioada fiscala, pe fiecare cota de TVA aplicabila, si, dupa caz, taxa colectata;
 d) va emite o factura prin autofacturare catre fiecare furnizor de la care achizitioneaza bunuri supuse regimului special si care nu este obligat sa emita o factura. 

Factura emisa prin autofacturare trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:

1. numarul de ordine si data emiterii facturii;
2. data achizitiei si numarul cu care a fost inregistrata in jurnalul special de cumparari prevazut la lit. a) sau data primirii bunurilor;
3. numele si adresa partilor;
4. codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile
revanzatoare;
5. descrierea si cantitatea de bunuri cumparate sau primite;
6. pretul de cumparare, care se inscrie in factura la momentul cumpararii pentru bunurile in regim de consignatie.

O intreprindere mica care livreaza bunuri unei persoane impozabile revanzatoare, conform art. 312 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal, va mentiona in factura emisa ca livrarea in cauza se refera la bunurileprevazute la art. 312 alin. (1) lit. a) - d) din Codul fiscal si ca aceste bunuri au fost utilizate de intreprinderea mica ca active corporale fixe, asa cum sunt acestea definite la art. 266 alin. (1) pct. 3 din Codul fiscal.

Concluzii

Aplicarea regimului special la marja de profit presupune ca persoana impozabila revanzatoare :
 - plateste TVA la marja de profit  si
- nu datoreaza TVA pentru achizitia intracomunitara a bunurilor care au fost supuse regimului special . (In caz contrar, ne aflam in prezenta unei duble impozitari).

Daca mentiunea cu privire la aplicarea regimului special (Ex : “regimul marjei - bunuri second hand”) lipseste, cumparatorul din Romania ar putea sa considere ca a realizat o AIC de bunuri a caror livrare intracomunitara a fost scutita in acel stat membru, pentru care se datoreaza TVA in Romania. In acest caz persoana impozabila revanzatoare nu va putea aplica regimul special pentru bunuri second-hand.

ATENTIE asupra modului in care furnizorul intocmeste factura, deoarece nu orice bun second-hand este supus regimului special de la art. 312 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, nu este suficient ca pe factura furnizorul sa mentioneze ca bunurile sunt second-hand, ci trebuie sa fie inscrisa o mentiune cu privire la aplicarea regimului special (Ex : “regimul marjei - bunuri second hand”).

Caz I: Achizitii intracomunitare de bunuri second hand in situatia in care vanzatorul din alt stat membru aplica in tara sa regimul special (sau de la persoane fizice)

- achizitia intracomunitara de bunuri secondhand nu este operatiune impozabila in Romania cf art. 268 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal,
bunurile au fost taxate in statul membru de unde sunt furnizate
-pe facturi trebuie sa existe mentiuni privind “regimul marjei - bunuri second hand”
- persoana impozabila revanzatoare nu este persoana obligata la plata TVA cf art. 308 din Codul fiscal, intrucat operatiunea nu este taxabila in Romania (nu datoreaza TVA)
- persoana impozabila revanzatoare nu evidentiaza operatiunea in D 390
- persoana impozabila revanzatoare evidentiaza operatiunea in D 300 / rd. 30 “Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa
sau neimpozabile” (doar valoarea fara TVA), operatiunea fiind supusa regimului special de TVA in alt stat membru.

Persoana impozabila revanzatoare :
- poate sa aplice la vanzare pe teritoriul Romaniei regimul special pentru livrarile de bunuri secondhand conform art. 312 din Codul fiscal
- plateste TVA la marja de profit
- inscrie pe facturi mentiunea “regimul marjei - bunuri second hand”
- evidentiaza operatiunea in D 300 / rd. 09 “Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota de 19% ”
- evidentiaza operatiunea in D 394

Caz 2 : Achizitii intracomunitare de bunuri second hand in situatia in care vanzatorul din alt stat membru nu aplica in tara sa regimul special

- este o achizitie intracomunitara de bunuri normala , in celalalt stat membru este o livrare intracomunitara scutita de TVA
- este operatiune impozabila in Romania cf art. 268 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, bunurile nu au fost taxate in statul membru de unde sunt furnizate
- persoana impozabila revanzatoare este persoana obligata la plata TVA (se datoreaza TVA prin mecanismul taxarii inverse 4426 = 4427)
- persoana impozabila evidentiaza operatiunea in D 390
- persoana impozabila evidentiaza operatiunea in D 300 : rd. 5 “Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)” / rd. 20 “Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)”.

Persoana impozabila revanzatoare :
- nu poate sa aplice la vanzare pe teritoriul Romaniei regimul special pentru livrarile de bunuri second-hand conform art. 312 din Codul fiscal, ci aplica regimul normal de TVA (cu ocazia achizitiei intracomunitare de bunuri second-hand s-a dedus TVA)
- evidentiaza operatiunea in D 300 : rd. 09 “Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota de 19% ”
- evidentiaza operatiunea in D 394

Pentru aplicarea regimului special in cazul livrarilor de bunuri second-hand (autoturisme) nu se depune notificare la organul fiscal ca in cazul operelor de arta, obiectele de colectie sau antichitati asa cum este reglementat in normele metodologice de aplicare ale art. 312 alin. (3) din Legea nr.227.2015 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X